Vo Veľkej Británii správa špeciálnej komisie o podmienkach začlenenia migrantov do spoločnosti vyvolala výbuch v moslimských komunitách

Vo Veľkej Británii správa špeciálnej komisie o podmienkach začlenenia migrantov do spoločnosti vyvolala výbuch v moslimských komunitách

Londýn, 11. decembra 2016 (HSP/Foto: Facebook)

 

Vo Veľkej Británii stále hľadajú odpoveď na otázku: čo s prisťahovalcami, hlavne z moslimských krajín – viac migrantov áno alebo nie? Rôzne skupiny preferujú úplne odlišné recepty a preto dochádza k „výbušným situáciám“

segregacia-vo-vb

Reklama

Podobný výbuch najnovšie vyvolala správa špeciálnej komisie o segregácii a sociálnej izolácii, ktorá bola vypracovaná ešte na podnet bývalej vlády Davida Camerona ako súčasť programu vlády boja proti extrémizmu. V dokumente sa posudzuje súčasná situácia s migrantmi a rozoberajú sa otázky čo najlepšej integrácie predstaviteľov rôznych národnostných menšín – hlavne moslimských komunít do britskej spoločnosti.

Komisia odborníkov, ktorá sa zaoberala touto otázkou, prišla k dosť neuspokojivým výsledkom: segregácia v Spojenom kráľovstve dosiahla alarmujúcu úroveň, čo ešte viac triešti a rozdeľuje britskú spoločnosť a prináša veľmi závažné komplikácie. Samostatná kapitola v tejto správe – postavenie žien v britskej spoločnosti a hlavne žien v komunitách prisťahovalcov. Mnohé z nich majú obmedzené základné ľudské práva. Experti poukazujú na to, že štátne organizácie až príliš často ignorujú pochybné alebo škodlivé náboženské praktiky v moslimských komunitách, pretože sa boja obvinení z rasizmu a rôznych útokov.

Reklama

Šéfka komisie expertov Louise Caseyová uvádza, že až 89 % Britov si myslí, že žije v integrovanej spoločnosti, avšak v krajine sú viaceré oblasti, kde sa ľudia bežne stretávajú s obmedzeniami pri získavaní vzdelania a práce. V správe sa kritizuje správanie sa členov niektorých moslimských komunít a poukazuje sa na to, že ženy v týchto komunitách sú vôbec odrezané od sveta, pretože sú „zavreté“ mužmi v stenách svojich bytov, nehovoria po anglicky,  nevychádzajú z domu, nemôžu si zohnať zamestnanie a žijú v katastrofálnych podmienkach.

V správe sa kritizuje prístup domácich liberálov ku všetkým týmto problémom. Liberáli sa  ľahkovážne pozerajú na to, čo sa deje v krajine a príliš sa nesnažia riešiť problémy s prisťahovalcami, jednoducho to ignorujú. V správe je prezentovaný návrh, ako radikálne zmeniť situáciu, zabrániť budovanie nových ghett a no-go zón, ktoré v ostatných mesiacoch v Spojenom kráľovstve rástli ako huby po daždi. Vysvetľuje sa, že dôvodom vzniku ghett bola príliš vysoká rýchlosť a rozsah imigrácie, a prízvukuje sa, že niektoré britské mesta a štvrte sa preto zmenili na nepoznanie.

V správe je niekoľko návrhov mimoriadnych opatrení, ktoré by mohli zlepšiť situáciu. Je tam dokonca aj požiadavka, aby všetci prisťahovalci pred vstupom na britskú pôdu zložili prísahu vernosti Spojenému kráľovstvu a zaviazali sa, že príjmu demokratické a liberálne hodnoty. V správe sa taktiež prízvukuje, že v ostatných rokoch všetky britské vlády ignorovali migračné problémy, nevšímali si všetky negatívne momenty, ktoré prišli spolu s migrantmi: agresiu, škodlivé kultúrne a náboženské praktiky, pretože predovšetkým sa obávali, že ich obvinia z rasizmu alebo islamogóbie.

V tejto správe sa nachádza aj niekoľko odporúčaní a rád, ako zlepšiť súčasnú nepríjemnú situáciu. Podľa autorov správy na domácich školách by sa lepšie mali podporovať britské hodnoty, efektívnejšie zabezpečovať lepšiu integráciu prisťahovalcov do spoločnosti a vzájomnú toleranciu. Čerství prisťahovalci by mali prisahať, že sa skutočne mienia integrovať do britskej spoločnosti. Miestne samosprávne a štátne orgány by mali zistiť, či ich bytová politika napomáha alebo bráni integrácii.

Podľa autorov správy by bolo vhodné vypracovať nový text prísahy pre štátnych úradníkov: táto prísaha by ich zaväzovala k výkonu povolania s lepšou toleranciou voči ľuďom, ktorí prišli z iných krajín a vyznávajú iné náboženstva. Odborníci navrhli taktiež prehodnotiť  zoznam práv a povinností pre prisťahovalcov, ktorí prídu do Británie. Žiadajú zlepšiť  financovanie už existujúcich kurzov anglického jazyka pre dospelých, vyčleniť financie na nové kurzy a zhodnotiť účinnosť týchto kurzov vo veci vyučovania angličtiny. Experti taktiež žiadajú, aby vláda a miestne orgány lepšie spolupracovali v spoločnom boji proti segregácii. Sú tam aj ďalšie návrhy a mnohí z nich pobúrili moslimskú komunitu vo Veľkej Británii.

Reklama

Napríklad výkonný riaditeľ nadácie Ramadhan Foundation Mohammed Shafiq tuto správu odsúdil a označil ju za „poburujúcu, rozdeľujúcu a podobajúcu sa politickej agende krajnej  pravice“. Povedal, že britskí moslimovia sú z toho smutní: „Sme smutní z toho, že britskí  moslimovia sa zasa premenili na politický futbal, ku ktorému sa všetci čas od času schyľujú bez ohľadu na to, aký dopad to má na jednotlivcov, ktorí v súčasnosti čelia vyhrážkam a násiliu,“ podčiarkol.

Na druhej strane Sajid Javid, britský minister pre obce a miestne zastupiteľstva zdôraznil, že návrhy, uvedené vo vyše spomínanej správe, pomôžu zlepšiť situáciu. Podčiarkol, že  Spojené kráľovstvo už dlhé roky je domovom mnohých kultúr a komunít, ale všetky sú v súčasnosti súčasťou jednej spoločnosti – britskej.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali