Vláda Roberta Fica má 100 dní

Vláda Roberta Fica má 100 dní
Zasadnutia vlády. Na snímke sprava minister vnútra Robert Kaliňák, predseda vlády SR Robert Fico, minister financií Peter Kažimír

Bratislava 12. júla (TASR/Foto:TASR)

100 dní druhej Ficovej vlády 

Sto dní druhej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) uplynulo dnes. Nový kabinet získal svoju definitívnu podobu 4. apríla 2012. Prezident SR Ivan Gašparovič vtedy na základe návrhu Roberta Fica vymenoval 13 nových ministrov. Premiér pri ich nominácii siahol aj do radov nezávislých odborníkov. Nová jednofarebná vláda nastupujúceho premiéra má 10 straníkov a troch nestraníkov.

Predsedu Smeru-SD Roberta Fica poveril zostavením novej vlády prezident SR Ivan Gašparovič. Smer-SD zvíťazil v predčasných voľbách 10. marca 2012 so ziskom 44,41 percenta hlasov, v Národnej rade (NR) SR s 83 kreslami získal nadpolovičnú väčšinu.

Reklama

Premiér Fico 3. marca oznámil, že podpredsedom vlády a ministrom vnútra bude rovnako ako v rokoch 2006 až 2010 podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí sa stane Miroslav Lajčák. Financie dostal na starosť podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír, ktorý v minulosti už pôsobil v tomto rezorte ako štátny tajomník. Aj Kažimír získal zároveň post podpredsedu vlády.

Ministrom kultúry sa stal Marek Maďarič, ktorý uvedený post zastával aj počas prvej Ficovej vlády. Rezort obrany vedie bratislavský krajský šéf Smeru-SD a bývalý štátny tajomník rezortu výstavby Martin Glváč, agenda rezortu životného prostredia pripadla Petrovi Žigovi, pre ktorého je to prvá vládna funkcia. Post šéfa rezortu dopravy získal exminister financií z prvej Ficovej vlády Ján Počiatek, rezort školstva podpredseda strany a bývalý podpredseda vlády pre menšiny a ľudské práva Dušan Čaplovič. Poslanec a generálny manažér strany Ján Richter vedie ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek tentoraz obsadil post ministra pôdohospodárstva.

Reklama

Funkcia ministra spravodlivosti pripadla predsedovi Slovenskej advokátskej komory a nestraníkovi Tomášovi Borecovi. Z radov Smeru-SD nepochádza ani ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, bývalá šéfka Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ani nominant na šéfa diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý doteraz pôsobil ako výkonný riaditeľ Európskej vonkajšej služby pre Rusko, Východné partnerstvo a Balkán.

Predsedníctvo Smeru-SD o nominácii Tomáša Malatinského rozhodlo 3. apríla 2012. Nový minister hospodárstva SR nie je členom strany Smer-SD. Nestraník Malatinský stál na čele Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. V hľadaní nového šéfa rezortu hospodárstva pomohli Smeru-SD zamestnávateľské zväzy.

Nová vláda neobsadila miesto podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Na svojom prvom zasadnutí vláda tiež rozhodla, že novým vedúcim Úradu vlády SR sa stal Igor Federič (Smer-SD).

Premiér predložil ešte 27. apríla 2012 kabinetu návrh na vymenovanie Jána Valka na post šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS). Kabinet s návrhom súhlasil. Prezident SR vymenoval Valka do funkcie 4. mája 2012.

Reklama

SDKÚ, je jasné, že ľudia sa nebudú mať lepšie

Ľudia majú po 100 dňoch jednofarebnej vlády Roberta Fica (Smer-SD) istotu, že sa nebudú mať lepšie. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec s tým, že kabinet ľuďom berie peniaze, ale nerobí reformy, šafárenie zaplatia len bežní ľudia a vláda nešetrí na sebe, ale len a len na ľuďoch.

“Je tu jeden zásadný rozdiel medzi naším ľudovým pohľadom na fungovanie socialistickej vlády a ich pohľadom. Socialisti opatreniami dokazujú, že podporujú viac tých, ktorí možno viac spotrebúvajú, neprinášajú hodnoty, ako tých, ktorí hodnoty tvoria. My podporujeme ľudí, ktorí pracujú a ťahajú krajinu dopredu,” povedal líder strany Pavol Frešo.

Podľa jeho slov vládny balíček opatrení priamo túto pracujúcu vrstvu zasahuje a ani cent sa nešetrí na tých, ktorí hodnoty netvoria. “Cítime, že opatrenia sú nespravodlivé, všetka ťarcha dopadá na tých, ktorí hodnoty tvoria a nešetrí sa na vlastnej štátnej správe,” zdôraznil Frešo.

Je preto presvedčený, že SDKÚ-DS musí nastavovať jasné a zrozumiteľné zrkadlo voči tomu, že socialisti podporujú vrstvy, ktoré nepracujú, nešetria vážnym spôsobom a zaťažujú strednú vrstvu. “To je nespravodlivé a z dlhodobého hľadiska pre SR alarmujúce. Keď potláčate ľudí, ktorí pracujú, budú reagovať tým, že možno budú odchádzať, stratia motiváciu a z makroekonomického hľadiska to vytvára krajinu s veľmi zlou perspektívou,” upozornil.

Reklama

Frešo má veľké obavy z toho, ako budú socialisti pokračovať, keď takto nespravodlivo začali. “My sme dávali návrhy zákonov ochraňujúce vrstvy pracujúcich, oni robia presný opak. Na túto vrstvu sa obracajú, aby zaplatila ich výdavky, ale nedávajú žiadnu protihodnotu,” myslí si.

Na otázku, aké návrhy na šetrenie ponúka SDKÚ-DS, keď nimi už skôr predložené podnety znamenali šetrenie na úrovni asi 50 miliónov eur a nie potrebných 1,5 miliardy, Frešo odvetil, že ich alternatíva šetrenia by možno nestačila, ale socialisti neurobili ani to. “Poďme tou cestou, že nie všetky záťaže padnú na strednú vrstvu a uľahčujme tým, ktorí tvoria pracovné miesta,” apeloval. Na druhej strane na margo politickej situácie ocenil, že úroveň súperenia za každú cenu opadáva a nastupuje racionalita.

Podpredseda strany a exminister obrany Martin Fedor povedal, že v oblasti obrany a bezpečnosti Ficov kabinet nič nepokazil, lebo nič neurobil. “Slovensko má veľké problémy v oblasti obrany a bezpečnosti, takže sme veľmi zvedaví, aký prístup zvolí vláda po 100 dňoch, lebo zatiaľ bol veľmi laxný,” konštatoval.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali