Vo svete športu menšia výhra pre biologické ženy. Ale ešte dôležitejšie je, že to bolo víťazstvo reality a faktov

Vo svete športu menšia výhra pre biologické ženy. Ale ešte dôležitejšie je, že to bolo víťazstvo reality a faktov

Bratislava 14. januára 2023 (HSP/The Fox News/The Heritage Foundation/Foto: Twitter)

 

To, čo sa kedysi rozumne chápalo ako biologické rozdiely medzi mužom a ženou, sa pod vplyvom nedávnych ľavicových tvrdení, že pohlavie zahŕňa aj rodovú identitu, stalo ohniskom kultúrnych vojen a zahltilo federálne súdy. Aktuálnu situáciu pre Fox News priblížila bývalá futbalistka Lainey Armisteadová 

Na snímke bývalá futbalistka Západovirginskej štátnej univerzity Lainey Armisteadová. Zdroj: Twitter

Sudca okresného súdu USA Joseph Goodwin v piatok vyniesol súhrnný rozsudok v prospech štátu Západná Virgínia v súvislosti s jeho návrhom zákona o zachovaní ženských športov.

Reklama

Podľa zákona sú všetci biologickí muži  vrátane tých, ktorí sa identifikujú ako transrodové dievčatá” – nespôsobilí na účasť v dievčenských športových tímoch, informuje The Heritage Foundation. Súd sa zaoberal otázkou, či legislatívou zvolená definícia dievčaťa” a ženy” v zákone o športe je ústavne prípustná.

„Aj keď niektoré ženy môžu byť schopné prekonať niektorých mužov, všeobecne sa uznáva, že v priemere muži športovo prekonávajú ženy z dôvodu prirodzených fyzických rozdielov medzi pohlaviami,” napísal Goodwin.

Reklama

Určite to bola výhra pre ženy. Ale možno ešte dôležitejšie je, že to bolo víťazstvo reality v dobe, keď sa pri mnohých rozhodnutiach ignorujú základné fakty a zdravý rozum.

To je široký význam nedávneho rozhodnutia federálneho okresného súdu, ktorý potvrdil zákon Západnej Virgínie o záchrane ženských športov – rozhodnutie, ktoré zamietlo právnu námietku proti zákonu, ktorý by podkopal ženské športy v štáte tým, že by umožnil mužom, ktorí sa identifikujú ako ženy, súťažiť v dievčenských a ženských športoch.

Zákonodarcovia Západnej Virgínie prijali zákon o ženských športoch, pretože videli, čo sa deje v celej krajine a ako dievčatá trpia, keď tí, ktorí majú moc, ignorujú biologickú realitu. Napríklad v Connecticute prijala štátna atletická konferencia politiku, ktorá umožňuje mužom súťažiť na dievčenských atletických podujatiach, čo je rozhodnutie, ktoré neustále pripravuje dievčatá o pocty a možnosti súťažiť na elitnej úrovni. „Ženy ako Selina Souleová, Chelsea Mitchellová a Alanna Smithová, ktoré som spoznala v našich právnych bojoch. Politika Connecticutu je v priamom rozpore s hlavou IX, federálnym zákonom, ktorého cieľom je vytvoriť rovnaké príležitosti pre ženy v oblasti vzdelávania a športu,“ hovorí Lainey Armisteadová, bývalá futbalistka Západovirginskej štátnej univerzity.

Armisteadová spomína, že Hlava IX jej umožnila uchádzať sa o významné štipendium na štúdium na vysokej škole podľa jej vlastného výberu a získať ho, čo ju nasmerovalo na osobnú a kariérnu dráhu, ktorá bude formovať zvyšok jej života. A zákon Západnej Virgínie ju chránil, aby mohla bezpečne a spravodlivo hrať šport, ktorý miluje – bez obáv, že jej miesto na ihrisku zaujme športovec mužského pohlavia, ako je to čoraz častejšie a tragickejšie v iných štátoch.

Na pravde záleží a je veľmi dôležité, aby zákony a politiky uznávali fyzické rozdiely medzi mužmi a ženami. Dodáva, že vyrastala na futbalovom ihrisku, s jej bratmi a inými chlapcami, ktorí sú vo všeobecnosti rýchlejší, silnejší a väčší ako dievčatá. Ako vám môže povedať každá športovkyňa, šport je ukážkou biologických rozdielov medzi mužmi a ženami.

Reklama

Podľa bývalej športovkyne je v poriadku, že sú tímy rozdelené podľa pohlavia. A taktiež je normálne, že zápas WNBA (americká liga ženského basketbalu) je iný ako zápas NBA. „Vlastne je to krásne, rovnaké, a predsa iné, hodné obhajoby a ochrany,“ zhodnotila. Ženy si museli vybojovať svoje miesto v športe. „Hlava IX nás chránila 50 rokov a teraz to nemôžeme zahodiť. Zašli sme príliš ďaleko, bojovali sme príliš tvrdo,“ hovorí.

Na záver zdôraznila, že ak chceme budúcnosť, v ktorej dievčatá môžu získať konkurencieschopné štipendium a miesto v tíme, musíme chrániť spravodlivosť v športe. A to sa začína uznaním toho, že muži a ženy sú odlišní a to nie je len v poriadku. Je to dobré, správne a krásne.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali