Revúca ako prekvapenie? Čo sa vláda dozvedela len teraz, na to analytici upozorňovali už minulý víkend pred testovaním

Revúca ako prekvapenie? Čo sa vláda dozvedela len teraz, na to analytici upozorňovali už minulý víkend pred testovaním

Bratislava 24. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR,Lukáš Grinaj,Michal Svítok)

 

V sobotu v rámci skríningového testovania na koronavírus odhalili 9 979 pozitívnych prípadov. Na tlačovej konferencii to povedal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Podľa neho bolo v sobotu vykonaných viac ako 1 303 000 testov, pozitivita teda predstavuje 0,77 %

skríningové testovanie
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo na testovacom mieste drive-through na bratislavskom letisku M. R. Štefánika

„Sú to tisíce a tisíce ľudí, o ktorých by sme inak nevedeli,“ povedal premiér s tým, že najvyššia pozitivita bola za sobotu zaznamenaná v okrese Revúca. Primárnym cieľom aktuálneho testovania sú podľa Matoviča zamestnanci. „Reálne do práce chodí okolo jeden a pol milióna ľudí,“ povedal.

Reklama

Na prekvapujúce vyjadrenie premiéra Matoviča reagovali na sociálnej sieti analytici z Dáta bez pátosu:

„Okres Revúca bol v našich reportoch cez víkend pred spustením SKRÍNINGU z celkom 72 okresov Slovenska v reportoch uvedený:
1) na mieste číslo 3. ako SKOKAN DŇA v 7D incidencii zo 14. januára v dennom reporte
2) na mieste číslo 7. vyznačený červeným ako RÝCHLO RASTÚCI OKRES v náraste 7D incidencie na 10 tisíc obyvateľov
3) v emaile parameter ZMENY 7D Incidencie spomínaný ako „zmenový“ report, ktorý hovorí o trendoch s uvedením, že niektoré trendy sú aj ZLÉ a tie treba strážiť.“
Dáta bez pátosu, Revúca
Email adresovaný Igorovi Matovičovi pred skríningom

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) bolo v sobotu otvorených 3 791 odberových miest, v ktorých pôsobilo viac ako 20 000 členov odberových tímov. „Zúčastnilo sa toho 2 472 príslušníkov ozbrojených síl, vyše 1 500 príslušníkov Policajného zboru a zapojených bolo 391 prednostov, respektíve pracovníkov okresných úradov,“ povedal Mikulec.

Reklama

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) doplnil, že dúfa, že ôsmeho februára bude môcť Slovensko prejsť na „covid automat“. „Aby sme mohli uvoľňovať opatrenia, ktoré teraz máme zavedené,“ dodal

 

V Košiciach v sobotu otestovali takmer 25-tisíc ľudí, pozitívnych bolo 205

V Košiciach v sobotu otestovali celkovo 24 545 obyvateľov. Pozitívny test malo 205 z nich, čo predstavuje pozitivitu 0,83 percenta. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Fabian.

Od začiatku plošného testovania v pondelok 18. januára sa v Košiciach doteraz urobilo spolu 72 261 testov, ktoré zachytili 745 pozitívnych prípadov. Miera pozitivity dosiahla 1,03 percenta.

„Ďakujem všetkým, ktorí sa na testovaní podieľajú. Veľmi ma teší, že Košičania sú zodpovední, dodržiavajú platné odporúčania hygienikov a výsledkom je, že sa každým dňom zmenšuje pozitivita testov v Košiciach,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Reklama

Testovanie v Košiciach pokračuje dnes od 9.00 do 17.00. Mesto vyzýva každého záujemcu, aby sa ešte pred vstupom na odberné miesto registroval na koronaregistracia.kosice.sk. Okrem zníženia náporu na administratívnych pracovníkov je výhodou takejto registrácie, že po skončení testu bude jeho výsledok doručený prostredníctvom SMS správy. Takouto správou sa bude možné od 27.1. preukazovať aj pri prípadnej kontrole zákazu vychádzania bezpečnostnými zložkami.

 

V mestách na Šariši a Zemplíne zaznamenali v prvý deň testovania od 0,2 do zhruba jedného percenta pozitívnych testov

Na odberových miestach zriadených mestom Prešov bolo v rámci celoplošného skríningového testovania v sobotu 23. januára otestovaných celkovo 16 230 osôb, pričom 78 z nich malo test s pozitívnym výsledkom. Miera pozitivity tak predstavovala 0,48 percenta. Prešovská samospráva cez víkend otvorila na svojom území celkovo 44 odberových miest. Ako uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, po otvorení odberných miest zaznamenali menšie technické problémy súvisiace s nedostatočnou rýchlosťou registračného systému. „Nenarušili priebeh testovania a v krátkom čase sa problémy podarilo odstrániť,“ uviedol Tomek.

V meste Bardejov sa v sobotu vykonalo presne 7 000 testov. Počet zachytených pozitívnych prípadov bol 26, miera pozitivity tak predstavovala 0,37 percenta. V meste je celkovo počas víkendu k dispozícii 20 odberových miest na 13 stanovištiach. Testovanie podľa samosprávy prebiehalo bez problémov. V nedeľu ráno ale bol o testovanie na jednotlivých odberových miestach menší záujem. Testuje sa od 7:30 do 19: 30 s s tromi prestávkami. Hygienické prestávky sú naplánované medzi 10:00 a 10:15 a 17:00 a 17:15 hod. Prestávka na obed bude od 13. do 14. hodiny. Na ôsmich vytvorených miestach sa dá na testovanie vopred prihlásiť.

Na území mesta Humenné bolo v rámci plošného skríningového testovania spolu k dispozícii osem odberových miest. Z celkovo 3 374 vykonaných testov malo v sobotu 24 pozitívny výsledok. Miera pozitivity tak predstavovala 0,71 percenta. Ako informovala Veronika Lattová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, priamo na odberových miestach zriadených samosprávou sa v sobotu otestovalo dovedna 2 070 ľudí, z toho bolo 12 pozitívnych. „V nedeľu 24. januára je otvorených v rámci mesta desať odberových miest,“ uviedla Lattová s tým, že situácia na mestských odberových miestach je pokojná. „Na testovanie môžu prísť občania aj bez objednávok, čakacia doba je minimálna,“ dodala Lattová.

Reklama

V Snine bolo v sobotu k dispozícii šesť odberových miest, kde pretestovali antigénovými testami 2 279 ľudí, z ktorých malo pozitívny výsledok testu 24 ľudí. Miera pozitivity tak predstavovala 1,05 percenta. Samospráva označila sobotňajší priebeh za hladký. „Na všetkých odberových miestach zriadených mestom Snina je možné i dnes dať sa testovať antigénovými testami aj bez registrácie,“ pripomenula radnica na svojej sociálnej sieti s tým, že k dispozícii je päť odberových miest. Na iných miestach v nedeľu testovanie neprebieha.

Prvý deň skríningového testovania, ktorý pripravilo počas víkendu mesto Vranov nad Topľou, využilo na pretestovanie 3 641 obyvateľov. Pozitívne testovaných bolo osem osôb. Predstavuje to 0,22-percentnú mieru pozitivity. „Skríningové testovanie pokračuje v nedeľu 24. januára od 8. do 20. hodiny,“ pripomenula radnica. V meste Svidník sa na štyroch odberových miestach nechalo otestovať 907 ľudí. Pozitívne boli iba dva prípady. Miera pozitivity tak bola 0,22 percenta. V nedeľu sa v meste testuje do 12. hodiny.

V Sabinove v sobotu vykonali 886 testov s 13-timi pozitívnymi výsledkami. Predstavuje to 1,47 percenta pozitívnych testov. V meste sa na troch pridaných odberových miestach testovalo už aj vo štvrtok a piatok, kedy bolo pozitívnych 12 z 1 540 vykonaných testov. Celkovo za tri dni testovania je tak miera pozitivity okolo 1,03 percenta. „Počty nezahŕňajú otestovaných a pozitívnych v mobilných odmerných miestach v čase, keď testujú na základe zmluvy s Ministerstvom zdravotníctva SR,“ dodala

 

V Bratislave odhalilo sobotňajšie testovanie menej ako jedno percento pozitívnych

V Bratislave odhalilo sobotňajšie testovanie na COVID-19 menej ako jedno percento pozitívnych. Najväčšia mestská časť Petržalka otestovala počas soboty 14 273 ľudí, pozitívne výsledky malo 96 z nich, čo predstavuje 0,67 percenta. „Aj v nedeľu je pre vás v Petržalke otvorených 41 odberných miest v 14 rôznych lokalitách,“ informuje mestská časť na sociálnej sieti. Ružinov otestoval v sobotu viac ako 18-tisíc ľudí. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta mestskej časti Martin Chren. „18 143 otestovaných, z toho 118 pozitívnych, výsledok lepší, než sme očakávali – 0,65 percenta pozitívnych,“ uviedol starosta Ružinova.

V Novom Meste otestovali v sobotu viac ako osemtisíc obyvateľov.

„Počas prvého dňa víkendového celoplošného testovania v Novom Meste naše odberné tímy vykonali viac ako osemtisíc testov. Počet otestovaných bol 8 005, z toho pozitívnych 51, pozitivita 0,63 percenta,“ uvádza mestská časť na sociálnej sieti. Staré Mesto otestovalo v sobotu viac ako šesťtisíc ľudí.

„V sobotu sme pretestovali na dvadsiatich piatich odberových miestach v Starom Meste 6 023 obyvateľov, z toho bolo iba 34 pozitívnych, čo je 0,565 percenta,“ uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove. „V nedeľu testujeme opäť od 8:00 do 20:00 na všetkých odberových miestach, s výnimkou Vazovovej – tá bude fungovať iba do 16:00,“ doplnil hovorca.

skríningové testovanie
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo na testovacom mieste drive-through na bratislavskom letisku M. R. Štefánika

Dúbravka počas soboty otestovala 6 506 ľudí, pozitívne výsledky malo 34 z nich, čo predstavuje 0,52 percenta. V Karlovej Vsi v sobotu otestovali 5 786 obyvateľov, pozitívne výsledky malo 28 z nich, čo predstavuje 0,48 percenta. Rača otestovala v sobotu 4 296 ľudí, pozitívnych bolo 32, čo je 0,74 percenta. Vajnory otestovali počas soboty 3 068 ľudí, pozitívnych bolo 26, čo predstavuje 0,84 percenta. Mestská časť Vrakuňa otestovala v sobotu 2 073 ľudí, pozitívnych bolo 13, čo predstavuje 0,63 percenta.

Celoplošný skríning pokračuje aj počas dnešného dňa od 8:00 do 18:00, prípadne do 20:00 na 290 odberových miestach v rámci celej Bratislavy. Situácia je zatiaľ na väčšine z nich pokojná, bez výraznejšieho čakania. Mapu odberových miest, ako aj rezervácie na konkrétny termín je možné zobraziť na webovej stránke covid.bratislava.sk.

Reklama

 

V Partizánskom otestovali 6279 ľudí, pozitivita je 1,58 percenta

V Partizánskom otestovali v sobotu (23. 1.) 6270 ľudí. „Z toho 99 bolo pozitívnych, čo predstavuje 1,58 percenta,“ informoval na sociálnej sieti primátor Jozef Božik s tým, že v nedeľu pokračuje testovanie od 8.00 do 16.00 h.

V Považskej Bystrici testovali v sobotu na 21 odberových miestach 5891 ľudí, z nich bolo 24 pozitívnych. V nedeľu otvorili odberové miesta aj v Dolnom Moštenci, Šebešťanovej, Podvaží a Praznove.

V Trenčíne otestovali podľa hovorkyne mesta Eriky Ságovej v sobotu na 36 odberových miestach 14.868 ľudí. Certifikát s pozitívnym výsledkom antigénového testu dostalo 45 ľudí, čo je 0,30 percenta.

 

Reklama
V Senici miera pozitivity dosahuje 1,28 percenta

Plošné skríningové testovanie na ochorenie COVID-19 v Senici má pokojný priebeh. Počas troch uplynulých dní bolo otestovaných celkovo 5226 občanov, z nich 67 malo pozitívne výsledky testovania. Miera pozitivity predstavuje 1,28 percenta. V meste sa testuje od štvrtka (21. 1.).

„V sobotu počas tretieho dňa testovania bolo na deviatich mobilných odberových miestach otestovaných 3770 ľudí, z ktorých bolo 47 pozitívnych,“ informoval primátor Martin Džačovský. Podľa jeho slov boli občania vybavovaní bez dlhého čakania, na viacerých odberných miestach bolo prázdno.

Testovanie pokračuje v Senici aj v nedeľu do 18.00 h. V rezervačnom systéme zostalo na nedeľu voľných ešte viac ako 500 termínov, najviac na mobilných odberných miestach zriadených v mestských častiach Kunov a Čáčov. „Na odbernom mieste v dennom centre pre organizácie tretieho sektora na Hviezdoslavovej ulici bude testovanie realizované počas celého dňa bez nutnosti rezervácie,“ upozornil primátor. Toto odberné miesto bude k dispozícii aj v pondelok (25. 1.) do 17.00 h.

 

Miera pozitivity v prvý deň testovania v Trnave je 1,06 percenta

Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v Trnave absolvovalo počas prvého dňa testovania v sobotu (23. 1.) celkovo 8116 ľudí. „Pozitívnych bolo 86 z nich, čo predstavuje mieru pozitivity 1,06 percenta,“ informoval primátor Trnavy Peter Bročka.

Reklama

Plošné testovanie v Trnave potrvá štyri dni do utorka 26. januára. Určené je predovšetkým osobám vo veku od 15 do 65 rokov s trvalým či prechodným pobytom v Trnave.

V nedeľu majú záujemcovia o testovanie k dispozícii 20 odberových miest v 12 lokalitách. Otvorené sú od 8.00 do 18.00 h s prestávkou pre zdravotníkov od 12.00 do 13.00 h. V pondelok (25. 1.) a utorok sa počet odberových miest a lokalít zníži o polovicu oproti víkendu. V šiestich lokalitách bude zriadených desať odberových miest, občania sa budú môcť testovať od 16.00 do 20.00 h.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali