Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia poslancov do NR SR

Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia poslancov do NR SR

Slovensko 5. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR – Roman Hanc)

 

Slováci dnes volia nových poslancov do Národnej rady SR. Ide v poradí už o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989

Volička vhadzuje nepoužžité hlasovacie lístky do určenej urny
Volička vhadzuje nepoužžité hlasovacie lístky do určenej urny

Štát vyjdú na 10,7 milióna eur. O priazeň voličov sa uchádza 2882 kandidátov z 23 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka: 02/4859 2312 a 02/4859 2313.

Reklama

Hlasuje sa za plentou. Hlasovacie lístky dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom. Voliči si za plentou vyberú jeden hlasovací lístok, prípadne na ňom udelia aj preferenčné krúžky, najviac štyri, a vložia lístok do obálky. Tú potom vhodia do volebnej schránky. Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.

Do parlamentu kandidujú: TIP – 1, Strana moderného Slovenska – 2, OĽaNO-NOVA – 3, Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník – 4, Šanca – 5, Sme Rodina – Boris Kollár – 6, Strana zelených Slovenska – 7, koalícia Spoločne za Slovensko – 8, Maďarská kresťanskodemokratická aliancia  – 9, VZDOR-strana práce – 10, Most-Híd – 11, SNS -12, Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia – 13, KSS – 14, SDKÚ-DS – 15, Smer-SD – 16, KDH – 17, SKOK – 18, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – 19, #Sieť – 20, SMK – 21, Priama demokracia – 22, SaS – 23.

Reklama

Vo voľbách do Národnej rady SR môže hlasovať 4.428.000 voličov. Pre 68.000 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť odovzdať svoj hlas. Ďalší typ prvovoličov sú tí, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v parlamentných budú môcť prvýkrát až v marci. Tých bude 196.000. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5992 volebných okrskoch vo všetkých 2926 obciach na Slovensku.

Po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy. Prvé priebežné neoficiálne výsledky parlamentných volieb by mohli byť známe približne 40 minút po uzatvorení volebných miestností. Štatistici budú priebežné výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky budú známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 6. marca.

V žiadnej obci sa nevolilo skôr, volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 hod.

Na rozdiel od predchádzajúcich volieb, kedy sa v niektorých obciach otvorili volebné miestnosti skôr, v dnešných parlamentných voľbách sa všetky otvorili o 7.00 h. “V tomto čase je otvorených všetkých 5992 volebných miestností, žiadna sa neotvárala skôr, ale všetky o siedmej hodine rannej,” uviedla zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová. Voliči v nich môžu odovzdať svoj hlas do 22.00 hod.

Štátna komisia pre voľby v súčasnosti otvára obálky s hlasmi voličov, ktorí hlasovali poštou zo zahraničia. “Do včerajšieho dňa zo zahraničia slovenskí občania, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, zaslali už svoje hlasovacie obálky z celkového počtu 1200 voličov 1049,” priblížila Chmelová. Počas dnešného dňa sa členovia komisie vyberú aj do niektorých volebných miestností skontrolovať priebeh volieb.

Reklama

Slováci dnes volia nových poslancov do Národnej rady SR. Ide v poradí už o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. O priazeň voličov sa uchádza 2882 kandidátov z 23 politických subjektov.

V mestách KSK zaznamenali značný záujem o hlasovacie preukazy

Záujem o hlasovacie preukazy v okresných mestách Košického kraja bol pre dnešné parlamentné voľby väčší ako pred štyrmi rokmi.

“Mestský úrad v Trebišove vydal 475 hlasovacích preukazov pre parlamentné voľby osobám, ktoré si uplatnia právo voliť mimo okrskovej komisie ich trvalého bydliska,” informovala TASR Martina Kužmová z mestského úradu. Doklad si mohli občania vybaviť do piatka (4.3.) 15.30 hod.

Oproti roku 2012 vydali v Trebišove o 80 preukazov viac. V meste je zapísaných 17.357 voličov, z toho 55 voličov poslalo svoj hlas poštou, čo je o 22 viac ako pred štyrmi rokmi.

Reklama

V meste Rožňava vydali na prebiehajúce voľby hlasovacie preukazy 473 žiadateľom. “Vydávali sme ich priebežne. Záujem sa v porovnaní s predošlými voľbami zvýšil približne o 50,” informovala TASR Andrea Klenovská z mestského úradu. V Rožňave je zhruba 18.280 obyvateľov.

Aj v Gelnici počet záujemcov o preukazy narástol, potvrdil to primátor Dušan Tomaško. Vydali ich 141, v meste je 5136 oprávnených voličov.

V najzápadnejšej obci Slovenska sa voľby začali načas a bez problémov

Presne o siedmej hodine sa voľby do Národnej rady SR bezproblémovo začali aj v najzápadnejšom sídle Slovenska, v obci Záhorská Ves. Prvý volič vhodil obálku s hlasovacím lístkom do hlasovacej urny už tri minúty po siedmej.

“Prišla som sem rovno z Bratislavy, kde som bola za dcérou,” priznala sa pani Viera, ktorá volila ako prvá. Špeciálnu motiváciu zúčastniť sa na dnešných voľbách nemala. “Chodím na každé voľby, záleží mi na tom, ako to na Slovensku bude vyzerať a kto bude tento štát riadiť,” uviedla pre TASR.

Volebná miestnosť sa postupne zapĺňala ďalšími voličmi. Medzi prvými prišiel aj starosta obce Boris Šimkovič. “Považujem za povinnosť prísť hneď ráno a pozdraviť aj členov volebnej komisie, ktorí majú stále viac a viac agendy. Som presvedčený, že to zvládnu bez problémov,” povedal pre TASR.

Šimkovič je starostom Záhorskej Vsi už štvrté volebné obdobie, zažil atmosféru štyroch parlamentných volieb. “Atmosféra v obci pred dnešnými voľbami v porovnaní s tými predchádzajúcimi nebola iná,” skonštatoval.

Právo voliť v tohtoročných voľbách do NR SR má 1449 obyvateľov Záhorskej Vsi. Voliť možno až do 22.00 hod. V parlamentných voľbách kandiduje 23 politických strán, hnutí a koalícií. Voliť môžu všetci občania SR, ktorí majú v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Na Slovensku máme viac ako 4,4 milióna oprávnených voličov. Štát vyjdú voľby na 10,7 milióna eur.

V okresoch Zvolen,Detva a Krupina je 146 okrskov, najviac je v úradoch a školách

Parlamentné voľby 2016 sa začali o 7. hod. aj v 146 okrskoch v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. Najviac okrskov – vyše 50 je zriadených v objektoch mestských a obecných úradov, ďalších viac ako 40 nájdu voliči v budovách materských, základných a stredných škôl.

Reklama

Ďalším najpočetnejším miestom, kde môžu voliči odovzdávať svoje hlasy, sú dedinské a mestské kultúrne a spoločenské domy. Takých je v týchto troch stredoslovenských okresoch viac ako 30. Volí sa ale napríklad aj v ústavoch sociálnej starostlivosti, kluboch dôchodcov, centrách voľného času.

Voľby sa však budú konať napríklad aj v turistickej ubytovni a to v Detve – Kostolnej, v budove čistiarne odpadových vôd v Detve, časti Krné, v drevenici pri zastávke autobusu v Detvianskej Hute – časti Blažkova jama alebo v byte bytového domu v obci Dúbrava – Želobúdza.

TASR informovala zapisovateľka okresnej volebnej komisie Alena Filová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali