Vláda zavádza lockdown pre nezaočkovaných, oznámil Heger. “Ak vás neskontrolujú, žiadajte, aby vás skontrolovali,” vyzýva Lengvarský. Matovič tajomne: Mám déja vu

Vláda zavádza lockdown pre nezaočkovaných, oznámil Heger. “Ak vás neskontrolujú, žiadajte, aby vás skontrolovali,” vyzýva Lengvarský. Matovič tajomne: Mám déja vu

Bratislava 18. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Martin Baumann, Jakub Kotian, Dano Veselský)

 

Vláda zavádza lockdown pre nezaočkovaných, oznámil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Nový COVID automat podľa jeho slov výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných vo všetkých okresoch. Tí sú podľa jeho slov momentálne najviac ohrození. Nezaočkovaní ľudia sa na vstup do práce budú musieť dvakrát do týždňa testovať. Hromadné podujatia budú podľa neho len pre zaočkovaných, no sprísni sa režim. Nezaočkovaní budú môcť chodiť do tzv. esenciálnych obchodov, nebudú môcť chodiť do nákupných centier či reštaurácií

Eduard Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO)

Premiér vysvetlil, že nový COVID automat zavádzajú pre stabilizovanie kritickej situácie v nemocniciach, platiť bude od pondelka (22. 11.). Zdôraznil, že pôjde o dočasné riešenie, očakáva, že to bude trvať tri týždne. Následne by mohlo byť ďalším krokom uvoľnenie opatrení pre zaočkovaných.

Reklama

Avizuje posilnenie kapacít v očkovacích centrách, preto vyzval nezaočkovaných dať sa zaočkovať, aby mohli potom využívať uvoľnenia.

Reklama

Zrovnoprávniť sa má postavenie kompletne očkovaných a tých, ktorí sú v lehote do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19. Pôjde o kategóriu s označením OP. “Tieto dve skupiny ľudí budú v mnohých ohľadoch zvýhodňovaní. Nemusia sa dvakrát do týždňa testovať do práce, môžu slobodne chodiť do obchodov, teda nielen do esenciálnych, ale aj do nákupných centier,” povedal premiér po rokovaní vlády.

Heger je presvedčený, že očkovanie je jedinou cestou von z pandémie. Vyzval občanov zaočkovať sa. “To či COVID-19 existuje, nie je vec názoru, ale tvrdých dát,” povedal.

V prípade skupiny ľudí, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať, upozornila členka konzília Elena Prokopová na fakt, že kontraindikácií nie je veľa a sú za ne považované tie, ktoré sú uvedené v súhrnnej informácii o lieku príslušnej vakcíny. “Okrem týchto existujú aj tzv. dočasné kontraindikácie. Preto pripravujeme konzultačné centrá, v ktorých najväčší odborníci na očkovanie budú vysvetľovať, čo možno do tejto skupiny kontraindikácií zaradiť a čo nie,” objasnila. Dodala, že sa pripravuje aj široká osveta o tejto téme.

Konzílium odborníkov podľa neho vyhodnocuje dáta na dňovej fáze. Avizuje, že keď sa situácia zlepší, bude sa uvoľňovať. “Uvidíme, ako na tento čas zaberie riešenie, je to odporúčanie konzília, ale samozrejme, budeme musieť promptne reagovať, ak uvidíme, že tie veci nezaberajú. Opäť vkladám dôveru do občanov,” povedal Heger.

Nápor na nemocnice je podľa neho obrovský, chýbajú pľúcne ventilácie i miesta na JIS. “Problém v nemocniciach zašiel tak ďaleko, že dnes už je riziko, že nebude poskytnutá zdravotná starostlivosť nielen pre covidových pacientov, ale ohrození sú aj pacienti z hľadiska bielej medicíny a plánovaných operácií, ktoré sa odkladajú,” vyhlásil premiér a poďakoval všetkým lekárom za ich výkon.

Reklama

 

Mesík upozorňuje na dáta o očkovaných a neočkovaných

Analytik a lekár Juraj Mesík upozornil na rozpad stratégie masového očkovania – do ďalšej vlny lockdownov a zatvárania škôl ženú Pfizer-pozitívne vlády Nemcov, Rakúšanov, Holanďanov a ďalšie národy, v ktorých je zaočkovaných 60 – 70 i viac % obyvateľstva.

V Česku je zaočkovaných viac ako 6,45 milióna ľudí (60,3% populácie) 12,9 miliónmi dávok, denné počty novohlásených pozitívnych šplhajú k rekordu a zomierajú v počtoch ako 26. apríla, keď mali 9,0 % ľudí s dvomi dávkami.

„Kto zomiera?“ pýta sa Mesík a dodáva: „Pochopiteľne tak ako u nás len a len neočkovaní. Alebo nie? V grafe píšu, že 12 neočkovaných – a 15 očkovancov?“

 

Reklama

 

COVID automat sa od pondelka sprísni najmä pre nezaočkovaných

Automat zaviedol nový režim OP, teda kompletne zaočkované osoby alebo tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Materiál má znamenať “regionálny lockdown pre nezaočkovaných”. Jednotlivé opatrenia do praxe majú zaviesť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.

Vstup do zamestnania v zelených a oranžových okresoch má byť bez obmedzení. V červených, bordových a čiernych okresoch má platiť režim OTP. V bordových a čiernych okresoch sa má tiež obmedziť otváracia doba neesenciálnych obchodov od 5.00 do 22.00 h.

Pre hromadné podujatia má platiť pre režim OP 200 ľudí v červenej farbe, 100 ľudí v bordovej farbe a 50 ľudí v čiernej farbe. Zelené okresy a oranžové okresy majú byť pre režim OP bez obmedzení. Pre vstup v režime OTP má platiť pre červené, bordové a čierne okresy kapacitné obmedzenie šesť ľudí. Hromadné podujatia v základnom režime majú byť pre červené, bordové a čierne okresy zakázané.

Nákupné centrá majú byť otvorené pre režim OP bez ohľadu na farbu okresu. Pre základný režim a režim OTP majú byť otvorené len v zelených a oranžových okresoch.

V okresoch v zelených a oranžových farbách má platiť rúško v interiéri a na hromadných podujatiach (HP) aj v exteriéri. Pre červené, bordové a čierne okresy má byť povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri na HP s rozšírenými výnimkami a pri vzdialenosti do dvoch metrov.

 

Lengvarský: Dodržiavajme i vynucujme si nové opatrenia

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) vyzval verejnosť na pochopenie, dodržiavanie ale i vynucovanie sprísnených protipandemických opatrení. Povedal to po štvrtkovom rokovaní vlády, ktorá schválila novelizované znenie COVID automatu.

“Súčasná epidemiologická situácia ohrozuje zdravotnícky systém ako taký a poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj iným, ako ‘covidovým’ pacientom, pripomenul minister.

Reklama
35. rokovanie vlády SR v Bratislave
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OľaNO)

Priznal, že epidemiologické čísla nútia k sprísneniu opatrení aj voči tým, ktorí boli zodpovední a nechali sa zaočkovať. “Veríme, že to pochopia, že my všetci to pochopíme a budeme opatrenia dodržiavať,” povedal Lengvarský, ktorý nabáda aj k tomu, aby ľudia dbali na realizáciu, prípadne vynútenie rešpektovania pravidiel.

“Ak budete v reštaurácii, kde vás neskontrolujú, žiadajte, aby ste boli skontrolovaní, žiadajte, aby ste boli v bezpečnom prostredí a aby sme si boli istí, že opatrenia už nebude nutné ďalej sprísňovať,” zdôraznil minister zdravotníctva.

 

Naď: Na boj s pandémiou je k dnešnému dňu nasadených 400 vojakov

Na boj s pandémiou je k dnešnému dňu nasadených 400 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Informoval o tom dnes na tlačovej besede šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Minister zároveň doplnil, že s spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽaNO) spravia také opatrenia, aby mohlo v boji s pandémiou pomáhať ešte viac vojakov.

Zároveň vyzval politické strany, aby nezneužívali situáciu a neorganizovali zhromaždenia, pretože práve na nich sa ochorenie COVID-19 rozširuje. Apeluje aj na ľudí, aby boli zodpovední a menej sa pohybovali.

Reklama

OS a celý rezort obrany urobí všetko preto, tak, ako to bolo od začiatku, aby sme pomohli,” povedal Naď. Pripraviť chcú také opatrenia, aby na pomoc s pandémiou mohli vyčleniť ešte viac vojakov.

Dodal, že vojaci pomáhajú na Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (RÚVZ).

 

Mikulec: Policajti budú kontrolovať prevádzky

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) deklaroval, že policajti budú kontrolovať dodržiavanie opatrení a tvrdo postihovať porušenia. Pripomenul aj útoky na zdravotníkov a lekárov. “K tomuto nesmie dochádzať a pár desiatok ľudí nesmie terorizovať ostatných občanov SR,” podotkol Mikulec.

Policajti budú podľa ministra spolu s RÚVZ kontrolovať prevádzky. Upozornil, že zmenou zákona sú možnosti sankcie do 5000 eur a pri opakovanom porušení hrozí zatvorenie prevádzky.

Reklama

Na otázky o tom, či je kontrola opatrení dostatočná a či polícia adekvátne zasiahla aj pri stredajších protestoch odpovedal Mikulec tým, že policajti v uliciach nasadzujú vlastné životy, aby ochránili zdravie občanov. Podotkol však, že úlohou polície je okrem kontroly opatrení na boj s pandémiou vykonávať aj ďalšie úlohy, ktoré im vyplývajú zo zákona. Myslí si, že polícia protesty zvládla dobre.

 

Sulík: Aktuálna pandémia je pandémiou neočkovaných

Vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) informoval, že liberáli sa zdržali hlasovania pri opatreniach obmedzujúcich zaočkovaných

Ako uviedol Sulík, situácia na Slovensku je kritická, aktuálna pandémia je však podľa neho pandémiou neočkovaných. Ak pritom štát občanom hovorí, že očkovanie prináša slobodu, nemôžu podľa neho súhlasiť s dokumentom, ktorý ich obmedzuje. S ostatnými opatreniami liberáli súhlasia.

“Očkovania nie sú problém. Nevidím zmysel v tom, aby sme očkovaných obmedzovali,” uzavrel Sulík.

Podľa predsedníčky Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej (SaS) to však v prípade sprísnenia pre zaočkovaných “nie je nič, s čím by sa nedalo žiť”.

48. schôdza Národnej rady SR
Na snímke poslankyňa NRSR Jana Bittó Cigániková (SaS)

Poslankyňa tento postoj na sociálnej sieti zdôvodnila tým, že očkovaní roznášajú vírus o 40 až 63 percent menej ako neočkovaní a tvoria drvivú menšinu ťažkých prípadov v nemocniciach. Za ďalší dôvod označila, že stoja daňových poplatníkov oveľa menej peňazí, lebo nepotrebujú pravidelné testovanie, ani ťažké lieky či 24-hodinovú starostlivosť sestier a lekárov. Rovnako sa podľa poslankyne pre očkovaných nerušia plánované operácie.

Reklama

“So zvyškom COVID automatu, sprísňujúcim opatrenia pre nezaočkovaných, súhlasíme a podporujeme ho,” zdôraznil Sulík.

Predstavitelia SaS zdôraznili, že sú proti tomu, aby sa sprísnil režim pre očkovaných.

“Tí problémom nie sú, problémom sú nezaočkovaní,” upozornili a zároveň potvrdili, že v utorok (16. 11.) bol v hre lockdown aj pre zaočkovaných, s ktorým nesúhlasili.

“Ak urobíme plošný lockdowvn, nič nevyriešime, o tri týždne sa nám aj tak nahrnú nezaočkovaní do nemocníc a zaočkovaných demotivujeme, keďže sme doteraz hlásili, že vakcína je sloboda,” upozornila Bittó Cigániková.

Zdôraznila, že cestou je motivácia na očkovanie, ktoré prinesie trvalé riešenie na zvládnutie pandémie.

“Preto sme žiadali, aby opatrenia zaočkovaných motivovali, neočkovaných obmedzili, a takisto, aby bola lepšia kontrola opatrení,” dodala Cigániková.

V tejto súvislosti odmieta, že by SaS zdržovala prijatie opatrení.

Reklama

“My sme, naopak, žiadali prijať skutočné riešenia.”

Minister školstva Branislava Gröhling (SaS) tvrdí, že sa novému automatu teší, mala však prísť väčšia podpora očkovaným. Podľa vlastných slov sa rozhodol, že sa hlasovania o ňom nezúčastní.

42. schôdza vlády SR
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS)

“Ako strana sme jednotní, aj keď niekedy v drobnostiach máme rozdielne názory, a potom hľadáme spôsob, ako túto jednotu aplikovať.”

Je pre neho dôležité, že sa žiadnym spôsobom neovplyvňuje chod škôl, naďalej sú otvorené a platí školský semafor.

Český odborník Jiří Šinkora však upozorňuje je logické, že ak necháme skupinu ľudí (v tomto prípade očkovaných), ktorí môžu infikovať svojich spoluobčanov, behať po svete bez akýchkoľvek opatrení či testov, infekcia sa bude šíriť naďalej.

Presné znenie aktualizovaného COVID automatu má komunikovať po rokovaní vlády minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

42. schôdza vlády SR
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OľaNO)

 

Reklama
Život starca podľa šéfa OĽaNO už opäť nie je hodnotou

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a minister financií Igor Matovič na sociálnej sieti napísal: „Keď život starca nie je hodnotou. Déja vu.“

Igor Matovič
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OľaNO)

Matovič však neuviedol, na čo konkrétne naráža a či je nespokojný s postojom niektorej z vládnych strán pri schvaľovaní prísnejších protipandemických opatrení, o ktorých dnes rozhodovala vláda.

Matovič pred rokovaním kabinetu tvrdil, že Slovensko sa nachádza v tej istej situácii ako pred rokom, keď jeden z koaličných partnerov neustále spochybňoval protipandemické opatrenia.

„Pre mňa osobne je to ako cez kopirák v porovnaní s tým, čo sa dialo pred rokom,” vyhlásil Matovič.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali