Veľké diery v krajine vytvorené človekom aj prírodou

Veľké diery v krajine vytvorené človekom aj prírodou

 Svet 11. februára (HSP/Foto:http:canalviajes)

 

Tie najdesivejšie a najzáhadnejšie jamy, otvory a priepasti do krajiny prekvapivo nie sú dielom len prírody, ale výrazne sa na nich podieľal aj človek.

Takmer po celom svete sú rozosiate jamy úctyhodných rozmerov, na ktorých vzniku sa podieľali mocné sily prírody či ruka “hĺbavého” človeka. Poďme si niektoré z týchto impozantných výtvorov predstaviť.

Reklama

 

Darvaza, Turkménsko

Reklama

Ak vraj existuje brána do pekla, potom musí byť v Turkménsku, presnejšie v púšti Karakum zhruba 260 kilometrov od hlavného mesta Ašchabade. Desivý obrí kráter, z ktorého šľahajú nenásytné plamene, si tiež v angličtine vyslúžil prezývku The Door to Hell. Pravda ohľadom fascinujúceho prízemného úkazu je však trochu nudnejšia, než ako ju rámujú pekelné príbehy o diablovom brlohu. Bizarný úkaz má na svedomí zemný plyn, ktorý pričinením ľudskej činnosti uniká na povrch a Darvaza patrí k najpopulárnejším turistickým miestam v Turkménsku. Kráter desí svojich návštevníkov už viac ako štyridsať rokov.

Darvaza kráter, Turkmenistán

Jeho počiatky siahajú do čias ZSSR, kedy geológovia na začiatku sedemdesiatych rokov pátrali v tejto oblasti pátrali po zemnom plyne a počas prieskumu narazili na rozsiahlu podzemnú jaskyňu. Náhly prepad podložia však vytvoril obrí kráter o priemere približne 100 metrov, ktorý siaha do viac než dvadsaťmetrovej hĺbky. Zemný plyn začal unikať na zemský povrch. Nastalo nebezpečenstvo, že do ovzdušia uniknú jedovaté splodiny a odborníci zemný plyn zapálili – v dobrej viere, že vyhorí do niekoľkých dní. K tomu nedošlo ani takmer po polstoročí a dobrodružnejší turisti môžu ku “dverám do pekla” radostne cestovať aj naďalej.

 

Priehrada Monticello, USA

Stavitelia kalifornskej priehrady Monticello na jazere Berryessa severne od San Franciska pozoruhodným spôsobom vyriešili odvod prebytočnej vody. Počas jarných mesiacov odteká z roztápajúceho sa snehu ohromné ​​množstvo vody, ktoré by mohlo poškodiť priehradný múr. Kontrolu hladiny vody z toho dôvodu stráži špeciálny otvor s priemerom 22 metrov, ktorým pretečie zhruba 1370 kubíkov za sekundu. V angličtine sa podivuhodná výpusť, ktorá je jasne najznámejším miestom priehrady dokončenej v roku 1957, prezýva Glory Hole, teda Svätá diera.

Reklama
Priehrada Monticello, USA

Plávanie v nádrži je z bezpečnostných dôvodov v čase prevádzky prepadu prísne zakázané. Prelet zhruba tristometrový “šmýkačkou” by nikto neprežil. V letných mesiacoch, kedy sa prepad nevyužíva, však k jazeru Berryessa mieria zástupy adrenalínových šialencov. Svätá diera sa premieňa v eldorádo tých najšialenejších skejbortistov a bikerov, ktorí si z výpuste temnej trubice utvorili svojráznou U-rampu! Menej dobrodružní turisti si môžu prezrieť výstavnú hrádzu. Vodná elektráreň bola vybudovaná na začiatku osemdesiatych rokov a pozostáva z troch generátorov, ktoré energiou zásobujú predovšetkým San Francisco a jeho blízkom okolí.

 

Priepasti Sarisarinama, Venezuela

Záhadná Sarisarinama nie je len jedna jama, ale dokonca dva dokonale kruhovité útvary vzdialené neďaleko od seba. Priepasti pomenované Sima Humboldt a Sima Martel majú v priemere 350 metrov a zhruba rovnako toľko sú aj hlboké. Sú to takzvané Cenoty, teda krasové jaskyne a nachádzajú sa v jednej z najmenej preskúmaných častí planéty – v panenskej prírode venezuelského štátu Bolívia, blízko hraníc s Brazíliou.

Priepasti Sarisarinama, Venezuela

Nemalú dávku Sangrealu dodáva týmto cenostiam s úplne jedinečným ekosystémom aj skutočnosť, že k ich objavu došlo až začiatkom šesťdesiatych rokov. V následnom desaťročí sa uskutočnil prvý veľký prieskum oblasti a Cenoty zostali nadlho neprístupné pre verejnosť. To dnes už neplatí a dobrodružnejšie povahy sa môžu vypraviť na niekoľkotýždňovú prieskumnú cestu neprebádanou divočinou s pobytom v indiánskych dedinách. Od prípadných záujemcov sa očakávajú solídne skúsenosti s trekking a horolezectvom a celkovo výborná fyzická, ale aj psychická zdatnosť.

Reklama

jf

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali