V medailovej bilancii krajín bez zmeny, vedú Číňania pred Američanmi a Japoncami

V medailovej bilancii krajín bez zmeny, vedú Číňania pred Američanmi a Japoncami

Bratislava 5. augusta 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Dmitri Lovetsky)

 

Dve zlaté a dve strieborné medaily získali športovci z Číny vo štvrtok na olympijských hrách v japonskom Tokiu a v medailovej bilancii krajín sú stále na čele pred Američanmi a domácimi Japoncami

Čchüan Chung-čchan
Číňanka Čchüan Chung-čchan pózuje so zlatou medailou, ktorú získala v skokoch do vody z desaťmetrovej veže na OH 5. augusta 2021 v Tokiu

Najcennejšie kovy pre najľudnatejšiu krajinu sveta získali Čchüan Chung-čchan v skokoch do vody z 10 m veže a pár Čchen Meng, Sun Jing-ša v stolnotenisovej štvorhre žien. Číňania majú aktuálne bilanciu 34 – 24 – 16, v počte cenných kovov sú na druhej priečke za Američanmi. Tí vo štvrtok získali až štyri zlaté medaily a pridali aj tri strieborné a štyri bronzové, aktuálne majú bilanciu 29 – 35 – 27. Domáci Japonci sú stále tretí, doteraz nazbierali 22 zlatých, 10 strieborných a 14 bronzových medailí.

Reklama

V atletických súťažiach Národnom štadióne rozdelili sedem atletických medailových kompletov. Trojskok mužov ovládol Pedro Pichardo (17,98 m) z Portugalska, guľu mužov vyhral Američan Ryan Crouser v olympijskom rekorde 23,30 m, na 110 m prek. triumfoval Jamajčan Hansle Parchment (13,04). V skoku o žrdi žien zlato získala Američanka Katie Nageottová (490 cm), mužskú štvorstovku vyhral Steven Gardiner (43,85 s) z Bahám, ženský sedemboj Belgičanka Nafissatou Thiamová (6791 bodov) a mužský desaťboj v olympijskom rekorde 9018 bodov Kanaďan Damian Warner.

S blížiacim sa koncom OH už spejú k záveru aj súťaže v kolektívnych športoch. Vo štvrtok si miestenku vo finále mužského basketbalového turnaja vybojovali Američania a Francúzi. Tím USA v semifinále vyradil Austrálčanov 97:78, výber Francúzska zdolal reprezentáciu Slovinska tesne 90:89. Práve Francúzi pripravili svojmu finálovému súperovi zatiaľ jedinú prehru na turnaji, v prvom súboji v skupine Američanov zdolali 83:76. Francúzsko v Tokiu zatiaľ neprehralo. V pozemnom hokeji mužov si zlato vybojovali Belgičania, ktorí vo finále zdolali Austrálčanov v rozstrele, keď v riadnom hracom čase sa duel skončil 1:1. Bronz získala reprezentácie Indie.

Reklama

Vo vodnom póle žien sa do finále prebojovali Američanky a Španielky. Hráčky USA v semifinále vyradili Rusky (15:11), tím Španielska zdolal Maďarky 8:6. V hádzanej mužov o zlato zabojujú Francúzi a obhajcovia titulu Dáni. Reprezentácia Francúzska v semifinále zdolala Egypt 27:23 a dánsky tím vyradil Španielov (27:23). Volejbalové finále mužských výberov počas víkendu obstarajú tímy Francúzska a Ruského olympijského výboru (ROV). Rusi v semifinále zdolali obhajcov zlata Brazílčanov 3:1 a Francúzi si poradili s Argentínčanmi 3:0.

Pri premiére športového lezenia pod piatimi kruhmi so zlato vybojoval Španiel Alberto Ginés López, striebro si vybojoval Američan Nathaniel Coleman a bronz putuje do Rakúska zásluhou Jakoba Schuberta. V skejtbordingu v disciplíne street si medzi mužmi vyjazdil najcennejší kov Austrálčan Keegan Palmer, ktorý zvíťazil pred Brazílčanom Pedrom Barrosom a Američanom Corym Juneauom. V diaľkovom plávaní na 10 km triumfoval Nemec Florian Wellbrock, v karate si vo štvrtok zlaté medaily vybojovali v kumite Francúz Steven da Costa (do 67 kg) a Bulharka Ivet Goranovová (do 55 kg), v kata žien uspela Španielka Sandra Sánchezová Jaimeová.

Aspoň jednu medailu na OH v Tokiu už získalo 88 krajín, z najcennejšieho kovu sa už tešili reprezentanti 63 štátov. Po štvrtku má Slovensko na svojom konte zlato a dve striebra, po boku Juhoafrickej republiky mu v poradí krajín patrí 41. pozícia. V Japonsku rozdelia spolu 339 medailových kompletov, doteraz má majiteľov 269 z nich. V piatok 6. augusta je na programe 23 finálových disciplín a v hre o cenný kov budú slovenskí chodci Matej Tóth, Michal Morvay a Mária Katerinka Czaková.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali