Valenčík o Vrběticiach: Kauza ešte zďaleka neskončila. Biden sa zachoval zodpovedne

Valenčík o Vrběticiach: Kauza ešte zďaleka neskončila. Biden sa zachoval zodpovedne

Praha 18. júna 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky, TASR/AP-Petr David Josek, TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Vysokoškolský pedagóg, ekonóm a politik Radim Valenčík sa na portáli PrvníZprávy.cz vyjadril k vrbětickej kauze. Najmä ho zaujímalo to, ako sa k veci stavia americký prezident Joe Biden, ktorý vraj ukázal pomerne zodpovedný prístup

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Valenčík sa vo svojom texte venuje kauze Vrbětice a poukazuje na to, že ešte zďaleka neskončila. V súvislosti s tým ale zmieňuje aj nedávnu schôdzku lídrov USA a Ruskej federácie, Joea Bidena a Vladimira Putina, ku ktorej došlo tento týždeň v Ženeve. Politik konštatuje, že ten, kto čakal zmienku či náznak Bidenovho stanoviska k tejto kauze, aspoň v rámci tlačovky či aspoň otázku na túto tému, musel byť sklamaný.

Reklama

“Veľmi sklamaný. Došlo k niečomu presne opačnému. Dohode o návrate diplomatov, t. j. riešenie konfliktu medzi USA a RF, do ktorého sme poslušne a hlúpo vleteli,” myslí si.

Pripomína tiež tých, ktorí dali svoje sklamanie týmto výsledkom najavo. Medzi nich zaradil T. Klvaňa, ktorý v diskusii na tému stretnutia Biden-Putin na ČT24 okolo 20. hodiny uviedol, že “k schôdzke vôbec nemalo dôjsť”. A na jeho postoj má politik jasný názor.

Reklama

“Zaradil sa tak na rovnakú úroveň, ako napríklad Peroutka, ktorý po roku 1948 v “Slobodnej Európe” odporúčal zhodiť atómovú bombu na Prahu ako trest za to, že sme chceli vyskúšať, či sa nám podarí socialistický experiment,” nachádza porovnanie.

Sám Valenčík si však myslí, že sa americký prezident zachoval v tejto situácii pomerne zodpovedne.

“Biden prejavil pomerne zodpovedný prístup. Ukázal, že aj v jadre súčasnej globálnej moci sú ľudia, ktorí chcú nájsť východisko zo súčasnej krízy, resp. dosť kritickej situácie. Česko si absurdnou a nebezpečnou kauzou Vrbětice, resp. “Vrbětickým fiaskom” urobilo doteraz najväčšiu hanbu vo svojich novodobých dejinách a svojich občanov pripravilo o veľa peňazí i majetku,” uviedol a odkázal na jeden zo svojich článkov, v ktorom túto tému rozoberá podrobnejšie.

 

Zodpovednosť Babiša

V neposlednom rade poznamenal, kto podľa jeho mienky nesie za celú situáciu zodpovednosť:

Reklama

“Plnú zodpovednosť nesie slabý a vydierateľný Babiš, ešte viac potom nepríčetná tzv. “Demoopozícia”, ktorá sa zmenila na piatu kolónu agresívnej časti jadra súčasnej globálnej moci.”

Andrej Babiš
Na snímke český premiér Andrej Babiš

Neodpustil si tiež poznámku, že sa okrem iného ukázalo, že “kontaminovaní a naivní Piráti nedokážu ani čiastočne zohrať úlohu štátotvornej strany”.

V závere potom politík zdôrazňuje, že kauza Vrbětice ešte neskončila a delia sa o svoj názor na to, aký by mal byť ďalší postup.

“Teda, nesmieme pripustiť, aby “vyšumela” ako vlaňajšia, tiež účelovo načasovaná, kauza ricín. Nie je dôstojné tradícii a dejinám našej krajiny, aby sme sa stali nástrojom vojnové eskalácie. Vrbětické zametanie stôp je nutné dôsledne došetriť. Uvidíme, ktoré politické strany si to dajú do svojho volebného programu. A vyšetriť, to znamená brať do úvahy všetky verzie, inak je to len zametanie stôp závažných trestných činov,” uzavrel celú vec Valenčík.

 

Reklama
Kauza Vrbětice

Premiér Andrej Babiš spolu s vicepremiérom a ministrom vnútra Jánom Hamáčkom 17. apríla na mimoriadnej tlačovej konferencii informovali, že české bezpečnostné zložky majú podozrenie, že do výbuchu muničného areálu vo Vrběticiach, ku ktorému došlo v roku 2014, boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby. Následne Česká republika kvôli vrbětickej kauze vyhostila 18 pracovníkov ruskej ambasády a Rusko reagovalo vyhostením 20 členov diplomatickej misie v Moskve.

Následne Česko nariadilo stiahnutie ďalších zamestnancov ruského veľvyslanectva a Moskva oznámila, že prechádza na “striktné paritu” v počte pracovníkov oboch ambasád. To sa predovšetkým dotkne miestnych zamestnancov, ktorí pracujú pre českú diplomatickú misiu. Prejaví sa to napríklad výrazným obmedzením fungovania Českého domu v Moskve. Ministerka financií Českej republiky Alena Schillerová (za ANO) uviedla, že v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach by Česká republika mohla žiadať odškodné vo výške minimálne jednej miliardy korún (39,2 mil. EUR).

Marija Zacharovová
Na snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v Moskve

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin české obvinenie označil za lož a ​​obvinil vládu ČR z obmedzenej zvrchovanosti. Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo obvinenia na adresu tajných služieb za absurdné a vymyslené. Podľa hovorkyne ministerstva Marie Zacharovovej obvinenia slúžia na odvrátenie pozornosti od účasti USA na príprave atentátu na Alexandra Lukašenka a prevratu v Bielorusku.

Spomeňme, že predtým v súvislosti s vrbětickou kauzou ruských diplomatov vyhostilo Slovensko, Rumunsko a pobaltské krajiny. Ruského diplomata vyhostilo aj Bulharsko, a to kvôli obvineniu Ruska zo zodpovednosti za organizácie výbuchov skladov na bulharskom území a pokusu o vraždu obchodníka Emiliana Gebreva. Tieto obvinenia Moskva odmieta.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali