V bratislavskom Ružinove volič zistil, že už odvolil

V bratislavskom Ružinove volič zistil, že už odvolil

Bratislava 29. marca (TASR) – V bratislavskom Lamači sa dnes do volebnej miestnosti jedna z voličiek dobýjala ešte pred jej otvorením. Zmýlila si totiž deň, kedy sa prechádza na letný čas. V Devínskej Novej Vsi zase dvom občanom neprišiel voličský prekaz včas, dovolili im voliť aj bez neho. V Ružinove volič zistil, že už svoj hlas odovzdal. Aj takto dnes prebieha druhé kolo volieb na slovenskú hlavu štátu v hlavnom meste.

“Jeden z voličov sa sťažoval, že prišiel voliť a už bol v zozname voličov zapísaný ako odvolený,” povedala pre TASR hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová s tým, že podnet musí zhodnotiť Ústredná volebná komisia (ÚVK). “Preverili sme to však v niekoľkých krokoch, aj cez register obyvateľov a všetko nasvedčuje tomu, že okrsková komisia postupovala správne,” podotkla hovorkyňa. Mimo tohto prípadu podľa jej slov voľby v mestskej časti prebiehajú pokojne.

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi dnes zase podľa starostu Milana Jambora odovzdali svoj hlas aj dvaja voliči, ktorí požiadali o voličský preukaz, ale do dňa volieb im neprišiel. Situáciu preto hodnotila obvodná volebná komisia. “Dohodli sa na tom, že voliči môžu odvoliť, ale preukaz budú musieť následne doniesť na miestny úrad,” vysvetlil starosta.

“Účasť je zatiaľ vyššia, ako bola v prvom kole prezidentských volieb, bolo vyžiadaných tiež o vyše 500 voličských preukazov viac,” povedala pre TASR hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová. Viac voličských preukazov vydalo aj Nové Mesto, miestny úrad oň požiadalo 1460 občanov, pričom pri parlamentných voľbách v roku 2012 si ho nevybavila ani tisícka. Priebeh dnešných volieb je podľa novomestského hovorcu Mareka Tettingera pokojný, bez komplikácii či incidentov. “Je vidieť výrazne vyšší záujem voličov v porovnaní s prvým kolom,” zdôraznil.

Reklama

V Dúbravke narušil priebeh volieb iba podnet strany Smer-SD, ktorý na ÚVK podal sťažnosť pre plagát Dobrého anjela vo vestibule Strednej priemyselnej školy na ulici Karola Adlera, kde volia ľudia zo štyroch volebných okrskov. Podľa Gabriela Kosnáča z organizačného oddelenia miestneho úradu v Dúbravke však tento plagát visí v priestoroch školy už dlho, neobsahuje informácie súvisiace s prezidentskými voľbami a je na mieste, ktoré nepúta pozornosť.

ÚVK tento podnet zamietla. “ÚVK v tomto prípade, ako aj v iných prípadoch, pokiaľ ide o vylepovanie plagátov, hádzanie letákov do schránok alebo reklamu v printových médiách, nie je príslušná konať,” uviedla zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová s tým, že súčasná právna úprava tieto situácie nerieši.

Reklama

V Karlovej Vsi, Lamači a Záhorskej Bystrici je priebeh volieb pokojný. Účasť podľa prednostov Karlovej Vsi a Lamača, Rastislava Velčeka a Michaely Kovári Mrázovej, naznačuje, že bude vyššia ako v prvom kole.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali