Víťazný prielom v Aleppe, teroristom ostala pustina

Víťazný prielom v Aleppe, teroristom ostala pustina

Aleppo 4. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR-The Rumaf via AP)

 

Vývoju ďalšej situácie v Sýrii po skončení bojov o Aleppo sa venuje ruský server Politexpert, ktorý aj predpovedá, ako sa budú ďalej bojové strety v Sýrii vyvíjať až do skončenia občianskej vojny v Sýrii, vyprovokovanej USA a Západom.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Obkľúčenie teroristov vo východnom Aleppe ukončilo 4 roky okupácie Aleppa zo strany protiasadovskej opozície, úzko spätej s teroristami. Pomaly sa operácia v Aleppe blíži k svojmu logickému zavŕšeniu a teroristom, ako aj všetkým členom “umiernenej opozície” neostane nič iné, len pokračovať v boji proti legitímnemu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi zo sýrskej pustiny. Tento boj, v ktorom sa však už nebudú môcť teroristi skrývať za živý štít z civilistov bude mať ale podľa odborníkov iný charakter a veľmi rýchly priebeh.

Reklama

Po amerických prezidentských voľbách sa situácia v Sýrii radikálne zmenila. Dňa 15. 11. 2016 začala nová široko koncipovaná ofenzíva sýrskych vládnych vojsk a ich spojencov. Skupina približne 10 000 teroristov sa ocitla v obkľúčení a v nesmierne ťažkej situácii vo východnom Aleppe.

Teroristi stratili úplne možnosť priamych kontaktov so svojimi spolubojovníkmi, nachádzajúcimi sa mimo obkľúčeného Aleppa. Teroristické oddiely, ktoré mali obkľúčeným teroristom pomôcť a násilím vytvoriť koridor, vďaka ktorému by sa obkľúčení džihádisti dostali do relatívneho bezpečia, utrpeli ťažkú porážku a vládne sily ich zahnali ďaleko od Aleppa.

Reklama

Dnes sa obkľúčení teroristi už preskupili a vytvorili bojovú skupinu nazvanú Fath Haleb (Armáda Aleppa). Táto skupina, zložená s teroristov, ktorí sa nemôžu vzdať vládnym silám, resp. nemôže sýrske vládne orgány požiadať o odtransportovanie zelenými autobusmi do Idlibu (kvôli zverstvám ktoré napáchali sa na nich nevzťahuje amnestia, mnohí z nich majú úzke kontakty s cudzími rozviedkami) majú jedinú možnosť – pokračovať v boji približne do inaugurácie nového amerického prezidenta Donalda Trumpa a dúfať, že USA koncom januára 2017 začnú riešiť aj ich problém.

Muži sýrskych vládnych jednotiek – najmä členovia 40 brigády, špeciálne sýrske jednotky Sokolov pustiny či  Tigrie sily, ako aj ich spojenci – 102 batalión Iránskej republikánskej gardy, jednotky libanonského Hizballáhu, palestínski členovia šiítskej Liwa al Quds, ako aj šiítski dobrovoľníci z Afganistanu však majú iné plány. Nechcú nič nechať na náhodu a do inaugurácie nového amerického prezidenta chcú zo sýrskeho povrchu vymazať obkľúčených teroristov.

V najbližšej dobe čakajú teroristov mohutné útoky sýrskych vládnych síl a ich spojencov. Sýrske vládne jednotky sa pripravujú na znovurozdelenie kotla v ktorom sa obkľúčení teroristi nachádzajú. Takúto taktiku uplatňovali aj Rusi v bojoch v čečenskom meste Groznyj a slávili s ňou úspechy.

Po likvidácii teroristov v Aleppe sa sýrske vojenské sily nasadené v Aleppe, ku ktorým sa pridajú aj jednotky, ktoré úspešne ukončili boje v oblasti východnej Guty (Damask) rozvinú a začnú čistiť priestor severozápadnej periférie Aleppa, pričom budú pred sebou tlačiť zvyšky teroristických bánd až k tureckej hranici. Ďalším mestom na rade bude Idlib, do ktorého sa väčšina teroristov stiahla. K čisteniu sýrskeho územia od teroristov pomôžu výrazne aj ruské sily, ktoré na leteckej základni v Tartuse a leteckej základni v Hmeimim pripravili približne 1000 bojových rakiet.

Situácia v Aleppe je pre teroristov beznádejná. Jeden z posledných vysokých veliteľov an Nusry zo “starej gardy” Abdull al Muhaiseni už priznal že Aleppo je stratené, pričom poukazuje aj na stratu morálky a vlny defétizmu, ktoré sa šíria medzi jeho mužmi. Morálka teroristov sa prudko znížila po prezidentských voľbách v USA adekvátne s tým, ako prestali do Aleppa prúdiť dodávky amerických zbraní.

Reklama

Porážka v Aleppe bude katastrofou pre protiasadovské sily v Sýrii a takisto bude katastrofou aj pre Katar, Turecko a Saudskú Arábiu, ktoré sa najviac snažili kvôli vlastným geopolitickým cieľom o pád legitímneho sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Saudská Arábia má už dnes obrovské problémy na svojich hraniciach s Jemenom. Saudi a aj Katarci sa už teraz začínajú obávať ďalších krokov Ruska a Iránu, pričom najmä záujmy Iránu sú v priamom rozpore so záujmami otrasenej Saudskej Arábie a bohatého, no malého Kataru.

A netreba byť ani prorokom na to, aby  Saudi aj Katarci reálne zistili, čo im po prehratej proxy vojne (vojna cudzími rukami a na cudzom území) v Sýrii a Jemene reálne hrozí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali