Vládny materiál podľa Lipšica nehovorí, ako riešiť závislosť od Ruska

Vládny materiál podľa Lipšica nehovorí, ako riešiť závislosť od Ruska

Bratislava 7. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podľa Lipšica treba pripraviť krátkodobý plán diverzifikácie zbrojných leteckých, protiraketových aj pozemných systémov

Údajný vládny materiál, ktorý analyzuje možné dosahy sankcií Európskej únie na Rusko a zrušenie ciel s Ukrajinou, nehovorí o tom, ako chce slovenská vláda riešiť závislosť armády od Ruska a vláda nerobí ani nič pre to, aby zabezpečila náhradného dodávateľa jadrového paliva. Vyhlásil to dnes nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (NOVA).

Reklama
Na snímke Daniel Lipšic

V materiáli sa podľa neho konštatuje, že prípadným zbrojným embargom na Rusko dôjde k narušeniu obranyschopnosti štátu a spojeneckých záväzkov Slovenska voči NATO. “V materiáli sa nehovorí vôbec, čo rezort obrany s týmto chce urobiť, a práve naopak, jeden z hlavných oligarchov Smeru ďalej pokračuje vo svojich obchodoch s Ruskou federáciou v oblasti obranného priemyslu,” povedal Lipšic, podľa ktorého sa zdá, akoby záujem o obchody so zbraňami prevažoval nad záujmom Slovenska diverzifikovať obranný priemysel. “Ak by došlo ku konfliktu, neviem si predstaviť, že by nám Ruská federácia dodávala zbraňové komponenty, to je predsa nezmysel,” dodal Lipšic. V údajnom vládnom materiáli, ktorý poskytol médiám, sa píše, že strednodobým cieľom v tejto oblasti musí byť prehodnotenie závislosti Slovenska od výrobkov obranného priemyslu z Ruska, vrátane náhradných dielov. Podľa Lipšica treba pripraviť krátkodobý plán diverzifikácie zbrojných leteckých, protiraketových aj pozemných systémov.

Materiál sa tiež zaoberá otázkou dodávky jadrového paliva z Ruska. Lipšic informoval, že v dokumente sa konštatuje, že v prípade prerušenia dodávok Slovensko nemá zabezpečeného náhradného dodávateľa a podľa Ministerstva hospodárstva SR ide o procedúru, ktorá trvá dva až tri roky. “To je, samozrejme, klamstvo,” vyhlásil Lipšic v súvislosti s dĺžkou procedúr s tým, že mnohé krajiny, ktoré majú jadrové elektrárne s ruským reaktorom, už majú zabezpečenú dodávku paliva z iných krajín. “Slovensko v tejto veci zatiaľ neurobilo vôbec nič,” uviedol.

Reklama

Lipšic zopakoval, že spolu s ďalšími opozičnými poslancami sa rozhodli zvolať zasadnutie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, na ktorom sa budú zaoberať otázkou obranyschopnosti štátu a energetickej bezpečnosti. Na zasadnutie výboru podľa neho chcú predvolať ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) a ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD). “Aby sme mohli zaviazať ministra obrany, pokiaľ sa na tom zhodneme, aby predložil výboru veľmi konkrétny harmonogram toho, akým spôsobom chce v tejto situácii pre Slovensko diverzifikovať zbrojné systémy,” uzavrel Lipšic.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dnes reagoval, že nebol súčasťou rokovania vlády, na ktorom by sa Lipšicom spomínaný materiál prerokovával. Ani minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) nevedel, o akom materiáli šéf hnutia NOVA hovorí. “Keby som poznal jeho obsah, môžem sa k nemu vyjadriť,” povedal s tým, že aj keď najmä vzdušné sily sú naviazané na ruské komponenty, neznamená to, že sa nepracuje na diverzifikácii. “V rámci našich krízových riešení sa pripravujeme na taký variant, že ak by boli zavedené celoplošné sankcie, máme náhradné riešenia,” dodal Glváč.

jf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali