“Šírenie pesticídov viedlo k zvyšovaniu úrody poľnohospodárskych kultúr, ale neveľké množstvo týchto jedov môže zostať na povrchu ovocia a zeleniny a spoločne s nimi sa dostať do ľudského organizmu. Ich molekuly často presakujú do dužiny poľnohospodárskych produktov, čo pred nás stavia úlohu – ako je možné ich odstrániť?” Povedala Lili He z Laboratória analýzy pesticídov v Amhestru (USA).
Vedci sa pokúsili porovnať účinky bielidla, sódy a obyčajnej vody pri umývaní ovocia. Ako ukázali pokusy, drahé “bielidlo” zaostáva za obyčajnou sódou – jej roztok lepšie odstraňuje molekuly fungicídu a insekticídu z povrchu jabĺk aj z horných vrstiev ich dužiny. Voda sa ocitla na poslednom mieste, čo svedčí o tom, že obyčajné umývanie ovocia a zeleniny ich úplne neočistí od jedovatých látok. Ani jeden prostriedok nedokázal odstrániť pesticídy v tých prípadoch, keď prenikli dosť hlboko do dužiny jabĺk, približne 200 mikrometrov a viac.
Vedci odporúčajú jesť jablká a ďalšie ovocie a zeleninu pokiaľ možno bez šupky a umývať ich roztokom sódy, ktorú je možné ľahko kúpiť v každom hypermarkete alebo obchode s domácimi potrebami za oveľa menej peňazí ako iné drahé prostriedky. Asi 15 minút umývania, ako tvrdí He a jej kolegovia, úplne stačí na to, aby boli odstránené takmer všetky molekuly pesticídov z ovocia a to sa stalo skutočne bezpečným pre človeka.