Binghamot 13. decembra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Vitaly Ankov)
Jedlo rôzne ovplyvňuje psychický stav ľudí rôzneho veku – k takému záveru došli americkí vedci z Univerzity Binghamot, ktorých prácu publikuje MedicalXpress.
Vedci získali výsledky z online dotazníka, v ktorom respondetni opisovali svoje stravovacie návyky, potraviny, ktoré jedli, a psychický stav.
Analýzou výsledkov vedci stanovili, že náladu ľudí vo veku od 18 do 29 skutočne ovplyvňuje jedenie mäsa. Jeho pravidelná konzumácia vedie k nahromadeniu chemických látok v mozgu (v prvom rade serotonínu a dopamínu), ktoré vyvolávajú pocit uspokojenia a zlepšujú náladu. Mladí ľudia, ktorí jedli mäso menej ako trikrát týždenne a zároveň nešportovali, mali väčšie sklony k psychickému narušeniu.
Ľudia starší ako 30 rokov sú citlivejší na nekonzumaciu jedla a potravín, ktoré obsahujú antioxidanty (červené víno, zelený čaj, fazuľa, artičoky). Na jednej strane takéto jedlo neutralizuje činnosť voľných radikálov (oxidantov), s vekom ich počet rastie, čo môže viesť k psychickému narušeniu. Na druhej strane tieto potraviny zvyšujú pravdepodobnosť stresu.