V kádri slovenskej 21-ky na júnové zápasy figurujú traja nováčikovia

❚❚

Bratislava 29. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

V 24-člennom kádri slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov na prípravné zápasy s Azerbajdžanom (7. júna o 18.30 h v Senci) a Moldavskom (11. júna o 18.30 h v Senci) figurujú traja nováčikovia. Sú nimi brankári Dominik Ťapaj a Adam Danko a stredopoliar Bálint Csóka. Informoval o tom web futbalsfz.sk

Tibor Goljan
Na snímke asistent trénera futbalovej reprezentácie SR do 21 rokov Tibor Goljan

„Pri nominácii na túto júnovú akciu sme brali do úvahy potreby reprezentačného áčka, ktoré sa pripravuje na blížiace sa majstrovstvá Európy. S nomináciou sme čakali do momentu, kým nebola známa nominácia seniorskej reprezentácie na druhú fázu prípravy,“ ozrejmil proces tvorby nominácie asistent trénera Tibor Goljan v rozhovore pre oficiálny web SFZ.

.

Realizačný tím okrem potrieb reprezentačného áčka musel pri nominácii zohľadniť aj zdravotný stav hráčov. „Ešte počas marcovej akcie sme nemohli počítať so Samom Baginom, ktorý má problémy v oblasti kolena a nemôžeme s ním počítať ani na túto akciu. Už po vydaní nominácie sa nám ospravedlnil Jakub Surovčík, miesto ktorého sme museli povolať náhradníka.“

Náhradníkom, ktorý zaujal Surovčíkovo miesto, je brankár MFK Ružomberok Dominik Ťapaj, spolu s ďalším brankárom Adamom Dankom a stredopoliarom Bálintom Csókom nováčik v kádri dvadsaťjednotky. Povolanie dvoch nováčikov na brankársky post potvrdzuje, že práve na tomto poste má dvadsaťjednotka k dispozícii širšie portfólio potenciálnych reprezentantov.

.

„Brankárov máme vyskautovaných viacero. Na tomto poste disponujeme slušnou kvalitou. Keďže k dispozícii okrem Surovčíka nie je ani Belko, rozhodli sme k Tomášovi Frühwaldovi nominovať Adama Danka, ktorý začal chytať za Podbrezovú a odchytal veľmi dobré zápasy, a Dominika Ťapaja, ktorý odchytal zhruba šesť zápasov za áčko Ružomberka a počínal si taktiež veľmi dobre. Okrem nich sledujeme, samozrejme, aj ďalších brankárov,“ priblížil Goljan.

Okrem troch nováčikov boli nominovaní aj Marek Ujlaky s Mátém Szolgaiom, ktorí neabsolvovali marcovú medzištátnu akciu v Španielsku a na Malte a dres dvadsaťjednotky si naposledy obliekli v dvojzápase s Chorvátskom a Českom v novembri minulého roka. Súpermi “sokolíkov” počas júnovej akcie budú Azerbajdžan a Moldavsko. „Očakávam podobné zápasy ako bol ten marcový na Malte, minimálne pokiaľ ide o rozostavenie súpera s tromi stopérmi či už 5-3-2 alebo 5-4-1 v defenzíve,“ prezradil Goljan.

Reprezentácia Azerbajdžanu do 21 rokov je už mimo hry o postup na majstrovstvá Európy, ktoré sa budúci rok uskutočnia na Slovensku. V šiestich zápasoch svojej kvalifikačnej skupiny si pripísala len tri body a má nedostihnuteľnú 15-bodovú stratu na druhé miesto, ktoré garantuje prinajhoršom baráž o postup na Euro. O niečo lepšie sa darí Moldavsku, ktoré zo siedmich zápasov uspelo dvakrát a na konte má šesť bodov a stále teoretickú šancu na druhé miesto v skupine.

Hoci ani jeden zo súperov nemá najzvučnejšie meno, Tibor Goljan varuje, že dvadsaťjednotku nečakajú v Senci žiadne jednoduché zápasy. „Kvalitou nás čakajú, myslím si, ťažší súperi než je Malta. Pri výsledkoch Azerbajdžanu i Moldavska v kvalifikácii treba prihliadať aj na ich súperov v skupine. Azerbajdžan je vo veľmi ťažkej skupine s Ukrajinou, Anglickom, Srbskom či Severným Írskom. Rovnako Moldavsko má v skupine Holandsko, Švédsko alebo Gruzínsko. Nemôžeme sa teda na súperov pozerať len cez ich bodový stav v kvalifikácii. Čakajú nás ťažké zápasy, na ktoré sa musíme dobre pripraviť,” hovorí Goljan.

Asistent trénera súčasne upozorňuje aj na špecifiká, ktoré so sebou nesie júnová asociačná prestávka. „Už je týždeň po súťažiach, preto sa s nominovanými hráčmi stretneme už v nedeľu. Budeme mať tak päť dní na to, aby sme sa dobre nachystali na prvý zápas s Azerbajdžanom. Niektorí hráči budú mať dva týždne po súťažiach, iní týždeň, niektorí prídu z dovolenky. Aj z tohto dôvodu bol s hráčmi v kontakte náš kondičný tréner Andrej Caban. Z minulosti máme skúsenosť, že počas týchto júnových zrazov sme najmä v prvom zápase nepodali vždy ideálny výkon. Preto verím, že tentoraz sa tomu vyhneme a herne i výsledkovo nadviažeme na úspešný marcový zraz, počas ktorého sme porazili Španielsku a Maltu,“ dodal na záver Goljan.

.

Nominácia:
brankári: Tomáš Frühwald (MFK Ružomberok), Adam Danko (FK Železiarne Podbrezová), Dominik Ťapaj (MFK Ružomberok)
obrancovia: Samuel Kopásek (1. FC Tatran Prešov), Nicolas Šikula (FK Pohronie), Filip Mielke (FK Železiarne Podbrezová), Patrik Leitner (MŠK Žilina), Tomáš Jaššo (MŠK Žilina), Marek Ujlaky (FC Spartak Trnava), Dominik Javorček (MŠK Žilina), Alexander Selecký (MFK Ružomberok)
stredopoliari: Martin Šviderský (Real Murcia CF), Sebastián Nebyla (FK Jablonec), Artur Gajdoš (AS Trenčín), Mário Sauer (MŠK Žilina), Ján Murgaš (FC Flyeralarm Admira), Máté Szolgai (Mezökövsed Zsóry FC), Bálint Csóka (FC ŠTK 1914 Šamorín), Dominik Veselovský (MFK Dukla Banksá Bystrica)
útočníci: Nino Marcelli (ŠK Slovan Bratislava), Adrián Kaprálik (Górnik Zabrze), Adam Tučný (MFK Ružomberok), Roman Čerepkai (FK Teplice), Timotej Jambor (MŠK Žilina)

REALIZAČNÝ TÍM
Tréner: Jaroslav Kentoš
Asistent trénera: Tibor Goljan
Asistent trénera: Mário Auxt
Tréner brankárov: Tomáš Čechovič
Kondičný tréner: Andrej Caban
Videoanalytik: Michal Slyško
Technický vedúci: Martin Hrnčír
Lekár: František Rigo
Fyzioterapeut: Jozef Štieber
Fyzioterapeut: Michal Krajník
Kustód: Michal Beseda
Kustód: Peter Paulický
Media manažér: Jakub Homoľa

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali