Víza pre USA a bezvízový režim s Ruskom?

Víza pre USA a bezvízový režim s Ruskom?

Brusel 3. marca 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Bela Szandelszky)

 

Poslanci Európskeho parlamentu pozastavili bezvízový vjazd do Európy pre občanov USA, aby obnovili spravodlivosť až do zrušenia amerických vstupných víz pre päť členov Európskej únie – Poľsko, Bulharsko, Rumunsko, Chorvátsko a Cyprus. Súčasne znie požiadavka od radu poslancov Európskeho parlamentu z Českej republiky na zavedenie bezvízového režimu s Ruskom.

Ilustračné foto

“Navrhoval to už kedysi dávno prezident Putin, a celá stredná Európa mala bezvízový styk s bývalými krajinami Sovietskeho zväzu. Nerobilo to žiadne problémy,” povedal v rozhovore pre Sputnik poslanec Európskeho parlamentu za KSČM Jaromír Kohlíček.

Reklama

Jaromír Kohlíček: Dokonca môžem povedať, že zavedenie víz bolo opatrením, ktoré pôsobilo proti niektorým segmentom nášho českého hospodárstva. V Karlových Varoch, keď bola zavedené víza, z toho bolo obrovské zdesenie. Aj v ďalších mestách, ktoré sú orientované na ruskú klientelu, sa to prejavilo veľmi negatívne. Navyše aj sankcie, ktoré boli postupne zavádzané, a ktoré sú tak smiešne, že napríklad spôsobili, že sa nesmú vyvážať pastičky do Ruskej federácie, tak tie spôsobili ďalšie podčiarknutie česko-ruských vzťahov. Či už chceme alebo nie, my sme vždy mali smerom na východ podstatnú časť nášho obchodu a niektoré segmenty našich podnikov na to boli vždy orientované. Zavedenie vízovej povinnosti zhoršilo možnosti tohto obchodu. Kým pre normálnych ľudí sa tým možnosť príchodu zhoršila, pre najrôznejšie mafie a najrôznejšie podvodníkov – nie. Tí si vždy nájdu cestu ako víza získať. Preto si myslím, že so všetkými krajinami bývalého Sovietskeho zväzu bolo vhodné zaviesť bezvízový režim. A to minimálne v tom formáte, ktorý sa v súčasnosti zvažuje s Ukrajinou, prípadne s Gruzínskom. To znamená aspoň tých 90 dní ….

 

Reklama

Zavedenie bezvízového režimu s Ruskom: dnes to znie ako nejaká fantastika. Mohli by ste vysvetliť okolnosti, ktoré súvisia s týmto návrhom? Nie je to jedna z podmienok možnej spolupráce komunistov s ČSSD po parlamentných voľbách?

V poslednej dobe pán premiér zistil, že je potrebné orientovať sa na ľavicového voliča, a preto začína dvíhať naše témy. Napríklad progresívne zdanenie, vyššie zdanenie veľkých zahraničných, ale aj tuzemských firiem. A pomaly ale isto zvyšovaní minimálnej mzdy, pretože je hanebné, keď máme v dnešnej dobe minimálnu mzdu na úrovni o niečo viac ako 1,5 euro, zatiaľ čo naši susedia v Nemecku majú 8,5 euro. A dokonca aj Gréci, ktorých ekonomika sa zrúti, majú o 140% vyššiu minimálnu mzdu, ako máme v súčasnosti v Českej republike. Takže teda ten priemet tých dvoch programov sa znova rozširuje. Podobne široký je priemet s programom KDU- ČSL, ktorá však deklaruje svoju orientáciu v súčasnej dobe skôr napravo. Ale keď sa pozriete na súčasný program KDU- ČSL, tak tam uvidíte, že sa veľmi málo líši od nášho. Tak tu je u tých strán, ktoré majú skutočný program, celkom široký prienik, a tým pádom existuje možnosť spolupracovať po voľbách na širokej báze. Ako to súvisí s otázkou bezvízového styku pre Rusko? Nie je to naša podmienka, ale je to naša stála logická požiadavka, aby sme odstránili bariéry vo vzťahu s Ruskou federáciou, čo by nám umožnilo aspoň trošku vyrovnať vzájomný obchod. My v súčasnosti ďaleko viac dovážame z Ruskej federácie, ako vyvážame. A zodpovedný ekonóm by sa mal snažiť tieto vzťahy vyrovnať. Jednou z podmienok pre vyrovnanie hospodárskeho vzťahu s Ruskom je práve odstránenie týchto umelých bariér, ktoré boli v poslednej dobe vytvorené. Mám na mysli tiež aj vízový režim.

 

Hovoríte o možnom zavedení bezvízového režimu Európskej únie s Ruskom, zatiaľ čo Európsky parlament vyzval Európsku komisiu, aby dočasne pozastavila vízový režim so Spojenými štátmi. Čo sa deje?

Jedná sa o zaujímavú kalkuláciu … Európska Únia by mala vystupovať aspoň v niektorých otázkach jednotne. Sú štáty EÚ, ktoré doteraz nemajú bezvízový režim so Spojenými štátmi. Toto uznesenie má naznačiť Spojeným štátom, že by sme radi, aby, pokiaľ má byť bezvízový režim, bol pre všetky štáty. A samozrejme pre mňa osobne je to určitý verejný trest. Pretože z USA k nám sem cestuje veľa ľudí, o ktorých vôbec nič nevieme. Zatiaľ čo keď Čech chce ísť do Spojených štátov, musí vyplniť zaujímavý dotazník pre náročných. Takže tie vzťahy sú stále nevyrovnané, hoci formálne existuje bezvízový režim. Pre mňa je to dôležitá vec, ktorá by sa mala vyrovnať.

Reklama

 

Bezvízový režim pre Rusko je možný len s pozitívnymi zmenami vo vzťahu k Rusku. Pozorujete takýto trend v Európskom parlamente?

Európsky parlament do určitej miery reaguje na nálady v jednotlivých krajinách EÚ. A tak, ako sa blížia vo významných štátoch EÚ voľby do národného parlamentov, tak sa postupne jednotlivé strany musia tiež vyjadriť k týmto nezmyselným sankciám. Pretože rmnoho mojich kolegov, napríklad z Holandska, z Francúzska, z Nemecka pomáhajú svojim stranám pri volebnej kampani, tak tá atmosféra z tých jednotlivých krajín sa prenáša postupne aj do Európskeho parlamentu. A tým narastá tlak na odstránenie týchto nezmyselných sankčných režimov, a teda na zlepšenie vzťahov s Ruskom. Pričom jedným z bodov toho významného zlepšenie môže byť práve bezvízový režim.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali