Venezuela hlási problémy po tom, ako USA odmietli zaplatiť

Venezuela hlási problémy po tom, ako USA odmietli zaplatiť

Bratislava 6. februára 2023 (HSP/Tfiglobalnews/Foto:TASR/AP-Ariana Cubillos)

 

USA dovážajú venezuelskú ropu od novembra minulého roka. Odmietli však za ňu zaplatiť. Nielen to, ale dokonca dali pokyn európskym firmám, aby urobili to isté, píše Rohit Yadav pre TFI Global News

Nicolás Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro

USA predpokladali, že môžu na Venezuelu tlačiť, ako sa im zachce. No ich plán sa obrátil proti nim. Venezuelský prezident Nicholas Maduro zastavil vývoz ropy do USA. To môže ohroziť veľké plány USA v Európe, tvrdí Yadav.

Reklama

V novembri minulého roka podpísali vláda Nicolása Madura a opozícia v Mexico City dohodu. Jej cieľom bolo vytvoriť fond pod správou OSN, ktorý by poskytoval humanitárnu pomoc venezuelskému ľudu.

Boli vznesené veľké nároky. Bidenova administratíva tvrdila, že zrušila ropné sankcie voči Venezuele. Tento krok bol prezentovaný ako opätovný vstup Venezuely na svetové trhy s ropou. Druhej najväčšej americkej ropnej spoločnosti Chevron Corp. bolo povolené zvýšiť ťažbu vo Venezuele. Chevron by potom vyvážal ropu z tejto juhoamerickej krajiny do USA.

Reklama

Nebolo však povedané, že USA chcú ropu zadarmo. Obmedzili akékoľvek peňažné transfery do Venezuely. Pod podmienkou, že do Venezuely nebudú prevedené žiadne peniaze, Washington dokonca povolil európskym podnikom obnoviť nákup venezuelskej ropy.

Uvoľnenie sankcií malo ďalej rozšíriť ďalšie privilégiá pre posledný významný americký ropný podnik, ktorý ešte stále pôsobí vo Venezuele v rámci amerického embarga. USA nedávno schválili Trinidadu a Tobagu prieskum ložiska zemného plynu Dragon vo Venezuele. Zakázali však prevod peňazí.

Premiér Trinidadu a Tobaga Keith Rowley vyhlásil, že jeho krajina bude Venezuele kompenzovať zemný plyn získaný v pobrežnom projekte potravinami a liekmi.  Rowley uviedol, že sa tak stane v súlade s rozhodnutím USA.

 

Maduro zastavil vývoz ropy

USA sa neustále snažia narušiť suverenitu Venezuely. Veľmi kriticky sa stavia k Nicholasovi Madurovi a neuznáva ho za legitímneho prezidenta. Venezuelský prezident vystúpil proti diktátorským krokom USA.

Reklama

Kritizoval dohodu Trinidadu a Tobaga s USA. Povedal, že “povedia krajine, že má povolenie rokovať s Venezuelou, ale nemôže platiť v dolároch alebo v akejkoľvek forme hotovosti. Musí platiť potravinami alebo výrobkami.”

Príkaz vydal Úrad pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) amerického ministerstva financií, ktorý prezident odsúdil. Maduro povedal, že OFAC diktuje štátnym a súkromným podnikom, ako majú obchodovať s Venezuelou.

Maduro ďalej povedal: “To je kolonializmus.” Maduro zastavil vývoz ropy, kým sa nezaplatí. Dňa 27. januára bolo vo venezuelských prístavoch zaparkovaných 28 plavidiel. Čakajú na naloženie 45 miliónov barelov ropy.

Od USA je pokrytecké, že neplatia krajine, ktorá sa zmieta v hospodárskej kríze. Generálny riaditeľ venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA Pedro Tellechea trval na zaplatení vopred. Tellechea tvrdí, že preddavok by firme priniesol výhodnú obchodnú situáciu, pretože zaručuje príjmy pre krajinu, ktoré sú potrebné na zlepšenie jej hospodárskej situácie.

Zablokovanie vývozu ropy zo strany Venezuely prerušilo plány USA. USA dúfali, že venezuelská ropa sa bude môcť posielať do Európy. Európa sa snažila odpojiť od ruskej ropy. Rusko po vojne na Ukrajine získalo obrovské zisky vďaka vývozu ropy. Neustále sa snažilo zvýšiť ťažbu ropy na celom svete, aby znížilo jej ceny. Biden dokonca navštívil Saudskú Arábiu, aby požiadal krajinu Perzského zálivu o zvýšenie produkcie ropy. Hoci bol pokarhaný.

Reklama

Bidenova administratíva v rovnakom očakávaní zrušila ropné sankcie voči Venezuele. Avšak Maduro blokujúci vývoz ropy ohrozil jeho plán.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali