Voľby strácajú zmysel. Bielorusko-americký scenár thrilleru. Názor

Voľby strácajú zmysel. Bielorusko-americký scenár thrilleru. Názor

/HSP/Foto:TASR/APBratislava 24. augusta 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-/Evan Vucci)

 

Najskôr si poviete, že ide o zastaranú a ošumelú technológiu, keď sa jedna opozičná sila v nejakej krajine pripravuje na voľby s jediným cieľom, a síce spochybniť ich výsledky a usporiadať kvôli tomu “pouličné” prevzatie moci. Niektorým prostomyslným opozičníkom v nevyspelých krajinách to môže pripadať ako lákavá hra, ale …

Na kombosnímke bývalý americký viceprezident Joe Biden (vľavo) a americký prezident Donald Trump

Predstavte si, že tento scenár, ktorý Amerika so spojencami predtým exportovala do vzdialených končín sveta ako zastaraný, ale stále ešte takmer použiteľný tovar, sa začne zrazu odohrávať v samotných USA. Čo sa potom stane? Lenže práve to už sa deje, a to zrovna teraz.

Reklama

V USA došlo tento týždeň k zvláštnej udalosti, ktorou bol zjazd Demokratickej strany na diaľku. Jednou z hlavných tém bolo práve toto: ako a kto by mohol nesúhlasiť s výsledkami novembrových prezidentských volieb.

O tom sa vlastne hovorí už dlho. Pripomeňme napríklad záhadný júlový článok v britských novinách The Telegraph. Záhadný preto, že líči istú skupinu amerických politikov a expertov (tí majú podľa pravidiel hry zostať nemenovaní), ktorí zvolali už na jar tajnú videokonferenciu na tému, čo môže začať po týchto novembrových voľbách. Experti ale boli v rozpakoch, pretože im vyšiel úplný thriller.

Reklama

Samozrejme tým vzniká otázka, či k tomu vôbec došlo. Ak áno, potom ide o prejav zjavných politických názorov: účastníci konferencie nemajú radi Donalda Trumpa a sformulovali na svojej schôdzi úlohu: ako zabrániť práve prezidentovi USA, aby poprel výsledky novembrových volieb.

Experti (ak reálni) poznamenali: voľby sa majú konať 3. novembra, ale nový prezident nastúpi až 20. januára. Ale … koľko toho dokáže urobiť legitímne výkonný Trump za tieto takmer tri mesiace? Môže svojmu podriadenému, hlave poštovej služby, nariadiť, aby prestal prijímať volebné lístky zaslané poštou. Alebo dokonca použiť dvesto rokov starý zákon o vzbure. Znovu opakujeme, že na to má Trump absolútne legálne právo.

Je tu ale drobná nuansa: scenár thrilleru sa nepodarí, keď budú výsledky hlasovania nerozhodné. Keď republikáni získajú potrebných 80% hlasov (to ale sotva), potom demokrati nebudú môcť vystúpiť proti a vyhlásiť, že ústrednú volebnú komisiu podplácali, a použiť ďalšie exportné pouličné technológie.

Spory, vrátane toho na terajšom údajnom zjazde demokratov, sa zatiaľ týkali jednej technickej podrobnosti volieb, a síce korešpondenčného hlasovania. Je to taká pasca, do ktorej chytili demokrati seba samých. Je známe, že v mnohých krajinách, vrátane USA, už dávno existuje korešpondenčné hlasovanie, a to bez žiadnych problémov. Dnes ale očakávajú, že ho použije namiesto obvyklých piatich percent až dvadsať percent voličov. Je jasné, prečo. Samozrejme kvôli koronavírusu.

Všetkým je však jasné, že práve demokrati používajú a stupňujú masovú koronavírusovu paniku vo vlastnom záujme, počnúc tým, že v ich štátoch mali tvrdú karanténu, kdežto u republikánov to bolo naopak. A výsledok? Heslo “republikáni nás zabíjajú”, kolaps ekonomiky (čo funguje aj proti vládnucím republikánom) a masová agitácia demokratov za hlasovanie na diaľku.

Reklama

A v dôsledku toho práve v ich štátoch posielajú masovo hotové hlasovacie lístky voličom domov a republikáni šíria správy o tisícoch vyrobených (samozrejme v Číne) falošných preukazov, s ktorými sa dá získať akékoľvek množstvo týchto papierov. Redakčný článok The Washington Post poskytol návod pošte a Kongresu (aby na to pošte vyčlenil prostriedky). Trump zase zverejňuje tweety o tom, že kvôli korešpondenčnému hlasovaniu čakajú USA “najšpinavšie voľby v dejinách”.

Voľby teda môžu byť také, že republikáni nebudú mať možnosť poprieť ich výsledky. Ale ani demokrati sa fakticky nezmierili s minulým zvolením Trumpa a každý deň vysvetľujú Amerike, že sa zbláznila.

Vráťme sa, ale k otázke, čo sa stane, keď nie v Gruzínsku, na Ukrajine alebo v Bielorusku, ale v samotných USA začne hrať s neuznaním výsledkov volieb.

Potom to bude začarovaný kruh. Jedna vec je, keď učitelia demokracie môžu vysvetľovať žiakom, aká má táto demokracia byť. Ale keď samotní učitelia stroskotajú, budú voľby ako spôsob zistenia, kto má vládnuť v krajine, pripravené o zmysel a čoskoro už nebudú existovať. Všade.

Myslíte si snáď, že voľby (nie municipálne, ako napríklad v aténskom polis, ale tie všeobecné) boli vždy a vždy aj budú? Existujú asi 200 rokov, čo je v dejinách len okamih. Napríklad vo Francúzsku sa prvé prezidentské voľby konali až v roku 1848, a pritom sa vtedy zvolený vodca, menom Bonaparte, za tri roky vyhlásil cisárom, druhým z dynastie. V niektorých krajinách zasa číha táto tradícia iba niekoľko desaťročí. Predtým po tisícročia existovali monarchie, ktoré mimochodom doteraz existujú v 30 krajinách. A tie v pokoji prečkajú demokraciu, keď sa bude aj naďalej rozkladať.

Reklama

V skutočnosti sa pôvodne malo za to, že voľby predstavujú proces výberu na najvyššiehi postu, nie bloggerov (alebo ich žien), ale ľudí s najväčšími skúsenosťami a dlhým obdobím štátnej služby, so znalosťou krajiny a sveta a s ďalšími hodnotami. Tiež s dobrými osobnými vlastnosťami. Dnes (citujeme z jednej z bieloruských diskusií) sa deje toto: “Demokracia je, keď sa gramotní a zodpovední ľudia bezmocne pozerajú na to, ako nevzdelanci a zaháľači volia ako hlavu štátu nevzdelancov a zaháľačov.”

Keď technológia výšeuvedeného procesu znamená únik do prízračného sveta nazgûlov (zoom a ďalších druhov kontaktov na internete), keď z tohto sveta, ako dnes v USA, priletí do toho reálneho tisíce volebných lístkov, potom sa monarchia vráti do nášho sveta dokonca rýchlejšie, ako si ktokoľvek myslí.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali