Konferencia v Paríži sľúbila Iraku “primeranú” vojenskú pomoc

Konferencia v Paríži sľúbila Iraku “primeranú” vojenskú pomoc

Washington 15. septembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Chamení povedal, že je pyšný na to, že nie je členom koalície vedenej Spojenými štátmi, a varoval, že koalícia sa bude boriť s rovnakými problémami ako predtým v Iraku

 Približne 30 krajín a multilaterálnych inštitúcií, ktoré dnes v Paríži rokovali o tom, ako postupovať voči hrozbe Islamského štátu (IS), sa dohodlo, že v boji proti tejto teroristickej džihádistickej organizácii podporia irackú vládu “všetkými potrebnými prostriedkami”.

Reklama
Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande (druhý vpravo) a iracký prezident Fouad Massoum (druhý zľava) počas stretnutia v Elyzejskom paláci v Paríži

V spoločnom vyhlásení sa skupina väčšinou západných a arabských krajín zhodla na “naliehavej potrebe odstrániť Dáiš z tých regiónov, kde sa v Iraku usadil”. Dáiš je arabská skratka pre Islamský štát.  Konferencia zároveň prisľúbila Bagdadu “primeranú” vojenskú pomoc – aj keď o jej konkrétnej podobe sa v komuniké nehovorí, zdôrazňujú svetové tlačové agentúry.

K tejto téme sa medzitým vyjadril aj najvyšší iránsky duchovný Ali Chameneí, ktorého dnes prepustili z nemocnice, kde sa podrobil operácii prostaty.  Ako uviedol, dostal od Spojených štátov žiadosť, aby sa zapojil do boja proti extrémistom zo skupiny Islamský štát. Ponuku však odmietol, pretože USA majú podľa jeho “nejasné zámery”.

Reklama

Chamení spresnil, že Irán súkromne odmietol americkú žiadosť dávno predtým, než Washington verejne vyjadril nesúhlas s úlohou Teheránu v koalícii proti militantom Islamského štátu.

Najvyšší iránsky duchovný tiež povedal, že je pyšný na to, že nie je členom koalície vedenej Spojenými štátmi, a varoval, že koalícia sa bude boriť s rovnakými problémami ako predtým v Iraku, keď do tejto krajiny – a ešte k tomu i do Sýrie – znovu vstúpi bez povolenia. Americkí činitelia oponovali snahe Francúzska pozvať Irán na medzinárodnú konferenciu, ktorá by riešila hrozbu Islamského štátu.

 

Hollande vyzval na globálnu reakciu voči Islamskému štátu na dnešnom otvorení konferencii zameranej na koordináciu a stratégiu proti Islamskému štátu v Paríži

Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval dnes na globálnu reakciu odporu voči militantom z organizácie Islamský štát (IS) s tým, že táto skupina predstavuje bezpečnostnú hrozbu pre celý svet.

Reklama
Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande

“Aká je to hrozba? Globálna, takže aj reakcia musí byť globálna,” povedal najvyšší francúzsky predstaviteľ v Paríži pri otváraní konferencie približne 30-tich krajín, zameranej na koordináciu a stratégiu proti Islamskému štátu, ktorý už ovláda časti severného Iraku a má pevnú základňu v Sýrii, približuje agentúra Reuters.

Islamský štát – donedávna nazývaný Islamský štát v Iraku a Levante – je radikálna islamistická teroristická organizácia pôvodom z Iraku. Na území, ktoré sa tejto výbojnej skupine podarilo dobyť, vyhlásila moslimský kalifát, samostatný štát rovnakého mena – Islamský štát.

Tento kalifát si nárokuje náboženskú autoritu nad všetkými moslimami na svete a snaží sa o vládu nad všetkými územiami obývanými moslimskými veriacimi – teda o obnovu kalifátu na území v čase jeho historicky najväčšieho rozsahu: severnej Afriky, Iberského polostrova, Balkánu, Krymu, Kaukazu i časti Indie.

 

Ktoré arabské krajiny sú ochotné zúčastniť sa na náletoch voči militantnej organizácii Islamský štát zatiaľ nie je známe

Reklama

Viaceré krajiny Blízkeho východu vyjadrili ochotu podieľať sa na leteckých úderoch voči militantnej organizácii Islamský štát, ktorá ovládla rozsiahle územia v Iraku i v susednej Sýrii. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z americkej administratívy.

Na snímke americký minister zahraničných vecí John Kerry

“Máme krajiny v tomto regióne (Blízkeho východu) i mimo neho, ktoré sú pripravené zapojiť sa do vojenskej pomoci, v súčasných náletoch, ak to bude potrebné,” vyhlásil v nedeľu šéf diplomacie USA John Kerry. Minister ani ďalšie zdroje z Washingtonu nekonkretizovali, o ktoré krajiny ide.

Iracký prezident Fuád Masúm však vyhlásil, že nie je potrebné, aby sa na leteckých úderoch voči Islamskému štátu podieľali aj regionálne arabské mocnosti, ako sú Egypt, Spojené arabské emiráty či Saudská Arábia, uviedla agentúra AP.

Podľa nemenovaného činiteľa americkej administratívy sa ponuky arabských krajín, ochotných podieľať sa na náletoch voči IS, netýkajú len samotného Iraku. “Niektorí naznačujú ochotu podniknúť ich aj inde,” uviedol zdroj citovaný agentúrou Reuters.

Spojené štáty od augusta podnikli približne 160 leteckých útokov na pozície IS v Iraku. Podľa neoficiálnych informácií Washington v súčasnosti zvažuje aj ich rozšírenie do susednej Sýrie. Rusko varovalo, že akékoľvek nálety v Sýrii by považovalo za agresiu, ak by k nim došlo bez medzinárodného mandátu alebo súhlasu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali