Veľký vývoj na Ukrajine?

Veľký vývoj na Ukrajine?

Kyjev 10. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Boris Roessler/dpa via AP, Twitter@PalestineRespon)

 

Možno; záleží na tom, čo mal na mysli ukrajinský minister obrany Reznikov, píše Stephen Bryen pre Asia Times

Oleksij Reznikov
Na snímke Oleksij Reznikov

Zdá sa, že na Ukrajine sa črtá potenciálne veľký vývoj zameraný na vyjednanie dohody s Ruskom.

Reklama

“Ukrajina je pripravená na rokovania a mierovú dohodu,” povedal ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov – “ak Rusko zmení predtým deklarované ciele špeciálnej vojenskej operácie”.

Jeho vyhlásenie prišlo po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil 8. júna Cherson, aby sa informoval o prebiehajúcej ofenzíve v Záhorskej oblasti.

Reklama

Zelenskyj nepochybne dostal správy, ktoré nechcel počuť: Ukrajinská ofenzíva sa nevyvíja dobre a straty ukrajinskej armády sú veľké. Rusom sa podarilo vyradiť mnoho ukrajinských tankov vrátane Francúzmi dodaných AMX-10 a troch frontových nemeckých modelov Leopard A-6 (nie modelov A-4 presunutých z Poľska).

Rusi zničili aj kritický radar Hensoldt TRML-4D AESA, súčasť systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý bol vynesený na dosah, aby podporil ukrajinské sily v ofenzíve. Jeho neutralizáciou získali ruské sily velenie nad vzduchom nad bojiskom.

O ruských obetiach a materiálnych stratách toho veľa nevieme. Vieme, že možno najlepšie modernizovaná ukrajinská brigáda – 47. mechanizovaná, vycvičená v Európe NATO, vybavená nočným videním, termovíznymi prístrojmi a bojovými vozidlami pechoty vrátane amerických Bradley a podporovaná obrovským množstvom delostrelectva vrátane HIMARS – nedokázala získať územie ani stiahnuť Rusov.

ie je jasné, aké celkové škody boli spôsobené tejto brigáde, ale ostatné jednotky boli zničené – natoľko, že niektoré prápory odmietli bojovať.

Ukrajina má stále veľmi veľké sily, ktoré môže nasadiť do boja, takže ofenzíva je len v počiatočnom štádiu. Rusi však majú aj obrovské záložné sily, možno 200 000 vojakov, ktoré začínajú nasadzovať.

Reklama

Zelenskyj nemôže otvorene požiadať Rusov o dohodu, pretože by to zničilo jeho vzťahy s USA a ostatnými krajinami NATO a oslabilo by ho to na Ukrajine.

Otázka je, či Reznikov chce povedať, že jeho vyhlásenie vyžaduje, aby Rusi vopred súhlasili s rokovaniami o zmene svojich cieľov? Alebo chce povedať, že ukrajinská vstupná pozícia je taká, že dohoda si bude vyžadovať zmenu cieľov ruskej špeciálnej vojenskej operácie?

Ak žiada Rusov, aby pred rokovaním zmenili svoju pozíciu, bude to bez okolkov odmietnuté. Z Kremľa zatiaľ neprišiel žiadny komentár a je pravdepodobné, že ruskí predstavitelia sa snažia zistiť, čo má Reznikov na mysli a či má skutočne právomoc rokovať.

Zelenskyj sa nedávno usiloval Reznikova vyhodiť pre korupciu. Na prísne cenzurovanej Ukrajine unikli správy o Reznikovových špinavých rukách. Potom sa záhadne všetko odpustilo. Vzťahy medzi Zelenským a Reznikovom tak musia byť zložité. Hovorí Reznikov za ostatných ukrajinských vojenských predstaviteľov? Bál sa Zelenskyj potenciálneho prevratu, ak by dotiahol do konca svoju korupčnú hrozbu?

Odsťahoval sa Reznikov sám? To je jeden z návrhov, ktorý musia Rusi otestovať.

Reklama

Rusko sa môže pokúsiť vykúriť, či to Reznikov myslí vážne – a či je schopný rokovať – tým, že predloží niekoľko vlastných nápadov zameraných na ciele svojej špeciálnej vojenskej operácie. Môže to urobiť verejnými kanálmi alebo prostredníctvom sprostredkovateľov či dôveryhodných sprostredkovateľov.

Naposledy sa medzi oboma stranami viedli vážne rokovania, keď bývalý izraelský premiér Naftali Bennett pendloval medzi Ukrajinou, Ruskom, Nemeckom a Francúzskom. Tvrdí, že bol blízko k vypracovaniu dohody quid pro quo, keď jeho úsilie podkopala Bidenova administratíva a prinútila Zelenského zrušiť akúkoľvek dohodu.

Naftali Bennett
Na snímke Naftali Bennett

Podľa Bennettových vyjadrení bolo v tom čase kľúčovou otázkou zachovanie Zelenského a jeho vlády, čo bol Putin ochotný garantovať. Putin by sa tiež vzdal ruského cieľa “demilitarizácie” a “denacifikácie” Ukrajiny.

Moskva a Washington tvrdia, že Bennett nesprávne charakterizoval výsledok rokovaní.

V roku 1962 počas kubánskej krízy americký prezident John F. Kennedy obišiel svoj tím národnej bezpečnosti a poslal svojho brata Roberta Kennedyho na tajné stretnutia s ruským veľvyslancom v USA Anatolijom Dobryninom. Robert Kennedy bol vtedy generálnym prokurátorom.

Sovietsky premiér Nikita Chruščov si kládol otázku, či Robert Kennedy len vystupuje na voľnej nohe, alebo naozaj hovorí v mene svojho brata. Sovietsky novinár Alexej Adžubej, zať Nikitu Chruščova, urobil 30. januára 1962 rozhovor s prezidentom Kennedym, ktorý nebol určený na uverejnenie. Jeho veľká otázka sa týkala autority prezidentovho brata. Kennedy potvrdil, že ho jeho brat zastupuje.

To otvorilo dvere k tajným rokovaniam, ktorých výsledkom bolo stiahnutie ruských rakiet z Kuby a odstránenie amerických jadrových rakiet Jupiter z Turecka, hoci časť dohody týkajúca sa rakiet Jupiter nebola v tom čase oznámená.

Ak je Reznikov v skutočnosti oprávnený začať skutočné rokovania s Rusmi, musí byť schopný to Rusom dokázať.

Ak Reznikov koná na základe vlastnej autority, ale predstavuje významnú časť ukrajinského bezpečnostného aparátu, potom jeho iniciatíva bude Rusov zaujímať ako spôsob rozbitia ukrajinskej jednoty.

Najdôležitejšou možnosťou však je, že by mohlo dôjsť k skutočným rokovaniam.

Reklama

Ak sa tento gambit ukáže ako “nič”, vojna bude pokračovať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali