Veľvyslanec Ben-Zvi: Vojenský zásah v Gaze má na dlhšie priniesť pokoj

Veľvyslanec Ben-Zvi: Vojenský zásah v Gaze má na dlhšie priniesť pokoj

Bratislava/Tel Aviv 23. júla 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Veľvyslanec je presvedčený, že únos a zabitie troch židovských tínedžerov bol pokusom rozdeliť palestínske frakcie a zabrániť tak pokroku v mierovom procese

Cieľom prebiehajúceho vojenského zásahu Izraela v pásme Gazy je zabrániť militantom, aby ostreľovali raketami izraelské územia. Kým operácie v minulosti mali relatívne krátkodobý účinok, tá súčasná ponúka možnosť dlhodobého riešenia. V rozhovore pre TASR to uviedol izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi.

Reklama
Na snímke príhovor, veľvyslanec štátu Izrael v SR Alexander Ben-Zvi

Podľa ambasádora to okrem iného umožňuje zmenená situácia v regióne. Egypt je kritickejší k Hamasu než bývalá vláda Muhammada Mursího, ktorého Moslimské bratstvo bolo spojencom tejto palestínskej organizácie a dovolilo militantom pašovať do pásma Gazy aj rakety dlhšieho doletu.

Veľvyslanec je presvedčený, že únos a zabitie troch židovských tínedžerov v Predjordánsku, ku ktorému sa prihlásil Hamas a po ktorom nasledovala izraelská operácia v Gaze, bol pokusom rozdeliť palestínske frakcie a zabrániť tak pokroku v mierovom procese.

Reklama

“Stále sa to opakuje. Ak nastane zblíženie vo vzťahoch medzi umiernenými Palestínčanmi a Izraelom, radikálne skupiny, vrátane Hamasu, sa to snažia prekaziť. Palestínske radikálne skupiny však nekonajú samostatne, pričom najmä Irán sa snaží roznecovať konflikt,” povedal Ben-Zvi.

Počet civilných obetí na izraelskej strane je podľa veľvyslanca relatívne nízky preto, lebo Izrael sa snaží chrániť svoje obyvateľstvo. “My používame naše rakety, aby sme chránili našich civilistov proti ich raketám. Oni (Hamas) používajú svojich civilistov, aby chránili svoje rakety. Žiadajú ľudí, aby neopúšťali svoje domovy a namiesto toho sa postavili na strechy. My totiž vopred vydávame varovanie o útokoch. Žiadna iná armáda na svete to nerobí,” zdôraznil veľvyslanec.

 

Izraelské úrady umožnili do Gazy vstup 67 nákladným vozidlám s potravinami a palivom

Na námietku medzinárodných organizácií, že intervencia v Gaze si vyžiadala neúmerne vysoké množstvo civilných obetí na strane Palestínčanov, veľvyslanec argumentoval situáciou v Afganistane alebo Pakistane.

Reklama
Na snímke izraelskí výsadkári plačú nad hrobom seržanta Bnaya Rubela, ktorý zahynul v sobotu počas ofenzíve v pásme Gazy,

“V Afganistane vlani zahynulo 2000 civilistov. Koľko rakiet odpálil Afganistan na Londýn, Washington, Bratislavu, Prahu alebo akúkoľvek inú krajinu, ktorá je súčasťou medzinárodnej koalície v Afganistane? Pokiaľ si spomínam, ani jednu. Takže ak máme hovoriť o primeranosti počtu civilných obetí, musíme brať do úvahy všetky konflikty, kde armáda bojuje proti neregulárnym ozbrojencom skrývajúcim sa medzi civilistami,” uviedol Ben-Zvi.

Na otázku, či je súčasná humanitárna situácia v Gaze s desiatkami tisíc utečencov udržateľná, Ben-Zvi odpovedal, že určite nie. “Kto však poskytuje pomoc obyvateľstvu Gazy, sme my, nikto iný. Katar dáva Hamasu peniaze na výstavbu tunelov. My im dodávame palivá, elektrinu, vodu, všetko. Jediné, čo dostávame späť, sú rakety,” zdôraznil.

Napriek pokračujúcemu ostreľovaniu izraelského územia raketami z Gazy a prieniku desiatok teroristov z Hamasu cez tunely pod humanitárnymi priechodmi do Izraela otvoril židovský štát v pondelok 21. júla hraničný priechod Kerem Šalom iba o hodinu neskôr než zvyčajne. Izraelské úrady umožnili do Gazy vstup 67 nákladným vozidlám s potravinami a palivom. Od začiatku operácie Ochranné ostrie (Protective Edge) 8. júla vstúpilo do pásma Gazy z Izraela 673 nákladných áut vezúcich potraviny a lieky, uviedol veľvyslanec.

“Hamas tvrdí, že útočí kvôli okupácii. Ale aká okupácia? V Gaze nie sme od roku 2005. Nechali sme im 1400 skleníkov. A všetky peniaze, ktoré dostanú na ekonomický rozvoj, používajú na budovanie tunelov a platenie hotelov pre vodcov Hamasu v Katare,” povedal veľvyslanec a dodal, že Izrael blokuje iba severnú a východnú časť pásma Gazy, pričom jeho južnú hranicu kontroluje Egypt. Ten však Hamasu nie je naklonený, pretože palestínska organizácia vyvoláva nepokoje na Sinajskom polostrove.

 

Reklama

Analytik izraelského denníka Haarec, označil izraelský vzdelávací systém za nakazený “rakovinou rasizmu”

V reakcii na zabitie troch izraelských tínedžerov v Predjordánsku sa zdvihla vlna hnevu medzi Izraelčanmi voči arabskému obyvateľstvu. Pomsta bola podľa izraelskej polície pravdepodobným motívom následnej vraždy palestínskeho chlapca vo východnom Jeruzaleme. Or Kašti, analytik izraelského denníka Haarec, označil izraelský vzdelávací systém za nakazený “rakovinou rasizmu”. Veľvyslanec s týmto názorom nesúhlasí. Podľa neho je to nezmysel a ani on, ani jeho deti, ktoré v Izraeli študovali, sa s ničím takým nestretli. Poukázal však, že v palestínskych školách na hodinách matematiky žiaci riešia slovné úlohy o počte zabitých Židov.

Napriek súčasnej kritickej situácii neexistuje iné východisko než vznik palestínskeho štátu, povedal veľvyslanec. “Obe strany však musia niečo stratiť. My sme ponúkli ústupky v  Camp Davide (2000) a Annapolise (koniec roka 2007). Zo strany Palestínčanov však neprišla žiadna reálna ponuka. Požadujú návrat všetkých utečencov do Izraela. S tým ale Izrael nikdy nemôže súhlasiť. Tvrdia, že ich je sedem miliónov. Je to jediná rastúca utečenecká skupina, keďže aj ich deti a vnuci sa považujú za utečencov. To je akoby sa potomkovia sudetských Nemcov označovali za utečencov a domáhali sa svojich práv,” vysvetľoval Ben-Zvi.

V Sýrii podľa jeho slov zahynulo za ostatné tri roky takmer 180.000 ľudí, čo je trikrát viac, než si vyžiadal izraelsko-arabský konflikt v celej jeho histórii. Poukázal taktiež na fakt, že od vzniku Izraelského štátu v roku 1948 až do šesťdňovej vojny v roku 1967 patrili palestínske územia pod správu Jordánska a Egypta. “Je čudné, že tieto dve krajiny sa vtedy neusilovali o vznik palestínskeho štátu,” tvrdí izraelský veľvyslanec.

Ostreľovanie Izraela podľa neho ľuďom v Gaze “nepomohlo ani o piaď, naopak, prinieslo iba viac smrti”. Porovnal situáciu v Predjordánsku a v Gaze. “V Ramalláhu sú nákupné centrá, nočné kluby, ekonomika je na tom relatívne dobre. Dĺžka života je vyššia než v Turecku. Funguje tam päť univerzít, prichádzajú zahraničné investície. Takže je možné niečo urobiť, ak peniaze dávate na ľudí, a nie na rakety,” vyhlásil Ben-Zvi.

Súčasná vlna násilia môže podľa veľvyslanca skončiť iba prímerím. Mnoho však bude záležať od ďalších hráčov, Egypta, USA, OSN, Kataru, prípadne Turecka. “V prvom rade (Hamas) musí prestať s ostreľovaním a budovaním tunelov z Gazy na izraelské územie – našli sme ich už 26 – a investovať peniaze do ekonomiky. Ak stúpne kvalita života, bude to dobré pre nich aj pre nás. Ekonomicky zabezpečení ľudia totiž nemyslia na šialenstvá, ale chcú budovať svoju budúcnosť,” dodal izraelský veľvyslanec.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali