Ministri dnes zasadnú poslednýkrát v tomto roku

Ministri dnes zasadnú poslednýkrát v tomto roku

Bratislava 18. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR) 

 

Ministri sa po rokovaní presunú do Historickej budovy Národnej rady SR. Premiér Fico tam o 14. hodine bude hodnotiť rok 2013

Ministri dnes zasadnú na poslednej riadnej schôdzi v tomto roku. Najbližšie rokovanie ich čaká 8. januára 2014. Vláda sa dnes bude zaoberať návrhom Strategického rámca v oblasti zdravia pre roky 2013 až 2030. Má ísť o základný dokument, ktorý by smerovanie zdravotnej politiky určil v strednodobom a dlhodobom horizonte. Stanovuje priority v troch oblastiach, a to v ambulantnej a ústavnej zdravotnej starostlivosti a vo verejnom zdraví.

Reklama
Ilustračné foto

“Kľúčové rozhodnutia v zdravotníctve v minulosti boli často pripravované bez dostatočného porozumenia a identifikovania skutočných problémov. Ambíciou tohto dokumentu je na základe metodického postupu identifikovať reálne problémy slovenského zdravotníctva, nájsť merateľné ukazovatele a stanoviť dosiahnuteľné ciele do roku 2030,” konštatuje sa v materiáli.

Ministri budú hovoriť aj o problematike odpadov. Na Slovensku vzniká každoročne vyše 10 miliónov ton odpadov, na jedného obyvateľa ročne pripadá od 1,5 do 2,1 tony. Ako poukázalo ministerstvo životného prostredia, v riešení tejto otázky sa doposiaľ kládol dôraz iba na plnenie cieľov recyklácie a zhodnocovania odpadov. Po novom sa má pozornosť zamerať aj na samotné predchádzanie ich vzniku. To má upraviť strategický dokument – Program predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2014 – 2018.

Reklama

Témou bude aj problematika zosuvov. Svahové deformácie ohrozujú vyše päť percent územia Slovenska. Týka sa to aj ciest diaľnic, železníc, plynovodov, vodovodov, ale aj takmer 30.000 pozemných stavieb. Tento problém má preto do budúcnosti riešiť nový program prevencie a manažmentu zosuvných rizík na roky 2014 až 2020 z dielne envirorezortu. Náklady na program sa odhadujú na 45 miliónov eur, ministerstvo chce väčšinu prostriedkov získať z eurofondov.

Na programe 88. schôdze je správa o stave siete zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Z nej vyplýva, že do konca júna budúceho roka chce rezort diplomacie otvoriť veľvyslanectvo v gruzínskom Tbilisi. Pôjde o ambasádu s minimálnym personálnym obsadením v priestoroch Delegácie EÚ v Tbilisi.

Kabinet tiež upraví svoje doteraz platné nariadenie, na základe čoho od januára 2014 vzrastie základný plat duchovných cirkví a náboženských spoločností o 16 eur. Toto zvýšenie pri počte 3600 duchovných predstavuje celkovo 934.502 eur určených na ich platy a odvody. Táto valorizácia súvisí so zvýšením platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

K ďalším bodom rokovania je zriadenie rady pre seniorov a prispôsobovanie verejných politík procesu starnutia populácie, ktorá nahradí a priamo nadviaže na doterajší výbor pre seniorov. Ten je stálym odborným orgánom ľudskoprávnej rady vlády. Nová rada sa bude zaoberať nielen právami a postavením seniorov v spoločnosti, ale aj koordinovať politiky, ktoré sa týkajú eliminácie negatívnych následkov starnutia populácie.

Predložený národný akčný plán na prevenciu a elimináciu násilia na ženách na najbližších šesť rokov okrem iného počíta s prijatím špecializovaného zákona o domácom násilí a násilí na ženách či vytvorením nonstop bezplatnej telefonickej linky s poradenstvom pre týrané ženy. Navrhuje aj zvýšiť počet miest pre obete domáceho násilia v špecializovaných bezpečných ženských domoch.

Reklama

Štát od budúceho roka zavedie zľavy z elektronického mýta pre autá s vyššou emisnou triedou. V tomto roku sa totiž autá delia na emisné triedy Euro 0-II, Euro III a Euro IV plus. Od januára sa však emisná trieda Euro III a Euro IV začlení do jedného pásma. Pre vyššie triedy, čiže ekologickejšie autá Euro V a viac vznikne nové pásmo. Tu budú ceny za mýto nižšie. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády o spôsobe výpočtu mýta.

Súčasne kabinet nariadením zavedie aj zľavy pre nákladné autá, ktoré najazdia určitý počet kilometrov v rámci kalendárneho roka. Napríklad autá do 12 ton budú môcť získať po prejazdení 5000 km zľavu 3 % zo sadzby mýta. Po 20.000 km to už bude 7 % a po 50.000 km 11 %. Autá s hmotnosťou nad 12 ton môžu napríklad získať po 10.000 km zľavu 3 % alebo po 50.000 km 9 %.

Slovensko potrebuje výraznejší rozvoj súkromného nájomného bývania. Predpokladom jeho rozvoja bude súbor krokov a opatrení nielen v oblasti legislatívnych podmienok, ale i z hľadiska prístupu podnikateľského sektora, finančného sektora a postoja verejnosti k nájomnému bývaniu, ktoré je v našich geografických podmienkach historicky v úzadí. Konštatuje to návrh riešenia nájomného bývania v SR, o ktorom dnes bude tiež diskutovať kabinet.

Ministri sa po rokovaní následne presunú do Historickej budovy Národnej rady SR. Premiér Robert Fico tam o 14. hodine bude pred pozvanými hosťami hodnotiť rok 2013. Očakáva sa zároveň, že oficiálne oznámi svoju kandidatúru na prezidenta SR.

as

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali