Vlhová skončila v slalome štvrtá, 85. triumf Shiffrinovej

Vlhová skončila v slalome štvrtá, 85. triumf Shiffrinovej

Špindlerov Mlyn 28. januára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 28. januára 2023 o 14:46 h.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v sobotnom slalome Svetového pohára v Špindlerovom Mlyne štvrté miesto. V českom stredisku zaostala za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou o 1,56 sekundy. Američanka slávila 85. triumf v prestížnom seriáli a už iba jeden jej chýba k vyrovnaniu absolútneho rekordu Švéda Ingemara Stenmarka (86). Druhá skončila Nemka Lena Dürrová (+0,60), tretia bola Švajčiarka Wendy Holdenerová (+1,31)

Prvé kolo slalomu alpských lyžiarok v Česku
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati v 1. kole slalomu Svetového pohára žien v alpskom lyžovaní v českom Špindlerovom Mlyne

Shiffrinová dosiahla po dvoch triumfoch v obrovskom slalome v Kronplatzi tretie víťazstvo za sebou. Celkovo to bolo jej 11. prvenstvo v sezóne, piate v slalome a upevnila si vedúce postavenie v celkovom poradí SP i priebežnej klasifikácii disciplíny. Vlhovej ušlo pódium o 25 stotín sekundy.

Reklama

“Nemôžem to hodnotiť dobre, pretože som pokazila druhé kolo. Štvrté miesto ma mrzí, som smutná. Robila som chyby od štartu až do cieľa. Pokazila som aj nájazd do roviny, kde bolo potrebné získať rýchlosť,” povedala 27-ročná Slovenka pre ČT Sport.

Po 1. kole patrilo Vlhovej tretie miesto. So štartovým číslom 3 nemala v úvode svojej jazdy optimálny rytmus, našla ho až po prvom medzičase. V druhom sektore zajazdila najrýchlejší čas zo všetkých pretekárok a v cieli mala napokon manko 46 stotín na Shiffrinovú. Američanka predviedla v prvom kole najlepšiu jazdu, líderka celkového poradia SP i disciplíny išla čisto a dokázala v správnych chvíľach pustiť lyže. Medzi Vlhovú a Shiffrinovú sa vkliesnila ešte Nemka Lena Dürrová, ktorá strácala na vedúcu ženu 29 stotín.

Reklama

V 2. kole zaútočila zo štvrtej pozície Holdenerová, ktorá sa dokázala posunúť na pódium. Vlhová sa opäť rozbiehala pomalšie, hore mala problémy a počas jazdy sa kontinuálne znižoval jej náskok na vedúcu Švajčiarku. Olympijská šampiónka z Pekingu a víťazka predchádzajúceho slalomu vo Flachau postupne zrýchlila hnaná početnými slovenskými fanúšikmi, no zaváhala pri prejazde do roviny a v cieli sa napokon zaradila o 25 stotín za Holdenerovú. Dürrová vydarenou jazdou hodila rukavicu Shiffrinovej, suverénka sezóny si však udržala nervy a zvíťazila, napriek miernej chybe v hornej časti.

Súťaž bola náhradou za neuskutočnené druhé preteky v chorvátskom Záhrebe. V nedeľu sa pôjde v Krkonošiach druhý slalom (9.15/12.15).

“Musím na dnešný výkon rýchlo zabudnúť. Zajtra je nový deň a verím, že podám lepší výkon,” dodala Vlhová.

 

Výsledky sobotného slalomu SP žien v Špindlerovom Mlyne:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:33,85 min., 2. Lena Dürrová (Nem.) +0,60 s, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,31, 4. Petra VLHOVÁ (SR) +1,56, 5. Paula Moltzanová (USA) +1,89, 6. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +1,94, 7. Leona Popovičová (Chor.) +2,23, 8. Hanna Aronssonová Elfmanová (Švéd.) +2,26, 9. Franziska Gritschová (Rak.) +2,73, 10. Ana Buciková (Slovin.) +2,74

Reklama

celkové poradie SP (po 27 z 39 súťaží): 1. Shiffrinová 1617 b., 2. VLHOVÁ 946, 3. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) 906, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 688, 5. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 675, 6. Holdenerová 647

poradie v slalome (po 8 z 11): 1. Shiffrinová 705, 2. Holdenerová 530, 3. VLHOVÁ 510, 4. Swennová-Larssonová 360, 5. Dürrová 335, 6. Aronssonová Elfmanová 224

 

Vlhová sa po pretekoch hnevala: “Je lepšie byť piata ako štvrtá”

Petra Vlhová si pripísala už siedme štvrté miesto v tejto sezóne Svetového pohára a tretie za sebou. Slovenská lyžiarka pokazila v sobotnom slalome v Špindlerovom Mlyne druhé kolo a po pretekoch sa na seba veľmi hnevala.

Vlhová bola v českom stredisku po prvom kole tretia, ale v druhom kopila chyby a zajazdila v ňom až 23. najlepší čas.

Reklama

“Som veľmi nahnevaná, lebo som pokazila druhé kolo. Robila som chyby, bohužiaľ. Neviem ešte, čo sa stalo, ale od štartu do cieľa som sa necítila dobre. Pokazila som nájazd do roviny, kde bolo potrebné získať rýchlosť. Nelyžovala som vôbec dobre,” povedala v cieľových priestoroch.

Dvadsaťsedemročná Slovenka zaostala za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou o 1,56 sekundy. Pred ňou skončila ešte Nemka Lena Dürrová a Švajčiarka Wendy Holdenerová.

“Veziem si domov už neviem koľko vriec zemiakov. Je lepšie byť piata ako štvrtá. Mrzí ma to, ale niekto musí byť aj štvrtý. Štve ma, že som nedokázala podať svoju jazdu. Ale o tom je šport, človek je raz hore a raz dolu,” dodala sklamaná Vlhová.

Výsledok ju hneval o to viac, že podmienky v areáli Svätého Petra a na samotnej zjazdovke boli ideálne. K celkovej atmosfére prispeli aj slovenskí fanúšikovia, ktorí mali v hľadisku obrovskú prevahu: “Fanúšikovia sú úžasní, bolo ich počuť až na trať a teším sa, že sem prišli. Podmienky boli super, aj trať bola dobrá. Len moja jazda nie,” povzdychla si.

Sobotná súťaž bola náhradou za neuskutočnené druhé preteky v chorvátskom Záhrebe. V nedeľu sa pôjde v Krkonošiach druhý slalom. “Musím na dnešný výkon rýchlo zabudnúť. Zajtra je nový deň a verím, že podám lepší výkon,” uzavrela Vlhová.

 

Vlhová po 1. kole slalomu tretia, Boris Vlha: “Problém bol v úvode”

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová figurovala po 1. kole sobotného slalomu Svetového pohára na 3. mieste. V českom Špindlerovom Mlyne zaostávala za vedúcou Američankou Mikaelou Shiffrinovou o 0,46 sekundy. Priebežná druhá pozícia patrila Nemke Lene Dürrovej, ktorá strácala na líderku 29 stotín

Slalom bol náhradou za neuskutočnené druhé preteky v chorvátskom Záhrebe. Vlhová so štartovým číslom 3 v úvode svojej jazdy nemala optimálny rytmus, ktorý však získala po prvom medzičase. V druhom sektore zajazdila najrýchlejší čas zo všetkých pretekárok a v cieli mala napokon manko 46 stotín na Shiffrinovú.

“Odstup nie je veľký, ale problém bol v prvých desiatich bránkach. Peťa to vie. Potom sa chytila, dôležité bolo, že pred nájazdom do roviny pustila lyže a našla rytmus. Druhá polovica trate bola vynikajúca. Trať je pripravená výborne, pokúsime sa zabojovať a do druhého kola pôjdeme naplno,” povedal po 1. kole brat slovenskej lyžiarky Boris Vlha.

Američanka predviedla v 1. kole najlepšiu jazdu, líderka celkového poradia SP i disciplíny išla čisto a dokázala pustiť lyže v správnych chvíľach. Pred 2. kolom (12.30 h) si vytvorila najlepšiu východiskovú pozíciu na zisk 85. triumfu vo SP.

Reklama

 

Strachová obdivuje Shiffrinovú, Vlhovú vníma ako veľkého ´dríča´

Bývalá česká lyžiarka Šárka Strachová štartovala na troch zimných olympijských hrách, vo Vancouveri 2010 oslavovala bronz v slalome. Ďalšie štyri medaily získala na majstrovstvách sveta ešte pod svojím dievčenských menom Záhrobská. V súčasnosti sa venuje svojej klinike a lyže jej až tak nechýbajú.

“Na lyžiach som pomerne málo, ale s dcérou, ktorá bude mať onedlho päť rokov, práve začíname. Venujem sa viac svojej klinike, kde sa venujeme terapii a pohybu a funkčnej medicíne. Pomáhame obyčajným ľuďom od bolesti či na tele, alebo na duši. A spolukomentujem pre českú televíziu, ale väčšinou zo štúdia z Prahy,” uviedla pre TASR.

Tento víkend však zavítala do Špindlerovho Mlyna, kde si nenechala ujsť predstavenie elitných slalomárok. Medzi nimi aj Slovenku Petru Vlhovú.

“Ja som ju vždy vnímala ako veľkú profesionálku. Pamätám si, že vletela do seriálu Svetového pohára ako blesk z jasného neba. Vždy to bol veľký ´dríč´ a dbala na každý detail. Nikoho neprekvapuje, čo všetko dosiahla a prečo sa pohybuje medzi top lyžiarkami sveta.”

Reklama

Veľký rešpekt však vyjadrila líderke SP Mikaele Shiffrinovej, ktorá sa môže v českom stredisku dotiahnuť na Švéda Ingemara Stenmarka, absolútneho rekordéra v počte triumfov (86): “Samozrejme, že muži a ženy sa nedajú porovnávať v žiadnom športe. Medzi mužmi má v súčasnej dobe našliapnuté k mnohým triumfom asi len Marco Odermatt, ale Mikaela je výnimočná. To je niečo neuveriteľné a najmä sa treba pozrieť na jej čísla. Viac ako počet víťazstiev mi príde neuveriteľnejšie to, že z jej celkového počtu štartov bola snáď v každých druhých pretekoch na stupňoch víťazov. To je neuveriteľné číslo. Dokazuje tým neuveriteľnú stabilitu výkonov. Lindsey Vonnová potrebovala na svojich 82 triumfov dvakrát toľko štartov a práve toto mi príde ešte viac zaujímavejšie ako samotný počet víťazstiev. A najmä si myslím, že Mikaela má pred sebou ešte veľa sezón a nemá ešte v pláne končiť. A preto sa ešte máme na čo tešiť.”

Na Američanke fascinuje Strachovú aj jej všestrannosť: “Neviem, koľkým pretekárkam sa podarilo zvíťaziť vo všetkých disciplínach. Ja si spomínam na Janicu Kosteličovú či Anju Pärsonovú, ktoré boli neuveriteľne všestranné a dokázali sa v každej disciplíne postaviť na stupne víťazov. Toto robí Mikaelu ešte výnimočnejšou.”

V uplynulej sezóne bola Vlhová v slalome dominantná, teraz patrí táto disciplína jej rivalke. A to je podľa bývalej českej lyžiarky dobre: “Divácky je to zaujímavejšie, keď sa strieda poradie. Dievčatá sa tým aj motivujú. Lyžovanie je o najmä o jemnej motorike, vyladení formy, materiálu, psychickej formy. A nie vždy sa to podarí zladiť tak, aby sa každé preteky vyhrali. Dievčatá ukazujú, že na to má každá a potom to je o detailoch a kto sa ako vyrovná s tlakom.”

Vlhová počas sezóny niekoľkokrát zdôraznila, že sa špička vyrovnala. Strachová však pre TASR uviedla, že je to tak už niekoľko rokov.

“Nepovedala by som, že to je vyrovnanejšie. Vždy bolo asi päť lyžiarok, ktoré dokázali víťaziť. Áno, boli obdobia, keď Shiffrinová dominovala a vyhrávala každé preteky o sekundu a viac, ale za ňou to bolo od druhého do piateho miesta veľmi vyrovnané. Ale dievčatá z prvej sedmičky sú na tom rovnako a každá z nich môže zvíťaziť. Potom už je menší odskok a tieto pretekárky už technicky nie sú na tom tak dobre. Za mojich čias to bolo viac vyrovnanejšie, tam to bolo o 15-tich až 20-tich lyžiarkach.”

Reklama

Dvadsaťsedemročná Slovenka si ako prioritný cieľ zvolila v tejto sezóne úspech na MS, ktoré sa budúci týždeň začnú vo francúzskych strediskách Courchevel a Meribel.

Podľa Strachovej je však ťažké načasovať formu na konkrétne podujatie: “Športovec to dokáže, ale v lyžovaní je to zložité. Sezóna je dlhá, nemôžete napríklad vynechať veľa pretekov vo Svetovom pohári, aby ste sa pripravovali na MS. V iných športoch sa to dá. Ale vyladiť formu smerom k MS v lyžovaní je ťažké. A nielen vzhľadom k náročnému programu a i častému cestovaniu.”

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali