Výkonný sekretár KBS Ziolkovský: Národný demografický plán má pomôcť rodine

Výkonný sekretár KBS Ziolkovský: Národný demografický plán má pomôcť rodine

Bratislava 16. marca 2017 (HSP/TK KBS//HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Konferencia biskupov Slovenska na nedávnom plenárnom zasadaní vydala vyhlásenie o demografii. V jeho závere sa píše, že Slovensko potrebuje Národný demografický plán. Prečo hovorí o tejto potrebe? Čo si pod tým máme predstaviť a čo čaká v tomto smere od vlády a verejných predstaviteľov? TK KBS hovorí s Antonom Ziolkovským, výkonným sekretárom KBS

Ilustračné foto

Prečo KBS hovorí o potrebe Národného demografického plánu?

Reklama

Ako zaznelo vo vyhlásení KBS, prírastok obyvateľstva sa v posledných desaťročiach dramaticky znížil, čo bude mať dopad na fungovanie celej spoločnosti. Bez aktívneho obyvateľstva nebude mať štát dostatok prostriedkov na vyplácanie dôchodkov, ohrozí sa aj hospodársky rast. Dostali sme sa do situácie, kedy je podľa biskupov nevyhnutný zásah štátu, aby sa situácia zmenila.

 

Reklama

Je vôbec v našej dobre primerané uvažovať o zásahoch štátu v oblasti demografie?

Chápem, že slovo „plán“ môže v starších ročníkoch evokovať päťročnicu z čias socializmu a tí mladší môžu mať k tomu ironické poznámky. Pravda je však taká, že polovica Slovenska sa systematicky vyľudňuje. Dôvody sú dva: mladí ľudia odchádzajú za prácou a klesá pôrodnosť. Ak tieto trendy budú pokračovať, viacero slovenských regiónov sa pri starnutí obyvateľstva a rastúcej prítomnosti marginalizovaných skupín, ktoré nie sú pripravené ich viesť, dostane do postupného úpadku. Môže sa to zdať ako zbytočné strašenie, ale úbytok obyvateľstva jednoducho pocítime všetci.

 

Keď hovoríte o Národnom demografickom pláne, čo si máme pod tým predstaviť?

Najskôr treba pripomenúť, že kľúčom ku zmene je vytvorenie prorodinnej atmosféry v spoločnosti. O rodine sa veľa hovorí, ale praktickej pomoci je málo. Poviem niekoľko príkladov. Zamestnávatelia sa nehrnú do vytvárania čiastočných úväzkov pre matky s deťmi. Chýbajú materské školy. V mestách nenájdete veľa oplotených detských ihrísk, čo pre matky s viacerými malými deťmi môže byť problém. Matky a otcovia, ktorí vychovali viac ako dve deti, by mali v spoločnosti požívať určitú vážnosť. Dobre vychovať viac detí je skutočné hrdinstvo a obrovská obeta. Malým, ale dôležitým krokom vpred, je novela zákonníka práce v parlamente, vďaka ktorej najmä matky aspoň niekoľko ďalších dní v roku budú môcť prežiť so svojou rodinou.

Reklama

 

Takže pod plánom máte na mysli vytváranie prorodinnej atmosféry?

Ako som spomenul, vytváranie prorodinnej atmosféry je len prvým predpokladom ku zmene. Rodinná politika by mala byť súčasťou všetkých politík. Preto je dôležité zaviesť do legislatívneho procesu ku každému predkladanému zákonu tzv. rodinnú doložku. Na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny by malo vzniknúť samostatné oddelenie pre rodinu. Nateraz je rodina spolu so sociálnou agendou na jednom oddelení. Rodina však nie je pacientom, ktorého treba zahrnúť všelijakými dávkami, ale tvorcom a nositeľom všetkého spoločenského blahobytu a sociálneho kapitálu.

 

Ako do týchto ideí zapadá samotný plán?

Reklama

Pod národným plánom si treba predstaviť súbor opatrení rôzneho druhu, ktoré na jednej strane budú pre spoločnosť signálom, že rodina je naozaj dôležitá, ale zároveň vytvoria podmienky, ktoré uľahčia mladým ľuďom založenie rodiny. Je jasné, že žiadna legislatíva nedonúti ľudí mať viac detí. Dobré spoločenské, ekonomické a sociálne podmienky im však môžu takéto rozhodnutie uľahčiť. A o to práve ide. Dobrý národný plán, ktorého cieľom bude vytvoriť v spoločnosti prorodinnú atmosféru, môže prispieť k zastaveniu vyľudňovania mnohých regiónov a k postupnému rastu obyvateľstva. Medzi potrebné opatrenia môžeme zaradiť zlepšenie dostupnosti bývania, viac pracovných príležitostí v regiónoch a podpora mnohodetných rodín.

 

Aké miesto má v tomto celom procese Katolícka cirkev?

Konferencia biskupov Slovenska pravidelne upozorňuje na demografickú krízu, to je naša úloha. Podľa nás nedostatok detí nie je len dôsledkom sociálnej situácie, ale aj prejavom nedôvery v budúcnosť a strachu. Cirkev učí, že každý ľudský život má nesmiernu hodnotu a že má zmysel zakladať rodiny a mať deti. Vedieme ľudí k vzájomnej pomoci a solidarite. Kde sú deti, tam je aj nádej a budúcnosť. Cirkev to hovorila stále a určite neprestane povzbudzovať svojich veriacich, aby s nádejou hľadeli do budúcnosti. Pre celú spoločnosť chceme zostať ohlasovateľmi evanjelia života.

 

Čo po takomto vyhlásení očakávate od vlády a verejných predstaviteľov?

Máme nádej, že politici si toto vyhlásenie všimnú a začnú riešiť demografiu ako reálny spoločenský, sociálny a ekonomický problém. V posledných mesiacoch jestvujú náznaky, že si to viacerí začínajú uvedomovať. Demografická situácia si na prvom vyžaduje veľký okrúhly stôl, kde tak politici, odborníci, starostovia, ľudia z cirkvi i mimovládnych organizácii, tento problém priznajú a budú uvažovať, ako ho môžeme spoločnými silami systematicky riešiť. Sám som zvedavý, kto zdvihne túto hodenú rukavicu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali