Vyhlasovanie Oscarov – ohňostroj politickej korektnosti – ovládli filmy o rasizme a ústredné postavy homosexuálov

Vyhlasovanie Oscarov – ohňostroj politickej korektnosti – ovládli filmy o rasizme a ústredné postavy homosexuálov

Los Angeles 25. februára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

 

V americkom Los Angeles sa v noci na pondelok začal 91. ročník udeľovania filmových cien Oscar. Samotný galavečer odštartoval o 17.00 h miestneho času (02.00 h SEČ), pričom hviezdy svetového šoubiznisu začali prichádzať do komplexu Dolby Theatre po červenom koberci už dve a pol hodiny predtým. Informovala o tom tlačová agentúra AFP

Slávnostné odovzdávanie filmových cien Oscar v Los Angeles

Spencerová: Bodovali snímky o rasizme

Reklama

“O cenu za najlepší film sa uchádzali hneď dve snímky o rasizme a jeden z nich, Zelená kniha, tiež vyhral,” komentovala odovzdávanie prestížnych cien česká publicistka Tereza Spencerová.

Uviedla tiež, že mnoho cien získal komiksový Čierný panter od Marvelu, ktorého superhrdina je samozrejme čierny.

Reklama

“Najlepším hercom je po zásluhe Rami Malek za rolu Freddiho Mercuryho, nesmrteľného speváka a gaya, a najlepšie herečkou Olivia Colmanová za rolu vo favoritke, kde centrálne miesto zaujíma lesbická láska…

Člen britskej rockovej skupiny Queen Brian May (vľavo) a spevák Adam Lambert vystupujú na slávnostnom odovzdávaní filmových cien Oscar v Los Angeles

Spencerová nazvala tohtoročného Oscara “ohňostrojom politickej korektnosti”. “Svet podľa Oscarov…”

 

Galavečer bez moderátora

Najviac – desať – nominácií získala historická komediálna dráma Favoritka a čiernobiela dráma Roma. Ďalšími viacnásobne nominovanými snímkami sú Zrodila sa hviezda a Vice, z ktorých každá zabojuje o osem zlatých sošiek. Sedem nominácií má akčný film Čierny panter.

Reklama

Šesť nominácií má kriminálna dráma BlacKkKlansman, po päť nominácií majú životopisný film Bohemian Rhapsody a komediálna dráma Zelená kniha, po štyri nominácie majú biografický film Prvý človek a hudobný fantasy film Návrat Mary Poppinsovej.

Slávnostný večer sa vysiela naživo do viac než 225 krajín a teritórií sveta a vyhlásenie víťazov vo všetkých 24 kategóriách bude odvysielané v priamom prenose.

Po prvý raz za uplynulých 30 rokov sa udeľovanie bude konať bez moderátora. Pôvodne mal galavečer moderovať komik Kevin Hart, svoju účasť však zrušil po tom, ako vyplávali na povrch jeho niekdajšie poznámky ohľadom homosexuálov. Hart vyhlásil, že svojou prítomnosťou nechce odvádzať pozornosť od slávnostného podujatia.

Namiesto jedného moderátora sa na pódiu vystriedajú desiatky osobností vrátane Michaela Keatona, Helen Mirrenovej, Pharrella Williamsa, Daniela Craiga, Jennifer Lopezovej, Garyho Oldmana, Charlize Theronovej a Samuela Jacksona.

Slávnostný večer sa začal vystúpením britskej rockovej skupiny Queen s hosťujúcim spevákom Adamom Lambertom. Hudobná dráma o živote zosnulého speváka tejto formácie Freddieho Mercuryho s názvom Bohemian Rhapsody je nominovaná v piatich kategóriách vrátane kategórie najlepší film.

Reklama

 

Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe získala Regina Kingová

Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe získala v noci na pondelok Regina Kingová. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie úlohy vo filme If Beale Street Could Talk, informovala tlačová agentúra AFP.

Herečka Regina Kingová získala Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe na 91. ročníku udeľovania filmových cien Oscar v Los Angeles

Túto americkú romantickú drámu režíroval Barry Jenkins. Film rozpráva príbeh o mladej Afroameričanke, ktorá sa s podporou svojej rodiny usiluje očistiť meno svojho neprávom obvineného milenca a dokázať jeho nevinu ešte pred narodením ich dieťaťa. Kingová tu stvárnila matku hlavnej predstaviteľky.

Kingová (48) je okrem iných i držiteľkou jedného Zlatého glóbusu a troch cien Primetime Emmy Award.

 

Oscara v kategórii cudzojazyčná snímka získala Roma (Mexiko)

Oscara v kategórii film v cudzom jazyku získala v noci na pondelok čiernobiela mexická dráma Roma. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Alfonso Cuarón pózuje s troma Oscarmi, ktoré získala čiernobiela mexická dráma Roma na 91. ročníku udeľovania filmových cien Oscar v Los Angeles

Film sa odohráva na začiatku 70. rokov 20. storočia a je čiastočne autobiografickým opisom výchovy režiséra a scenáristu tohto filmu Alfonsa Cuaróna na predmestí Colonia Roma metropoly Mexiko.

Snímka zachytáva život spolubývajúcej ženy v rodine z mexickej strednej triedy. Ide o portrét domácich konfliktov a spoločenskej hierarchie v politickom chaose 70. rokov.

Reklama

Cuarón získal na galavečeri Oscara v kategórii kamera. Roma získala na 91. ročníku udeľovania Oscarov celkovo desať nominácií vrátane kategórií réžia a najlepší film.

 

Oscara v kategórii herec vo vedľajšej úlohe získal Mahershala Ali

Oscara v kategórii herec vo vedľajšej úlohe získal v noci na pondelok Mahershala Ali. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za stvárnenie úlohy vo filme Zelená kniha, informovala tlačová agentúra AFP.

Americký herec a hudobník Mahershala Ali pózuje s Oscarom, ktorý získal v kategórii herec vo vedľajšej úlohe na 91. ročníku udeľovania filmových cien Oscar v Los Angeles

Túto americkú biografickú komediálnu drámu režíroval Peter Farrelly. Jej dej sa odohráva v roku 1962 a je inšpirovaný skutočným príbehom afroamerického jazzového klaviristu Dona Shirleyho, ktorého stvárňuje Mahershala Ali, a italoamerického vyhadzovača Tonyho Vallelongu, ktorého hrá Viggo Mortensen.

Reklama

Film sa zameriava na ich turné po americkom regióne Deep South na juhu Spojených štátov. Vallelonga je Shirleyho osobným šoférom a telesným strážcom.

Pre Aliho (45), ktorý je tiež hudobníkom, je to už druhý Oscar. Na konte má tiež jeden Zlatý glóbus i jedno ocenenie British Academy Film Awards (BAFTA).

 

Lady Gaga získala Oscara za pieseň do filmu Zrodila sa hviezda

Oscara v kategórii pôvodná pieseň získala v noci na pondelok Lady Gaga. Pieseň Shallow pochádza z filmu Zrodila sa hviezda, v ktorom táto speváčka a skladateľka hrá hlavnú úlohu.

Reklama
Americká speváčka a skladateľka Lady Gaga pózuje s Oscarom, ktorý získala v kategórii pôvodná pieseň na 91. ročníku udeľovania filmových cien Oscar v Los Angeles

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Spoluautormi hudby a textu tejto skladby sú Mark Ronson, Anthony Rossomando a Andrew Wyattdouble. Lady Gaga víťaznú pieseň zaspievala na slávnostnom odovzdávaní cien v duete s Bradleym Cooperom, ktorý vo filme hrá ďalšiu hlavnú úlohu a je zároveň režisérom tejto hudobnej romantickej drámy.

Cooper vo filme stvárňuje hviezdu country Jacka Mainea, ktorý objaví neznámu talentovanú speváčku Ally (Lady Gaga). Keď sa obaja vrhnú do vášnivého milostného vzťahu, Jack presvedčí Ally, aby vystupovala vo svetle reflektorov, čo ju katapultuje k sláve. Ide o novú verziu pôvodného filmu z roku 1937.

 

Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe získal Rami Malek

Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe získal v noci na pondelok Rami Malek. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za stvárnenie úlohy zosnulého frontmana britskej rockovej skupiny Queen Freddieho Mercuryho vo filme Bohemian Rhapsody.

Americký herec egyptského pôvodu Rami Malek pózuje s Oscarom, ktorý získal v kategórii herec v hlavnej úlohe na 91. ročníku udeľovania filmových cien Oscar v Los Angeles

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Reklama

Tento britsko-americký biografický film režírovali Bryan Singer a Dexter Fletcher. Snímka sleduje začiatky skupiny, jej závratnú kariéru a celosvetový úspech. Príbeh filmu sa končí v roku 1985, keď skupina Queen vystúpila na charitatívnom koncerte Live Aid na londýnskom štadióne Wembley.

Pre Maleka (37), ktorý je egyptského pôvodu, je to prvý Oscar. Je držiteľom aj Zlatého glóbusu, ceny British Academy Film Awards (BAFTA) i ocenenia Primetime Emmy Award.

 

Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala Olivia Colmanová

Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala v noci na pondelok Olivia Colmanová. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie úlohy vo filme Favoritka.

Olivia Colmanová získala Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe na 91. ročníku udeľovania filmových cien Oscar v Los Angeles

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Tento historický dramatický a komediální film, ktorý vznikol v americko-britsko-írskej koprodukcii, režíroval grécky režisér Jorgos Lantimos.

Reklama

Dej filmu sa odohráva v Anglicku na začiatku 18. storočia. Film sa zaoberá vzťahmi medzi dvoma sesternicami, ktoré súperia o to, ktorá z nich bude dvornou favoritkou kráľovnej Anny v podaní Britky Olivie Colmanovej.

Colmanová (45) má na konte i dva Zlaté glóbusy a štyri ocenenia British Academy Film Awards (BAFTA).

 

Oscara v kategórii réžia získal Alfonso Cuarón za film Roma

Oscara v kategórii réžia získal v noci na pondelok Alfonso Cuarón. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za režírovanie filmu Roma, informovala tlačová agentúra AFP.

Film sa odohráva na začiatku 70. rokov 20. storočia a je čiastočne autobiografickým opisom výchovy režiséra a scenáristu tohto filmu Alfonsa Cuaróna na predmestí Colonia Roma metropoly Mexiko.

Snímka zachytáva život spolubývajúcej ženy v rodine z mexickej strednej triedy. Ide o portrét domácich konfliktov a spoločenskej hierarchie v politickom chaose 70. rokov.

Reklama

Cuarón, ktorý je Mexičan, získal za túto snímku zlatú sošku Oscara aj v kategóriách kamera a film v cudzom jazyku.

 

Oscara v kategórii najlepší film získala snímka Zelená kniha

Oscara v kategórii najlepší film získala v noci na pondelok snímka Zelená kniha. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Americký režisér Peter Farrelly (uprostred), členovia štábu a herci pózujú s Oscarom za film Zelená kniha, ktorý zvíťazil v kategórii najlepší film na 91. ročníku udeľovania filmových cien Oscar v Los Angeles

Túto americkú biografickú komediálnu drámu režíroval Peter Farrelly, ktorý ju aj produkoval spolu s Jimom Burkeom, Brianom Curriem, Nickom Vallelongom a Charlesom Wesslerom.

Dej filmu sa odohráva v roku 1962 a je inšpirovaný skutočným príbehom afroamerického jazzového klaviristu Dona Shirleyho, ktorého stvárňuje Mahershala Ali, a italoamerického vyhadzovača Tonyho Vallelongu, ktorého hrá Viggo Mortensen.

Film sa zameriava na ich turné po americkom regióne Deep South na juhu Spojených štátov. Vallelonga je Shirleyho osobným šoférom a telesným strážcom.

Reklama

Film získal na slávnostnom galavečeri dvoch ďalších Oscarov – v kategórii herec vo vedľajšej úlohe (Mahershala Ali) a pôvodný scenár (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali