V prípade Krupinčana v Čade nie je nič nové, petícia pokračuje

V prípade Krupinčana v Čade nie je nič nové, petícia pokračuje

Krupina 18. februára (TASR) – Už približne 1500 podpisov na hárkoch a asi 560 na internete má petícia, ktorou obyvatelia mesta Krupina žiadajú politikov, aby sa zasadili o čo najskorší návrat Jozefa Lička mladšieho z afrického Čadu domov. Technikovi stavebnej firmy z Hontu zakázali úrady afrického štátu ešte v decembri 2012 opustiť krajinu, v ktorej sa podieľal na výstavbe futbalového štadiónu.

"Bola to spontánna iniciatíva niekoľkých obyvateľov mesta. Všetci otca a syna Ličkovcov poznáme a preto sme ešte uplynulú stredu spustili petíciu s výzvou prezidentovi a premiérovi SR, ako aj šéfke európskej diplomacie Catherine Ashtonovej, aby sa zasadili o návrat mladého muža," povedal TASR predseda petičného výboru Ján Macko.

Členovia petičného výboru boli veľmi prekvapení reakciou obyvateľov, keď za 24 hodín sa na petičné hárky, ktoré putovali po nákupných centrách a miestnych firmách podpísalo asi 1000 ľudí. Petíciu hneď na druhý deň zaslali adresátom.

"Ozval sa nám zatiaľ iba prezident republiky, ktorý nám oznámil, že urobí všetko preto, aby sa náš občan vrátil skoro domov," uviedol ďalej Macko. V liste Krupinčanom hlava štátu uviedla, že vo veci už aj oslovila prezidenta Čadu.

Reklama

Ličkovi mladšiemu zakázal opustiť krajinu 10. decembra čadský prokurátor. Bolo to len pár dní pred tým, ako sa mal spolu s niekoľkými pracovníkmi krupinskej firmy vrátiť domov na vianočné sviatky. Dôvody zamedzenia návratu sú pre neho a jeho rodinu neznáme.

Ličko pracoval ako technik v stavebnej firme svojho otca a strýka, ktorá od roku 2010 subdodávateľsky vypomáha lýbijskej firme pri stavbe futbalového štadióna. "Na našich pleciach bola ale fakticky podstatná časť prác, od vybudovania podkladu pre trávnik, po stavbu tribún pre asi 10.000 ľudí," povedal TASR otec zadržiavaného Jozef.

Reklama

Problémy nastali až tesne pred odovzdaním stavby, na jeseň 2010, keď lýbijská firma prestala Slovákom platiť. Krupinčania, ktorých na stavbe pracovala necelá desiatka, od vtedy na rok a pol prerušili stavbu a z Čadu odišli. Vrátili sa tam až vlani. Tesne pred dohotovením stavby mali na Vianoce odísť domov. Ličko mladší mal odcestovať spolu s ostatnými 13. decembra. Pár dní pred tým však tamojší prokurátor vydal príkaz všetkým zložkám, že nesmie opustiť krajinu.

Otec Ličko si doteraz nevie vysvetliť prečo došlo k jeho zadržiavaniu. Tuší však, že za tým môžu byť spory ohľadom platieb štátu lýbijskej spoločnosti, keďže išlo o štátnu zákazku. Keďže sa ale štát dnes nevie dohodnúť s lýbijskými spoločníkmi, obrátil svoju pozornosť na najväčšieho subdodávateľa, myslí si. Ličko mladší pri tom nie je zatvorený, môže sa voľne pohybovať, nemôže ale opustiť krajinu.

Slovenský konzul na žiadosť rodiny Jozefa Ličku ešte v decembri zaslal čadskému ministerstvu zahraničných vecí nótu, v ktorej ich požiadal o vysvetlenie celej záležitosti. Neskôr do Afriky putovala aj nóta nášho ministerstva zahraničia a s problémom bola oboznámená aj francúzska konzulka, ktorá v Čade zastupuje krajiny EÚ. Pre zadržiavaného sa však vo veci nič nepohlo.

"Francúzska konzulka sa nám opäť ozvala minulý týždeň s tým, že oslovila nadriadeného prokurátora v Čade, aby celú vec vysvetlil," uviedol ďalej Ličko starší. "Do teraz však nemáme nijaké nové informácie," povedal TASR dnes.

Jeho syn pri tom už 71 dní nevie, čo s ním bude. Stále býva v jednej z ubytovní, v ktorej bývali aj zamestnanci krupinskej firmy, keď stavali štadión. "Neustále mu posielame peniaze na ubytovanie a stravu, ale psychicky už na tom nie je príliš dobre," pripomína otec. Navyše, doma ho čaká manželka a trojročný syn, ktorý sa na neho stále pýta.

Reklama

"Stále sa zvyšujúci počet podpisov pod petíciou svedčí o tom, že Krupinčania sa zaujímajú o osud svojho spoluobčana," pripomenul na záver Macko. Ľudia, ktorých členovia petičného výboru stretávajú na uliciach, sa podľa neho neustále spytujú na to, čo je v prípade nové.

UPOZORNENIE: TASR vydáva k správe zvukový záznam

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali