V Hranovnici postavili novú materskú školu, kapacitne už o dva roky stačiť nebude

V Hranovnici postavili novú materskú školu, kapacitne už o dva roky stačiť nebude

Poprad 19. augusta 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Nová materská škola v rómskej osade v Hranovnici v Popradskom okrese, ktorú sa samospráve podarilo postaviť za pomoci eurofondov, je už pred kolaudáciou. Do začiatku školského roka ju však otvoriť nestihnú. Hoci sa kapacita novej materskej školy znásobí, v obci už teraz vedia, že nebude postačovať pre všetky deti

Na snímke Michal Kaliňák

Situáciu skomplikovalo schválenie novely školského zákona, podľa ktorej bude predškolská dochádzka pre päťročné deti povinná s účinnosťou od 1. januára 2021. “Na daný školský rok budeme musieť primárne prijať deti, ktoré sú predškoláci. Na to by nám kapacita postačovať mala, ako jedna z mála obci v okolí sme na to pripravení. Problém však môže nastať, ak budú chcieť rodičia umiestniť do škôlky deti mladšie ako päť rokov. V takomto prípade zrejme kapacita v škôlke nebude,” vysvetlil pre agentúru SITA prednosta Obecného úradu v Hranovnici Lukáš Antoni.

Reklama

Pôvodná budova materskej školy v osade bola postavená v roku 1976. Obec sa rozhodla pre rekonštrukciu, pretože bola v havarijnom stave a kapacitne už nepostačovala. Vybudovaná bola z drevotriesky a projektovaná na 20 rokov. Nová stavba bude mať kapacitu asi 96 detí, čo je o 50 percent viac ako doteraz. Materskú školu v osade v súčasnosti navštevuje do 50 detí. Samospráva získala príspevok len na samotnú výstavbu od štátu a z európskych fondov vo výške 592 800 eur, z vlastného rozpočtu doplatila 170-tisíc eur. “Budovu potrebujeme dať do prevádzky, no zatiaľ sa ešte snažíme získať finančné prostriedky na vnútorné vybavenie škôlky, požiadali sme o ne Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity,” povedal Antoni. Na začiatku roka obci pomôže záložný plán, materská škola bude fungovať v priestoroch obecného úradu.

Obec Hranovnica má viac ako tritisíc obyvateľov, z nich približne polovicu predstavujú Rómovia. V obci funguje aj ďalšia materská škola s kapacitou do 50 detí, ktorú navštevujú Nerómovia.

Reklama

Aj v susednej obci Spišský Štiavnik plánujú vybudovať novú materskú školu. Podľa starostky obce Márie Kleinovej sa bude obec uchádzať o príspevok na jej výstavbu, ktorou by sa podarilo zvýšiť kapacitu na 120 miest. Ako povedala pre SITA, v prípade, že sa tento zámer podarí zrealizovať, problém s umiestnením detí v roku 2021 nevidí. “Z vlastného rozpočtu by sme si výstavbu dovoliť nemohli, museli by sme si zrejme vziať úver a ten by sme splácali aj desať rokov,” skonštatovala.

Zvýšiť kapacity materskej školy chcú aj v ďalšej obci v Hornádskej doline v Spišskom Bystrom. “So zvýšením kapacity sme rátali ešte predtým, než schválili novelu školského zákona. Už teraz máme totiž málo kapacít pre deti,” vysvetlil pre SITA starosta Marián Luha. Medzi školou, kde sídli aj materská škola, a telocvičňou tak pribudne nová dvojdpodlažná budova za 266-tisíc eur. Obec ju postaví vďaka eurofondom, pričom 80-tisíc eur zo spomínanej sumy obec investuje z vlastného rozpočtu. Podľa starostu však časom nebude kapacitne postačovať ani nová budova. “Budeme musieť nájsť náhradné riešenie či opäť nejakým spôsobom zvýšiť kapacity,” dodal.

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák pre SITA potvrdil, že nedostatok kapacít pre päťročné deti je celoslovenský problém. Združenie na to podľa neho upozorňovalo už pri schvaľovaní povinného predprimárneho vzdelávania. “Predkladatelia zákona predložili a Národná rada SR schválila tento zákon napriek tomu, že nemali prehľad o potrebnom dobudovaní kapacít z hľadiska regiónov. Považovali sme a považujeme za nezodpovedné zaviesť vôbec nejakú povinnosť a nebrať do úvahy ekonomické možnosti samosprávy,” poznamenal Kaliňák. Vyjadril tiež obavu, že samosprávy ani pri tej najlepšej vôli nedokážu narýchlo vybudovať či dobudovať ďalšie školské kapacity. “Napokon, ak by to bola takáto jednoduchá vec, už dávno by na to eurofondy využili,” uviedol. Spomínaný zákon má v sebe podľa jeho slov aj ďalšie vážne technické problémy. “Musíme konštatovať, že ani oddialenie účinnosti zákona nedáva samosprávam výrazný čas na to, aby úspešne zvládli nové úlohy, ktoré na mestá a obce presúva štát,” uzavrel hovorca ZMOS.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali