Voľby v Rusku: Hlasovanie pravdepodobne neprinesie veľké prekvapenia

Voľby v Rusku: Hlasovanie pravdepodobne neprinesie veľké prekvapenia

Moskva 17. septembra 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Alexander Zemlianichenko, TASR/AP-Babuskinsky District Court, TASR/AP-Pavel Golovkin)

 

Občania Ruskej federácie majú od piatka možnosť voliť poslancov Štátnej dumy, najvyšších predstaviteľov 12 subjektov krajiny a poslancov zákonodarných orgánov v 39 subjektoch Ruskej federácie. Okrem toho sa v Moskve budú konať doplňujúce voľby do mestskej Dumy

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Ako prvé sa otvorili volebné miestnosti na ruskom Ďalekom východe. Úrady na Kamčatke a Čukotke spustili hlasovanie v piatok o 8.00 h miestneho času (štvrtok 22.00 h SELČ).

Reklama

Proces hlasovania bude pre pandémiu koronavírusu trvať tri dni, od piatka až do nedele. Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) nariadila predĺženie hlasovania, aby sa proporčne znížil počet ľudí vo volebných miestnostiach v dôsledku pandémie koronavírusu. Kritici tvrdia, že toto rozhodnutie zvyšuje šancu na manipuláciu hlasovania. Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová obvinenia odmietla s tým, že vo volebných miestnostiach budú nainštalované kamery a hlasovacie lístky budú v zapečatených schránkach.

Analytici nepredpokladajú, že vládnuca strana Jednotné Rusko v dolnej komore parlamentu (Štátnej dume) po voľbách stratí výrazne dominantné postavenie. Ako informovala agentúra AFP, podľa prieskumov verejnej mienky sa vo voľbách do Štátnej dumy všeobecne očakáva ľahké víťazstvo tohto politického subjektu.

Reklama

Voľby však nasledujú po sérii tvrdých zákrokov voči odporcom Kremľa, v rámci ktorých boli najhlasnejší kritici uväznení alebo z Ruska vyhostení. Väznený vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj napríklad v stredu vyzval voličov, aby v parlamentných voľbách – v rámci snahy o oslabenie kandidátov Kremľa – podporili kandidátov komunistickej strany, ľavice aj ultranacionalistov.

Alexej Navaľnyj
Na snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj

Ruský prezident Vladimir Putin ešte deň pred začiatkom volieb vyzval občanov, aby išli voliť.

“Voľby do Štátnej dumy sú nepochybne najdôležitejšou udalosťou v živote našej spoločnosti a krajiny. Všetci máme rovnaký záujem na tom, aby sa do parlamentu dostali zodpovední, aktívni a významní jednotlivci. Ľudia, ktorí dokážu dodržať slovo, splniť vaše priania a prinavrátiť dôveru ruských občanov. Musím zdôrazniť, že voľby sú predovšetkým prejavom vôle ruského ľudu ako hlavného zdroja moci, povedal Putin v prednahratom príhovore, ktorý vo štvrtok zverejnili ruské médiá.

Podľa agentúry AP je v tejto chvíli otázne, či si Jednotné Rusko dokáže udržať súčasnú dvojtretinovú väčšinu, ktorá jej umožňuje meniť ústavu. Ďalšou otázkou je, či “prípadná nízka účasť oslabí prestíž strany v očiach Rusov“.

V skutočnosti tieto voľby nezanechajú v politickej histórii (Ruska) zvláštnu stopu,” povedal pre AP Andrej Kolesnikov, ktorý je analytikom moskovského centra Nadácie Carnegie.

Reklama

Voľby do ruskej Štátnej dumy sa uskutočnia podľa zmiešaného systému. Polovicu zo 450 poslancov voličov zvolia zo straníckych kandidátnych listín a druhú polovicu v jednomandátových volebných obvodoch.

Vo voľbách do dolnej komory parlamentu kandidujú uchádzači celkovo štrnástich politických subjektov. Podľa AP však ide len o “pozlátku skutočnej konkurencie“. Okrem kandidátov strany Jednotné Rusko sa očakáva, že päťpercentné kvórum majú šancu prekonať len uchádzači troch ďalších politických subjektov.

Rusko voľby Štátna duma parlament
Volička vhadzuje hlasovací lístok do urny vo volebnej miestnosti v Moskve počas parlamentných volieb v Rusku v piatok 17. septembra 2021

Aj napriek tomu, že prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Jednotné Rusko má nižšiu podporu ako kedysi, analytici predpokladajú, že v Štátnej dume opäť obháji prvé miesto. Podľa odhadov môže strana získať 299 až 306 kresiel. V súčasnosti majú obsadených 343 z celkovo 450 kresiel. AP pripomína, že na ústavnú väčšinu potrebuje aspoň 303 kresiel.

Prognózy naznačujú, že veľké množstvo kresiel by Jednotnému Rusku mohla prebrať Komunistická strana Ruskej federácie (KPRF), ktorá je v súčasnosti druhou najväčšou parlamentnou frakciou. Strana Gennadija Zjuganova sa však do značnej miery zhoduje s kremeľskou linkou rovnako ako ostatné dve strany, ktoré pravdepodobne získajú dvojciferný počet kresiel. Ide o nacionalistickú Liberálnodemokratickú stranu Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského a sociálnodemokratickú stranu Spravodlivé Rusko – Za pravdu (SRZP).

Komunisti ako takí nie sú (pre Putina) veľmi nebezpeční… Táto strana je nástrojom na imitáciu opozičného hnutia,” povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy Sergej Parchomenko. Ruský komentátor nepredpokladá, že budú voľby sprevádzať nepokoje.

Reklama

Protesty sa nebudú konať tam, kde ich očakávame; nie v čase, keď ich očakávame; a nie od tých, od ktorých ich očakávame,” myslí si Parchomenko.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali