Veľká Británia: Snemovňa lordov blokuje Brexit

Veľká Británia: Snemovňa lordov blokuje Brexit

Londýn 8. marca 2017 (HSP/Foto:TASR/PA/AP)

 

Prinášame Vám zhrnutie včerajšieho zasadnutia Snemovne lordov, kde lordi diskutovali a predkladali argumenty za brexit a proti nemu

Ešte minulú stredu snemovňa lordov rozhodla o dodatku k návrhu zákona, v ktorom by mali byť zaručené práva občanov Európskej únie, ktorí sa nachádzajú v Británii a Britov nachádzajúcich sa na území EÚ.

Reklama
Na snímke britská Snemovňa lordov počas rozpravy o návrhu zákona o vystúpení Spojeného kráľovstva z Euróspkej únie

Zasadnutie snemovne lordov začalo o 9:00 ráno miestneho času.

Novela zákona vyzýva, aby lordi a dolná snemovňa mohla hlasovať za Brexit a ktorá by im dala šancu zastaviť premiérku od toho, aby vystúpila bez dohody s EÚ. Premiérka varovala, že takéto hlasovanie podnieti EÚ, aby tá dala Británii zlú dohodu.

Reklama

Deň predtým totižto hovorca premiérky povedal, že hlasovanie za túto novelu zákona by oslabil vládu pri následnom vyjednávaní. Dodal aj vyjadrenie premiérky, ktorá povedala, že žiadna dohoda s EÚ je lepšia než zlá dohoda.

Okolo štvrť na 12, sa rozbehla debata lordov o odchode Veľkej Británie z Európskej Únie.

Návrh za vyhlásenie druhého referenda

Lord Newby(Liberálni demokrati) ako prvý navrhol návrh zákona, ktorý vyzýva na druhé referendum. Povedal, že parlament by nemal vydať konečné rozhodnutie bez konečného hlasovania zo strany verejnosti podľa podmienok zmluvy. Lord dodal, že liberálni demokrati silno verí, že v druhom referende by mali voliť aj 16 a 17 roční.

Lord Warner(Nezávislý) povedal, že brexit nezahrňoval opustenie jednotného európskeho trhu a skritizoval vládu za to, že keď ide o vyjednávanie s EÚ, netuší, čo väčšina ľudí chce: „Verejnosť ukazuje, že nie je rada z toho, čo vidí. Britskí občania by možno chceli zmeniť svoj hlas, keď zistia ako ich tento krok zasiahne.“

Reklama

Lord Hain(Labouristická strana) povedal, že sa musia uistiť, že voliči budú mať pri konečnom verdikte vyjednávania posledné slovo: „Proces, ktorý začal referendom, by sa referendom mal aj skončiť. Druhé referendum by nás uistilo, že demokratický proces ostáva demokratickým.“

Barónka Wheatcroftová(Konzervatívci) predniesla reč v prospech druhého referenda: „Čokoľvek, za čo ľudia hlasovali, nebolo za to, aby boli chudobnejší. Nevidím dohodu, ktorá by pre nich neznamenala byť chudobnejším.“

Po nej mal slovo arcibiskup z Canterbury, ktorý bol proti druhému referendu. Varoval, že toto by spoločnosť rozdelilo ešte viac ako je rozdelená dnes. Zároveň vyzval za uzmierenie národa.

Lord Foulkes of Cunnock(Labouristická strana) poznamenal, že ak by ľudia mali možnosť hlasovať v druhom referende, tentoraz by vedeli, za čo vlastne hlasujú. Dodal, že nebolo správne, že európski občania žijúcich v Británii nemohli v referende hlasovať.

Lord Robathan(Konzervatívci) povedal, že hovoriť, že ľudia nevedeli, za čo v referende hlasujú, je nevhodné a povýšenecké. „Mali by sme ignorovať tento návrh a pohnúť sa ďalej.“

Reklama

Barónka Kennedyová(Labouristická strana) varovala, že do roka 2025, bude Veľká Británia o 30% chudobnejšia. Dodala, že ľudia začínajú pociťovať dopad z brexitu a že by možno zmenili svoj názor.

Lord Kerr(Nezávislý) povedal, že ľudia by mali mať možnosť zmeniť svoj názor: „Ak sa v demokracii nemôže zmeniť názor, nemôže to byť demokracia.“ Zároveň lord Kerr prirovnal odmietnutie druhého referenda vládou k Brežnevovej doktríne.

Lady Basildonová(tieňová líderka Snemovne lordov) povedala, že nie je žiadna značná spoločenská požiadavka za druhé referendum.

Lord Bridges of Headly, minister brexitu, tlmočil slová Davida Camerona, ktorý varoval pred „referendami, ktoré nikdy neskončia“. Lord dodal, že druhé referendum nezistí jednotu spoločnosti.

Liberálni demokrati sa dohodli na tom, že novelu zákona Článku 50(článok, ktorý dovoľuje členovi EÚ vystúpiť z EÚ), budú v treťom čítaní blokovať a hlasovať proti.

Lord Heseltine(Konzervatívci) povedal, že hlboko ľutuje výsledok referenda. „48% ľudí má rovnaké právo ako tí, ktorí hlasovali za brexit.“

Lord Forsyth(Konzervatívci) povedal, že tento návrh zákona by prinútil premiérku Theresu Mayovú získať schválenie od parlamentu a lordom by umožnil brexit vetovať. „Táto snemovňa je plná ľudí, ktorí ešte nechápu významu slova referendum.“

Lord Bilimoria(Nezávislý) povedal, že hlasovanie za vystúpenie Británie z Európskej únie je nemenné rozhodnutie.

Lord Turner(Nezávislý) povedal, že domnienka, že mať druhé referendum je nedemokratické, je nezmysel.

Vikomt Hailsham(Konzervatívci) povedal, že verejnosť nevedela, aké následky brexit prinesie, keď zaň minulý rok hlasovali. Dodal, že parlament musí hlasovať za konečnú dohodu a varoval, že len diktatúry bránili ľuďom zmeniť svoju voľbu.

Reklama

Pred 17 hodinou, snemovňa lordov nakoniec zahlasovala proti návrhu liberálnych demokratov, ktoré by vyhlásilo druhé referendum.

Barónka Deechová (Nezávislá) povedala, že Európska Únia nebude mať kladný prístup k Veľkej Británii a preto nie je dôvod sa jej podriaďovať. „Jediný možný výsledok bude, keď nebude žiadna dohoda.“ Na konci dodala, že návrh za druhé referendum je len možnosť ako blokovať brexit a výsledok referenda.

Okolo 18:17 sa spustilo hlasovanie za návrh zákona, ktorý by dal parlamentu „významný hlas“ vo vyjednávaní VB s EÚ o brexite. Hlasovanie dopadlo v pomere 366 pre ku 268 proti. Týmto krokom sa novela zákona Článku 50 vráti späť do Dolnej Snemovne.

Richard Tice, spolupredseda spoločnosti Leave.EU, ktorá viedla kampaň za vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie, vyhlásil: „Nevolení, nevlasteneckí lordi sú trápne neznalí, keď ide o jednoduché vyjednávacie techniky. Mali by sa hanbiť. Každý biznismen vie, že toto podkope vyjednávaciu pozíciu premiérky a poškodí národné záujmy.“

Článok 50 Lisabonskej zmluvy hovorí o práve členského štátu Európskej únie vystúpiť z EÚ. Pred rokom 2007 nebola žiadna možnosť takéhoto vystúpenia.

Reklama

Braislav Zaujec

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali