Víťazmi prvej polovice jazdci Jumbo-Visma a Alaphilippe, zaskvel sa aj Sagan

Víťazmi prvej polovice jazdci Jumbo-Visma a Alaphilippe, zaskvel sa aj Sagan

Bratislava 16. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Christophe Ena)

 

Tour de France 2019 má za sebou prvú menej náročnú polovicu a v žltom drese sa vyhrieva Francúz Julian Alaphilippe. Univerzál tímu Deceuninck – Quick Step, známy obrovským zrýchlením v krátkych prudkých stúpaniach, profitoval z jedného víťazstva v etape a ďalšieho veľmi dobrého vystúpenia korunovaného tretím miestom a prinavrátením líderskej pozície. A keď bočný vietor a aktivita viacerých tímov po 10. etapy roztrhali pelotón na viacero častí, 27-ročný Francúz bez vážnejších ambícií v celkovom poradí zvýšil svoj náskok na 1:12 min

Na snímke Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick Step Floors

“Je úžasné byť v žltom drese. Chcel som ho ubrániť pred dňom voľna, ale nečakal som, že zvýšim svoj náskok. Pôvodný zámer bol iba pomôcť Eliovi Vivianimu do špurtu, zvýšenie môjho náskoku bol len vedľajší produkt,” uviedol Julian Alaphilippe, cituje ho aj špecializovaný portál cyclingnews.com.

Reklama

Pred presunom pelotónu do Pyrenejí a neskôr do Álp sa začnú profilovať ambície najväčších favoritov na celkové poradie, ku ktorým Alaphilippe nepatrí. Napriek tomu tvrdí: “Budem brániť žltý dres, ako to len pôjde. Na mojich plánoch od začiatku Tour sa však nič nemení. To najťažšie na týchto pretekoch nás ešte len čaká.”

Ak by sa mala dávať špeciálna cena za najlepšie výkony po prvej polovici Tour de France, získal by ju tím Jumbo-Visma. Holandské družstvo ovládlo až štyri z úvodných desiatich etáp a takpovediac bodovalo v každom ohľade. Po nečakanom triumfe “náhradného” šprintéra Mika Teunissena v úvodnej etape ešte v Belgicku prišlo rovnako šokujúce víťazstvo v tímovej časovke a neskôr už očakávanejší víťazný špurt Dylana Groenewegena v 7. etape. Korunu svojím výkonom nasadili pretekári Jumbo-Visma v 10. etape, keď sa v rýchlej koncovke presadil nováčik na týchto pretekoch a niekdajší skvelý cyklokrosár Wout van Aert. Počas dňa voľna mali v tíme zrejme najväčšiu pohodu zo všetkých.

Reklama

“Máme viac, ako sme očakávali, ale o to sme spokojnejší. Presvedčili sme sa, že vieme správne reagovať na rôzne vzniknuté situácie. Pre mňa osobne je etapové víťazstvo ako čerešnička na veľmi chutnom koláči,” povedal 24-ročný Van Aert. Trojnásobný majster sveta v cyklokrose dostal otázku, aby porovnal preteky v cyklokrosárskom teréne s tými na asfaltových cestách Francúzska. “V cyklokrose všetci odo mňa veľa očakávali. Keď som sa zobudil v deň pretekov na majstrovstvách sveta, vedel som, že sa pokúsim získať titul. Na Tour de France to tak nie je. Víťazstvo je pre mňa veľké prekvapenie.”

K pozitívam úvodných 10 dní v podaní tímu Jumbo-Visma patrí aj priebežne štvrtá priečka Stevena Kruijswijka v celkovej klasifikácii. Tridsaťdvaročný Holanďan zaostáva za lídrom Alaphilippom o 1:27 min, ale za druhým miestom Brita Gerainta Thomasa iba o 15 sekúnd. “Verím, že dobré výkony celého tímu budú povzbudením aj pre nášho lídra Stevena do ďalších náročných bojov,” dodal Van Aert.

V úvodných rovinatých a menej zvlnených etapách na Tour de France tradične ukázal svoju silu aj Peter Sagan. Z viacerých sľubne sa črtajúcich možností na etapový triumf vybojoval jedno víťazstvo, jedno druhé aj jedno tretie miesto. Celkovo si zapísal sedem umiestnení v najlepšej päťke, najviac spomedzi všetkých pretekárov v pelotóne. K tomu treba prirátať permanentnú aktivitu na šprintérskych prémiách a porciu dovedna 229 bodov, ktoré z neho robia suverénneho lídra bodovacej súťaže. V nej útočí na rekordný siedmy triumf. “Vo finiši 10. etapy to bolo napäté, ale body za piate miesto plus tie z prémie zvýšili môj náskok v bodovacej súťaži. Takže v pohode,” uviedol Sagan na portáli svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Po voľnom dni príde na Tour de France v stredu na rad 11. etapa z Albi do Toulouse (167 km) a bude to jedna z posledných možností pre šprintérov na etapový triumf. Na ďalší deň už totiž prídu na rad Pyreneje.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali