Vlhová je rada, že dala darček ženám na MDŽ. Robí len to, čo ju baví a je čoraz viac populárna

Vlhová je rada, že dala darček ženám na MDŽ. Robí len to, čo ju baví a je čoraz viac populárna

Špindlerov Mlyn 8. marca 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Český Špindlerov Mlyn sa v piatok zmenil na súčasť Slovenska. Minimálne toho športového. Tisícky slovenských fanúšikov merali cestu do Krkonôš, aby povzbudili Petru Vlhovú v obrovskom slalome Svetového pohára a ich hlasivky jej napokon pomohli k víťazstvu

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová

“Žiadne víťazstvo nie je ľahké, aj dnes to bolo náročné. Každá z nás chcela zvíťaziť a podmienky tiež neboli ideálne. Som veľmi šťastná, že sa mi to opäť podarilo a triumfovala som pred množstvom fanúšikov zo Slovenska. Veľmi sa z toho teším,” uviedla Petra Vlhová hlúčiku slovenských novinárov približne hodinu po svojom triumfe.

Reklama

Vlhová sa dočkala piateho víťazstva v tomto ročníku Svetového pohára (3x obrovský slalom, 1x slalom, 1x paralelný slalom), získala už 1175 bodov a jej veľmi blízko k zisku striebornej pozície v celosezónnom hodnotení. Na otázku, či sa jej zmenil život po pribúdajúcich víťazstvách, sa len pousmiala. “Myslím si, že sa veľmi zmenil. Popularita je každým dňom väčšia a väčšia… Už teraz je dosť veľká. Snažím sa s tým vyrovnať a beriem to ako fakt. Nerobím nič špeciálne, len lyžujem a robím to, čo ma baví. A celkom mi to asi ide,” skonštatovala.

Jej piatkové víťazstvo sa naozaj nerodilo ľahko. Po prvom kole síce viedla s pomerne veľkým náskokom, ale v druhej jazde sa pri jej mene v televíznom prenose v istom okamihu objavila aj červená farba. Priebežne teda prišla o líderskú pozíciu, V spodnej časti už rozbitejšej trate však tradične pridala na rýchlosti ešte viac ako jej súperky a napokon sa tešila s náskokom 11 stotín sekundy pred Nemkou Viktoriou Rebensburgovou. Keď preťala cieľovú čiaru v 2. kole a pri svojom menej videla zelenú farbu, uvoľnila zo seba tie najkrajšie emócie.

Reklama

“Čo cítim, keď prejdem cieľom ako prvá? Sú to pocity, ktoré neviem opísať. Som vtedy veľmi šťastná a teším sa. Sú to momenty, pre ktoré ´makám´ každý deň a cítim, že to má význam,” uviedla Vlhová a ďalej pokračovala v hodnotení pretekov: “Vôbec som nevedela, ako sú na tom moje súperky po druhej jazde, pretože ja to nechcem vedieť. Prvýkrát v tejto sezóne som bola v obrovskom slalome prvá po prvom kole, takže mám novú skúsenosť. V minulosti som však bola v takej situácii v slalome, takže viem, ako sa s tým vyrovnať. V druhom kole som sa snažila podať svoj dobrý výkon a vyšlo mi to.”

Petra Vlhová si uvedomuje, že deviate víťazstvo v kariére v pretekoch Svetového pohára dosiahla v deň, ktorý je sviatkom všetkých žien (MDŽ). Samozrejme, viem o tomto sviatku, pretože moji chlapi v tíme mi už zagratulovali. Dala som skvelý darček všetkým ženám a myslím si, že je to veľmi pekný deň,” podotkla v dobrej nálade..

Dvadsaťtriročná Liptáčka si bude môcť chvíľu vychutnať víťaznú eufóriu, ale po pár hodinách už musí presmerovať svoje myšlienky na ďalšie preteky. Už v nedeľu ju totiž čaká v Špindlerovom Mlyne slalom a aj v ňom by rada zaútočila na čo najlepší výsledok. “O víťazstvo sa snažím v každých pretekoch. Zajtra však bude nový deň a ja sa budem usilovať ukázať svoje jazdy bez chýb. Uvidíme, ako to napokon dopadne. Záležať bude aj na podmienkach a trati,” doplnila Vlhová.

 

Boris Vlha vykríkol, hoci ešte nepoznal výsledok. Chváli sestru za neskutočnú bilanciu v obr. slalome

Reklama

V rodine slovenskej reprezentantky v zjazdovom lyžovaní Petry Vlhovej panuje veľká radosť po každom úspešnom výsledku. Inak to nebolo ani v piatok v českom Špindlerovom Mlyne po skončení obrovského slalomu, v ktorom 23-ročná Liptáčka zvíťazila pred tisíckami fanúšikov zo Slovenska. Vlhová bola líderkou súťaže po prvom kole, no chvíľu sa zdalo sa, že v druhom kole neudrží svoje elitné postavenie. Opak bol však pravdou a v cieli pri jej mene svietil čas v zelenom poli. “Peťa nám to asi robí naschvál, keď nám adrenalím zdvíha a zasa znižuje. Budem sa opakovať, ale v konečnom dôsledku každého zaujíma na konci len farba na časomere. Našťastie dnes bola zelená,” zhodnotil jej otec Igor Vlha, ktorý počas súťaží svojej dcéry často necháva voľný priebeh emóciám.

“Máme za sebou krásne preteky. Gratulujem všetkým dievčatám k výkonom. Ďakujem všetkým Slovákom, ktorí sem prišli. Je to pre celý slovenský národ zadosťučinenie, to je pre nich. Vravím si, že v Špindlerovom Mlyne sme doma, máme totiž aj rodinu v Česku,” doplnil Igor Vlha.

Zaujímavú situáciu v piatok popoludní zažil Petrin brat Boris Vlha, ktorý je nedeliteľnou súčasťou realizačného “rodinného” tímu. Počas jazdy svojej sestry bol v priestore štartu. “Nemali sme tam obrazovku, tak som len počúval vysielačku a pozeral to v mobile. Výsledky tam boli s oneskorením, z vysielačky som počul len výkrik a nič … Tak som vykríkol aj ja,” opísal Boris Vlha

Boris Vlha tiež priznal, že emócie pri triumfe v pretekoch SP už nemá také silné, aké prežíval vo februári počas svetového šampionátu vo švédskom Aare, kde sa Petra Vlhová stala majsterkou sveta v obrovskom slalome. “Je to niečo iné, pretože každé preteky sú iné. Sem prišlo veľa Slovákov povzbudzovať a je neskutočné, že Peťa tu dokázala zvíťaziť. Verím, že si to všetci užili, pretože viac sa už nedá dosiahnuť,” rád poznamenal.

Jeho sestra má pozoruhodnú bilanciu v tohtosezónnych obrovských slalomoch. Vo Svetovom pohári sa trikrát prebojovala na pódium a trikrát z toho bolo víťazstvo. Rovnaké to bolo aj na spomenutých MS. “V Aare sa Petra stala majsterkou sveta v obráku, bolo to niečo neskutočné. Mať štyri pódiá v obrovskom slalome a z toho štyri víťazstvá, to je neskutočná bilancia sezóny,” pokračoval Boris Vlha.

Reklama

Petra Vlhová má ešte stále matematickú šancu na zisk malého krištáľového glóbusu za hodnotenie obrovského slalomu – počas budúceho týždňa v Andorre v stredisku Soldeu však v tejto disciplíne musí opäť zvíťaziť a čakať na veľké zaváhanie Američanky Mikaely Shiffrinovej. V opačnom prípade získa glóbus fenomenálna americká pretekárka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali