Vláda  prerokovala upravené ciele slovenského väzenstva do roku 2020

Vláda  prerokovala upravené ciele slovenského väzenstva do roku 2020

Bratislava 15. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Ciele Slovenska v oblasti väzenstva sa mierne upravia. O prioritách, na ktoré sa treba zamerať v najbližších štyroch rokoch, dnes rokovala vláda, ktorá vzala na vedomie správu o plnení Aktualizovanej koncepcie väzenstva SR na roky 2011 až 2020.

Na snímke ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská

„Reagujeme aj na to, že podmienky sa jednoucho menia. Aj z hľadiska počtu odsúdených, aj z hľadiska ich skladby musíme operatívne reagovať na to, ako sa vyvíjajú,“ vysvetlila predkladateľka správy, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Podľa nej je ťažiskové, že aj napriek opačným predpokladom sa na Slovensku stabilizoval počet obvinených a odsúdených.

Reklama

Správa konštatuje, že situácia v slovenských väzniciach je od amnestie v roku 2013 relatívne priaznivá. K začiatku roka 2016 mala Česká republika naplnenosť väzníc 99,7 percenta, Rakúsko 92,5 percenta, Maďarsko 133 percent, Poľsko 88 percent. Naplnenosť slovenských väzníc bola ku koncu minulého roka 90,9 percenta.

Takýto stav Slovensko dosahuje aj za cenu nižšieho komfortu väzňov. Ubytovacia plocha určená pre jedného je v priemere 3,5 metra štvorcového. Odporúčania medzinárodných organizácií pritom podľa riaditeľa kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adriána Baláža hovoria o minimálne akceptovateľnej ploche pre jednomiestne cely šesť štvorcových metrov a pre viacmiestne cely štyri štvorcové metre.

Reklama

„V nastávajúcom období je nevyhnutné pokračovať v znižovaní investičného dlhu dokončením realizovaných rekonštrukcií ústavov, ako aj potrebou výstavby nového väzenského zariadenia,“ priblížil ciele ZVJS Baláž.

Žitňanská upozornila, že mierne, ale kontinuálne narastá počet väznených žien. Ku koncu roku 2016 bolo v ústavoch ZVJS umiestnených 1421 obvinených a 8569 odsúdených, z toho bolo 614 žien (6,1 %). „Musíme tomu, samozrejme, prispôsobovať aj naše kapacity, aby sme to zvládli, aj z hľadiska rozloženia kapacít pre umiestňovanie žien na celom Slovensku, aby bola naplnená téza dostupnosti rodiny,“ uviedla ministerka.

Podľa nej bude tiež potrebné v najbližších rokoch využiť všetky prostriedky na zatraktívnenie práce v ZVJS. „Jednoducho je fakt, že sa znižuje nezamestnanosť a v takej chvíli v konkurencii s inými možnosťami zamestnávania to zboru spôsobuje väčšie problémy obsadzovať uvoľnené miesta príslušníkov, najmä v oblastiach, kde nie je vysoká nezamestnanosť,“ upozornila Žitňanská.

ZVJS zaznamenáva nárast počtu neobsadených funkčných miest od roku 2013, v súčasnosti predstavuje 4,54 percenta. Kým v roku 2010 zbor evidoval 5225 žiadostí o prijatie, v roku 2016 to bolo len 3380 žiadostí.

„Prioritou v oblasti personálnej práce je hľadanie riešení a zatraktívnenie služobného pomeru príslušníka Zboru väzenskej a justične stráže a skvalitnenie systému odmeňovania,“ uviedol k tomu Baláž.

Reklama

Zbor sa bude v nasledujúcich rokoch snažiť zohľadňovať pretrvávajúci vysoký počet právoplatne odsúdených osôb, ktoré nenastúpili do výkonu trestu a počet občanov SR vykonávajúcich trest v iných členských štátoch EÚ. Mal by sa tým vytvoriť priestor, aby odsúdení mohli vykonávať trest odňatia slobody podľa možnosti čo najbližšie k miestu trvalého bydliska.

V rámci zvyšovania bezpečnosti chce ZVSJ pokračovať v budovaní integrovaných bezpečnostných systémov v ústavoch. V súčasnosti používané systémy sú totiž technologicky a morálne zastarané. V oblasti zaobchádzania s väznenými osobami je zámerom vytvoriť vhodné priestorové, materiálne a personálne podmienky na prácu s osobitnými kategóriami odsúdených a z toho vyplývajúcu efektívnejšiu prípravu odsúdených na prepustenie z výkonu trestu.

 

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali