Volebné správy z regiónov – večer

Volebné správy z regiónov – večer

Slovensko 5.marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR – Edmund Örzsik, Jozef Poliak, Františšek Iván, Erik Mader)

 

Parlamentné voľby 2016 na Slovensku sa pomaly chýlia ku koncu. Ponúkame večernú dávku správ z regiónov

Členovia folklórneho súboru Martovce v tradičných krojoch hlasujú vo voľbách do Národnej rady SR, v Martovciach, okres Komárno 5. marca 2016
Členovia folklórneho súboru Martovce v tradičných krojoch hlasujú vo voľbách do Národnej rady SR v Martovciach, okres Komárno 5. marca 2016

Vo volebnej miestnosti v Senci vypadla elektrina, pomáhajú hasiči

Reklama

V jednej z volebných miestností v Senci, v okrsku číslo 6, v mestskej časti Svätý Martin, vypadla dnes poobede elektrina. Aby nebol narušený priebeh parlamentných volieb ani vo večerných hodinách, na pomoc prišli hasiči s elektrickým agregátom. TASR o tom informovala Jana Maczeáková z Mestského úradu v Senci.

“Elektrina vypadla aj v inej volebnej miestnosti v Senci, stalo sa to však za vidna a problém sa podarilo do zotmenia vyriešiť,” podotkla Maczeáková.

Reklama

V Pezinku chcela žena hlasovať aj v neexistujúcom referende

Parlamentné voľby v Pezinku prebiehajú podľa tunajších volebných komisií veľmi pokojne. Prekvapenie však vyvolal prípad staršej ženy, ktorá sa domáhala ďalšej volebnej miestnosti, kde malo prebiehať údajné referendum o zákaze hracích automatov na území mesta. “Bola nakoniec veľmi prekvapená, keď sme jej vysvetlili, že v Pezinku takéto referendum nie je,” povedal pre TASR pezinský primátor Oliver Solga.

V Pezinku podľa primátora odhadujú vysokú volebnú účasť. Voliť chodia najmä mladí ľudia.

Samospráva nezaregistrovala žiadne sťažnosti zo strany tunajších volebných komisií. Členovia komisie vo volebnej miestnosti v Mestskom úrade v Pezinku pre TASR uviedli, že jeden obyvateľ s nimi diskutoval o tom, prečo má potvrdiť prevzatie hlasovacích lístkov a obálky svojím podpisom.

Volebné komisie v Pezinku očakávajú, že im sčítanie hlasov pôjde o niečo rýchlejšie. Každá z tunajších volebných miestností má totiž k dispozícii počítač.

Reklama

“Voliť chodí veľmi veľa ľudí a všetky vekové kategórie. Miestami sú až rady,” priblížila pre TASR priebeh volieb v Senci Jana Maczeáková z tunajšieho mestského úradu. Situácia vo volebných miestnostiach je podľa jej slov pokojná. “V jednej miestnosti len nechcel jeden muž podpísať prevzatie hlasovacích lístkov a obálky. Nakoniec ani nepodpísal a odišiel,” uviedla Maczeáková.

V meste Modra evidujú zatiaľ vysoký záujem o dnešné parlamentné voľby. “Priebeh je však veľmi pokojný,” priblížila pre TASR Eva Horváthová z Mestského úradu v Modre. Ako tvrdí, doteraz neregistrujú žiadne sťažnosti obyvateľov. “Stáva sa, že niektorí ľudia nevedia, kam majú ísť voliť,” podotkla.

V hoteli v časti Kráľová čaká na 54 voličov 15-členná komisia

Jeden zo 40 volebných okrskov v rámci mesta Zvolen, je aj v časti Kráľová, vzdialenej asi osem kilometrov od centra. Pätnásťčlenná komisia čaká v tamojšom hoteli na 54 miestnych voličov.

“Voliť ale prichádzajú nielen domáci, ale aj hostia hotela na voličské preukazy. Doteraz sme ich zaregistrovali 18,” povedala asi o 16. h TASR zapisovateľka okrskovej komisie Marta Mikulčíková.

Reklama

Táto 66-ročná pani pôsobí vo volebných komisiách v tejto časti mesta už od 70. rokov uplynulého storočia. “Na mieste hotela stála vtedy ešte škola a miestny národný výbor,” uviedla. Kancelária predsedu MNV bola práve v mieste volebnej miestnosti. Pravda, teraz je tam hotelový poľovnícky salón, s desiatkou trofejí súčasného majiteľa.

Jeden zo 40 volebných okrskov v rámci mesta Zvolen je aj v časti Kráľová, vzdialenej asi 8 km od centra. Na snímke v hoteli Kráľová, ktorý sa nachádza v rovnomennej mestskej časti Zvolena, volia tamojšší obyvatelia v Poľovníckom salóne 5. marca 2016
Jeden zo 40 volebných okrskov v rámci mesta Zvolen je aj v časti Kráľová, vzdialenej asi 8 km od centra. Na snímke v hoteli Kráľová, ktorý sa nachádza v rovnomennej mestskej časti Zvolena, volia tamojšší obyvatelia v Poľovníckom salóne 5. marca 2016

K urnám prichádzajú aj Rusíni, volia napríklad v Nechválovej Polianke

Za svojich favoritov dnes hlasujú vo voľbách aj obyvatelia Nechválovej Polianky v Humenskom okrese. V rusínskej obci zaznamenali počas predošlých volieb vysokú voličskú účasť blížiacu sa k hranici 100 percent. Či to dnes dopadne podobne, bude známe po 22. hodine, keď tam uzavrú volebnú miestnosť a spočítajú všetky hlasy.

Vyšší záujem o voľby očakávajú v obci popoludní a k večeru. Miestna komisia sa na dnešok patrične pripravila. Vo volebnej miestnosti a pred ňou nechýbajú usmernenia pre hlasujúcich v slovenskom i v rusínskom jazyku. Pri urne znejú ľudové piesne, všade počuť rusínštinu.

Koncová dedinka na poľsko-slovenskom pohraničí patrí k najmenším v regióne. Má 85 obyvateľov, z ktorých má právo voliť 78 ľudí. V posledných rokoch počet miestnych neustále klesá. Mladí odchádzajú preč a novorodencov nepribúda. V obci v súčasnosti nemajú žiadne školopovinné dieťa. V predošlých voľbách tu evidovali 96 voličov.

Vekový priemer miestnych obyvateľov odhadol starosta Vladimír Megela na 65 rokov. Prial by si zlepšenie pomerov v obci. “Mladí odchádzajú za inými možnosťami. Blízko nie je žiadna fabrika. Obyvateľstvo je prestarnuté, hlavne využívaný je u nás Dom smútku,” sťažuje sa starosta obce, ktorá funguje s malým rozpočtom. Prial by si pre ňu viac peňazí, ale aj kanalizáciu či vodovod.

“V každom druhom dome žije u nás starý človek. Mladí ich ponechávali a odišli do zahraničia. Priala by som si aby tu ostali a dozerali na nich,” povedala 80-ročná Mária Kucková. V obci dnes odvolila medzi prvými po odchode z miestnej cerkvi. “Peniaze pomôžu, je preto treba, aby tu ľudia mali robotu,” doplnila dôchodkyňa, ktorá si rada pripomína časy minulé. “Kedysi sa žilo ťažko, ale veselo bolo.”

Do Nechválovej Polianky sa pred 40 rokmi vydala Anna Zvočová. Cení si okolitú prírodu a pokoj, ktorý obec ponúka. “Dobre sa mi tu žije, ale chcela by som aby sa do budúcna viac podporovali takéto odľahlé dediny. Chýbajú nám pracovné príležitosti, autobusy tu málo chodia, A pridala by som dôchodcom, lebo to čo niektorí poberajú je slabota,” dodala Zvočová.

V Bohdanovciach do politiky vstupujú najmä ženy

Obec Bohdanovce v okrese Košice – okolie riadia zväčša ženy. Rovnaké je i zloženie dnešnej okrskovej volebnej komisie. Z trinástich členov sú iba štyria muži.

Reklama

“Neviem, možno je to tým, že som žena tri obdobia vo funkcii. Predtým bol starostom stále muž,” myslí si o zastúpení žien v obecnom zastupiteľstve starostka Bohdanoviec Marta Gamrátová.

Osemčlenné obecné zastupiteľstvo totiž tvorí osem žien a jeden muž. “Ženy mali teraz asi trocha väčší záujem než muži dostať sa do samosprávnych orgánov. Som rada, že mám aspoň jedného muža, politológa, v zastupiteľstve,” dodala starostka.

Obyvateľka obce Martina sa o politiku zaujíma a voliť chodí pravidelne. “Keďže žijem v demokratickej krajine a chcem, aby to tak naozaj ostalo, tak minimálne do tej miery tie voľby podporujem. Pri týchto voľbách ma zaujímal hlavne ekonomický program, lebo to je hlavný ťahúň celej republiky,” uviedla.

“Chodievam pravidelne voliť a myslím si, že my mladí máme na to najväčší vplyv. Rozhodovala som sa podľa volebných programov,” uviedla obyvateľka Lucia.

Bohdanovčan Štefan Somoši si myslí, že muži majú o funkcie záujem, avšak v komunálnych voľbách neboli zvolení.

Reklama

Obec Bohdanovce má v súčasnosti 1036 obyvateľov.

Na snímke vpravo 18-ročná Paulína Janíková, ktorá patrí medzi 167 prvovoličov v okresnom meste, vhadzuje spolu s rodičmi obálky do volebnej urny vo volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady SR v Malackách
Na snímke v strede 18-ročná Paulína Janíková, ktorá patrí medzi 167 prvovoličov v okresnom meste, vhadzuje spolu s rodičmi obálky do volebnej schránky vo volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady SR 2016 v Malackách

Kúpeľní hostia na voličské preukazy nezabudli

Kúpeľní hostia, ktorí sú na pobytoch v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany (SLKP), a.s., nezabudli a vybavili si pred nástupom voličské preukazy. V Piešťanoch i Smrdákoch, ktoré sú súčasťou SLKP, zaznamenali volebné komisie pomerne vysoký počet takýchto záujemcov o hlasovanie z rôznych kútov Slovenska.

Najčastejšie kúpeľnými hosťami navštevovanou je volebná miestnosť v Piešťanskom informačnom centre, v blízkosti Kolonádového mosta. Podľa slov zapisovateľky komisie do 17. hodiny prišlo viac ako dvesto voličov s voličskými preukazmi. Boli z Bratislavy, Košíc, Žiliny, Liptovského Mikuláša, Strážskeho, Banskej Bystrice, Oravskej Lesnej. “Tento počet je zatiaľ vyšší ako počet oprávnených voličov z tohto volebného obvodu, ktorí boli už voliť,” uviedla pre TASR. Situácia sa však ešte môže zmeniť, očakávajú aj ďalších kúpeľných hostí. Tí môžu na hlasovanie využiť aj ďalšie volebné miestnosti v Piešťanoch.

V Smrdákoch pri Senici zaevidovala volebná komisia v jedinej tamojšej volebnej miestnosti nateraz do päť desiatok ľudí s voličskými preukazmi. Podľa predsedníčky volebnej komisie Márie Škojecovej niekoľkí ďalší kúpeľní hostia mali záujem voliť aj bez týchto dokladov, čo im komisia nemohla umožniť. Navečer očakávajú ešte ďalších kúpeľných hostí, doterajšiu účasť hodnotí Škojecová ako veľmi dobrú.

Reklama

Dnes som chcel voliť viac ako inokedy, tvrdí francúzsky Slovák

Sú situácie, keď má človek väčšiu motiváciu ísť voliť, tak ako dnes. Po svojom hlasovaní vo voľbách do NR SR to pre TASR uviedol Frédéric Miskiewicz, Slovák s francúzskymi koreňmi. Voľbu uskutočnil podvečer v bratislavskom Starom Meste.

Miskiewicz, ktorého otec je Francúz poľského pôvodu a mama Slovenka, žije na Slovensku už od roku 1995. Na voľbách sa zúčastňuje pravidelne. “Vážim si právo voliť, je to právo za ktoré tiekla krv a ľudia zomierali,” pripomenul.

Otázkou, ktorú v prípade týchto volieb riešil bol ale samotný výber, komu dať hlas. “Rozmýšľal som o tom do poslednej chvíle,” priznal pre TASR. A hoci prišiel voliť so svojou priateľkou, francúzske príslovie “Za všetkým hľadaj ženu” za jeho konečným voličským rozhodnutím vraj hľadať netreba. “Nie, síce sme spolu voľbu konzultovali, no rozhodli sme sa obaja podľa vlastného uváženia,” povedal.

Nech už budú výsledky volieb akékoľvek, Miskiewicz si želá, aby nové obdobie prinieslo na politickej scéne viac pokoja a menej napätia. Aby sa o rozdielnych názoroch diskutovalo slušne, aby sa pri argumentácii a správaní nezachádzalo do extrémov.

“Tak by to malo platiť v politike všade, vo Francúzsku, i na Slovensku,” uzavrel.

Na snímke voliči čakajú pri vchode do volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady SR na koššickom rómskom sídlisku Luník IX v Koššiciach v sobotu 5. marca 2016
Na snímke voliči čakajú pri vchode do volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady SR na koššickom rómskom sídlisku Luník IX v Koššiciach v sobotu 5. marca 2016

V Šarovciach volič odmietol odovzdať nepoužité hlasovacie lístky

Reklama

V obci Šarovce v Levickom okrese musela okrsková volebná komisia riešiť problém s voličom, ktorý odmietol odovzdať nepoužité volebné lístky. Podľa slov podpredsedníčky komisie Judity Antalíkovej sa jej členovia snažia ľudí usmerňovať, aby vedeli, kam majú vhodiť svoj hlas a čo urobiť so zostávajúcimi lístkami. „Sú na to vyčlenené dve osoby, ktoré ľudí usmerňujú. Stalo sa nám, že jedna osoba bola tvrdohlavá, odmietla vložiť nepoužité listiny do urny a vzala si ich so sebou. Ale nejde o nič vážne, urobil sa zápis a voľby pokračujú ďalej,“ uviedla Antalíková.

Celkový priebeh dnešných parlamentných volieb zhodnotila ako pokojný a bezproblémový. Hojná je aj účasť voličov, najväčší nával však podľa predchádzajúcich skúseností očakávajú vo volebnej miestnosti až večer. O voľby sa zaujíma aj početná rómska komunita, ktorá v obci žije. Podľa Antalíkovej berú Rómovia svoje volebné právo vážne a k urnám chodia. „Ľahšie by sa im pri výbere orientovalo, keby tých politických strán bolo menej. Ale keď sa na niečo spýtajú, tak im vysvetlíme, že sa volí iba jedna strana, že sa môžu krúžkovať najviac štyria kandidáti a podobne. Nie je im to ľahostajné,“ dodala Antalíková.

V Tatrách riešili problém s nedostatkom hlasovacích lístkov

Volebná účasť vo Vysokých Tatrách je veľká, najmä vďaka množstvu turistov. Tí prichádzajú voliť s voličskými preukazmi. V Starom Smokovci museli vo večerných hodinách riešiť problém s nedostatkom hlasovacích lístkov.

„Všetky okrsky hlásia veľký počet hlasovacích preukazov. Preto nám museli doviezť ďalších 500 hlasovacích lístkov,“ uviedla Anna Jurečková, zodpovedná za organizáciu volieb v meste Vysoké Tatry. Podľa nej väčšina z voličov, ktorí dnes odvolili v parlamentných voľbách, boli turisti a prichádzali s voličskými preukazmi.

„Voľby sa vo Vysokých Tatrách konajú už roky, ale nikdy sme sa s niečím takým nestretli. Naše okrsky nie sú vybavené na takýto veľký počet voličov,“ doplnila Jurečková. Zároveň informovala, že ľudia boli podľa nej nervózni, pretože museli čakať v radoch pred volebnými miestnosťami.

Okrsok v Starom Smokovci má 600 oprávnených voličov. Podľa Jurečkovej neboli voliť ešte ani domáci voliči. Doplnila, že takúto vysokú účasť zo strany turistov neočakávali.

Reklama

V okrsku so zapísanými bezdomovcami zatiaľ zaevidovali polovicu voličov

Vo zvolenskom mestskom okrsku č. 5. odvolila do 19. h asi polovica zapísaných voličov. Údaj však skresľuje približne 400 ľudí bez domova, ktorí sa pohybujú v meste a ktorých zapísali na listinu voličov práve v tomto najväčšom zvolenskom okrsku, sídliacom na mestskom úrade.

Ako pre TASR uviedla zapisovateľka Okresnej volebnej komisie vo Zvolene Alena Filová, voľby v okrese Zvolen, ale aj v okresoch Detva a Krupina, sú do tohto času pokojné. Nevyskytli sa žiadne incidenty a komisie neriešili ani vážne sťažnosti na priebeh volieb.

V okresoch Zvolen, Detva a Krupina sa dnes volí v 146 okrskoch. Najviac, 40, je ich vo Zvolene.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali