V niekoľkých obciach v okolí Bánoviec n. Bebravou cítili ľudia zemetrasenie

V niekoľkých obciach v okolí Bánoviec n. Bebravou cítili ľudia zemetrasenie

Bánovce nad Bebravou 21. júla (TASR) – Krátko po 22.00 h večer 20. júla zaznamenali obyvatelia Bánoviec nad Bebravou, Valaskej Belej (okres Prievidza), Uhrovca (okres Bánovce nad Bebravou) a Nitrianskych Sučian (okres Prievidza) krátke zemetrasenie. Podľa vyjadrení oslovených obyvateľov zemetrasenie trvalo pár sekúnd, jeho intenzitu však odhadnúť nevedeli. Zemetrasenie s lokálnym magnitudom 2,5 potvrdil aj Geofyzikálny ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave na svojej internetovej stránke.

Starosta obce Valaská Belá Miloš Cucík povedal, že k zemetraseniu došlo o 22.15 h. "Zachveli sa domy, bolo to ako výbuch a potom sa trochu nakrátko zachvela aj podlaha," popísal zemetrasenie z uplynulej noci.

Zemetrasenie cítili aj v obci Nitrianske Sučany. Ako potvrdila starostka obce Gabriela Kusá, išlo o krátke zemetrasenie, ktoré podľa nej trvalo možno sekundu až dve. "Ja som to tiež cítila, zostala som prekvapená, o čo ide. Najskôr sme si mysleli, že ide okolo domu po ceste nejaké veľké auto. Potom sme sa o tom rozprávali a zistili sme, že išlo o zemetrasenie," opísala. Kusá intenzitu zemetrasenia tiež nevedela odhadnúť. "V noci sa všetko zdá intenzívnejšie, no s domom to zatriaslo dobre," doplnila.

Majiteľ hotela v Uhrovci Jozef Škultéty vysvetlil, že predzvesťou zemetrasenia bolo to, že sa im začali plašiť kone, ktoré majú pri hoteli. "Nastal výbuch či silná rana, ako keby v kameňolome kamene odstreľovali, následne sa chvel približne tri až štyri sekundy nábytok. To isté sme cítili aj na našej terase," doplnil s tým, že ani on intenzitu chvenia odhadnúť nevie. "V živote to tu nikto nezažil," uzavrel.

Reklama

Záchvevy v Bánovciach nad Bebravou potvrdil primátor mesta Marián Chovanec. "Volal som aj hasičom, ktorí mi potvrdili približne štvorsekundové záchvevy," vysvetlil. Podľa jeho slov zatiaľ samospráve mesta nikto nenahlasoval pohotovosť, ani poškodenia majetku. "Nie je vyhlásená ani mimoriadna situácia a nebol tiež zvolaný ani bezpečnostný štáb, ktorý by riešil situáciu," doplnil aktuálne informácie Chovanec.

Zemetrasenie počas uplynulej noci potvrdili aj hasiči z Bánoviec nad Bebravou. Podľa jedného z hasičov im pár ľudí volalo, že čosi asi vybuchlo a cítili chvenie. Hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík oficiálne výjazdy k zemetraseniu hasiči nemali.

Reklama

Zemetrasenie potvrdil aj Geofyzikálny ústav Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Ako sa píše na jeho oficiálnej internetovej stránke, k zemetraseniu s lokálnym magnitudom 2,5 došlo o 22.13 h asi tri kilometre východne od Bánoviec nad Bebravou. "Zemetrasenie bolo zaznamenané seizmickými stanicami slovenskej Národnej siete seizmických staníc a Lokálnej seizmickej siete východné Slovensko. Zemetrasenie pocítili aj obyvatelia obcí v okolí Bánoviec nad Bebravou. Geofyzikálny ústav SAV v Bratislave bude analyzovať záznamy seizmických staníc, ako aj údaje o pozorovaných účinkoch zemetrasenia," uvádza sa na stránke.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

17:58

Marine Le Penová v stredu vyzvala svojich voličov, aby vo voľbách do Európskeho parlamentu spôsobili strane prezidenta Emmanuela Macrona čo najzdrvujúcejšiu porážku. Podľa správy agentúry AFP to Le Penová uviedla v prejave na sneme svojej strany Národné združenie (RN), ktorý sa konal v juhofrancúzskom meste Perpignan a bol venovaný príprave stratégie strany pred eurovoľbami vypísanými vo Francúzsku na 9. júna.

17:56

V Pásme Gazy sa nachádza viac vojnového odpadu a trosiek než na Ukrajine, uviedol v stredu predstaviteľ Služby OSN pre boj proti mínam (UNMAS) Charles Birch.

17:07

Turecká polícia v stredu zadržala viac ako 200 ľudí, ktorí nerešpektovali zákaz prvomájových zhromaždení na ikonickom námestí Taksim v Istanbule. Podľa agentúry AFP o tom informoval turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

1. máj v Istanbule
Demonštranti počas potýčky s policajtmi pri príležitosti osláv Sviatku práce v Istanbule v stredu 1. mája 2024
17:06

Česko si 20 rokov členstva v EÚ pripomína rôznymi podujatiami na mnohých miestach v republike. V hlavnom meste Praha sa v stredu pri tejto príležitosti konajú diskusie, koncerty, výstavy či divadelné predstavenia. Český prezident Petr Pavel večer v rámci osláv otvorí takzvaný Týždeň Európy.

16:59

Ankara sa rozhodla pripojiť k žalobe Južnej Afriky proti Izraelu na Medzinárodnom súdnom dvore OSN podľa Dohovoru o genocíde, a to z dôvodu situácie v pásme Gazy, uviedol turecký minister zahraničných vecí Fidan.

Juhoafrická republika v žalobe tvrdí, že „konanie a nečinnosť Izraela … majú charakter genocídy, pretože boli spáchané s osobitným úmyslom … zničiť Palestínčanov v pásme Gazy ako súčasť širšej palestínskej národnej, rasovej a etnickej skupiny“.

16:58

V Nemecku podpálili letný dom Armina Pappergera, šéfa najväčšej nemeckej obrannej spoločnosti Rheinmetall. K zodpovednosti sa prihlásila skupina radikálov, ktorí svoje konanie vysvetlili tým, že spoločnosť Rheinmetall bola príjemcom pomoci v konflikte na Ukrajine a dodávala Kyjevu staré tanky a muníciu. Nemecké bezpečnostné služby začali vyšetrovanie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali