Vo farskom kostole sv. Michala v Hlohovci oslávili patrocínium chrámu

Vo farskom kostole sv. Michala v Hlohovci oslávili patrocínium chrámu

Hlohovec 30. septembra 2019 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

V nedeľu 29. septembra sa vo farskom kostole sv. Michala archanjela konala slávnostná svätá omša pri príležitosti jeho patrocínia. Hlavným celebrantom bol pán dekan Jozef Schwarz a slávnostným kazateľom páter Jeremiáš Daniel Kvaka OFM, gvardián františkánov v Hlohovci

Na snímke dekan Jozef Schwarz a páter Jeremiáš Daniel Kvaka OFM

Vo svojej homílii priblížil význam hodovej slávnosti. Zdôraznil, že Boh práve cez túto slávnosť dáva možnosť nanovo vybudovať to, čo náš hriech zničil a zbúral. Každým hriechom niečo pokazíme, a to zlo vždy nejako ublíži, nechá ranu alebo niečo rozbité. Je to ako keď deti niečo rozbijú, a rodičia im odpustia ale rozbitá vec sa neposkladá naspäť a musí sa kúpiť nová. A práve na to sú hodové slávnosti, aby oslavou Boha sme mohli nanovo nakúpiť to, čo sme duchovne rozbili a zničili, uviedol.

Reklama

Kazateľ ďalej povedal, že hodová slávnosť je aj slávnosť rodiny. A ako prežívame to, že Boh nás má rád a dáva nám svoje milosti, tak by sme mali lásku a dobrotu a prežívať aj v rodine. Schádzame sa ako spoločenstvo, a to je predobraz toho, ako to raz bude v nebi. Nemali by sme myslieť na veci, ktoré nás rozdeľujú, ale tešiť sa z toho, že sme opäť spolu. Život prináša ťažkosti, ale práve cez hodovú slávnosť máme prežiť to, ako sa máme radi a k sebe patríme a to, čo nás spája je práve to dobro, ktoré si máme preukázať, uviedol gvardián františkánov v Hlohovci, ktorý zároveň spomenul niektoré vlastnosti svätého Michala.

Michal nie je len bojovník, ale je aj ten, ktorý sa Bohu klania, ktorý ho uctieva a ktorý mu slúži a je príkladom pre nás, aby sme Bohu ďakovali a uctievali si ho v modlitbe a pri sviatostiach. Ďalej je nám príkladom toho, že od Boha dostal nejakú úlohu a aj my by sme mali plniť povolanie, ktoré sme od Boha dostali, hoci sa nám zdá obyčajné a málo výnimočné. Pre Boha je každé jedno povolanie výnimočné. Poslednou vlastnosťou sv. Michala je to, že bojuje za Boha. I my sme pozvaní bojovať, ale nie násilím, ale šírením dobra a horlivosťou a vytrvalosťou za hodnoty, ktorý dnešný svet odmieta, dodal páter Jeremiáš Daniel Kvaka OFM, gvardián františkánov v Hlohovci.

Reklama

Na záver dekan Schwarz poďakoval farskému spevokolu, ktorý spevom doprevádzal liturgiu i všetkým, ktorí sa podieľali na príprave slávnosti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali