Uvedenie Žiarislavovej knihy s hudbou Na vrchárskom chodníku

Uvedenie Žiarislavovej knihy s hudbou Na vrchárskom chodníku

Devín 20. septembra 2018 (HSP/Foto:vydavateľstvo Diva)

 

Dňa 21. 9. 1918 o 18. 00 bude na Devíne, na sútoku Dunaja a Moravy, uvedenie novej Žiarislavovej knihy Na vrchárskom chodníku. Ide o knihu lyrizovanej prózy s CD so zhudobnenými veršami v podobe starších aj nových piesní, ktoré sú súčasťou deja beletristicky spracovanej reportáže z novolazníckeho prostredia.

Na snímke obálka knihy

Na vydanie knihy prebehla úspešná zbierka na Startlabe. Žiarislav sa presťahoval po pôsobení v Trnave a Bratislave na samotu do Veporských vrchov a práve z tohto prostredia je jeho 400 stranová kniha s maľbami a kresbami Igra Stromku. Uvedenie bude hudobne a výtvarne zaujímavé  s hrou skupiny Bytosti na prírodné nástroje, ako fujara, píšťaly, bubny doby, husle, čelo… s výtvarným zákulisím novolazníckeho typu (prístrešok z plátna, kotlík, koza…). Uvedenie bude v duchu obchôdzky na koledný spôsob (ozembuchy, ľudové masky,  tanec deda, veršované riekadlá, rapkáče…)

Reklama

Hostia na súbore predstavení knihy slovenských mestách: Výtvarník Igro Stromka (výstava); hudobníci: Bytosti, Páni času, Andrej Budislav Jobus, Svätoslav Hamaliar, Erik Krajňák, Bohumer Levoslav, Desana a ďalší.

Tu je odkaz na stránku s pripravenou šnúrou predstavení knihy v 16-tich mestách Slovenska a Česka a na devínske uvedenie.

Reklama

 

Anotácia knihy na Startlab.sk:

Na vrchárskom chodníku – Žiarislav

Príbeh človeka, ktorý sa rozhodol odísť z mesta a usadiť sa v prírode. Pustovníčenie na samote je prekladané osudmi zvierat a ľudí. Na pozadí príbehov, odvíjajúcich sa v súbežných dejoch, na rozhraní medzi samotou a spoločnosťou, telom a duchom, zjavujú sa úvahy i verše zhudobnené do piesní. Tie sú aj v knihe na priloženom CD…

Knihu Na vrchárskom chodníku písal Žiarislav po častiach. Začal ju písať nedlho po tom, čo sa po roku 2 000 usadil v Stolických vrchoch. Avšak scelil a dokončil ju oveľa neskôr.

Reklama

 

O čom je táto kniha?

Je to príbeh o usadení sa v prírode po dlhých rokoch prežitých v meste. Spočiatku prebýval sám na dávno opustenej usadlosti. Postupne sa k nemu pridávajú zvieratá, ktorých osudy sú v knihe farbisto vykreslené. Akoby mimochodom sa v súbežných dejoch mihotajú ďalšie postavy, starousadlíci i novolazníci, blízki i vzdialení. Radosť, utrpenie, život a smrť, všetko je tu v čarovnom kole, tak, ako v samotnej prírode. Deje sa menia, ale podstata ostáva…

 

Ako kniha vyzerá

Reklama

Kniha má 400 strán. Pôsobivými maľbami a kresbami ju ilustruje akademický maliar Igro Stromka, ktorý sa podobne, ako aj text knihy, pohybuje na pomedzí telesného a videného. Dielo je jedinečné aj tým, že vo vzhľadne upravenej, v poradí piatej knihe, bude priložený hudobný nosič s veršami v slovenskom koreňoslovnom jazyku, v podobe zasnených i ohnivých piesní, nasiaknutých slovenskou tradíciou i nespútaným pohľadom, ktoré sršia a sálajú v novej tvorivosti. Aj preto je zjavné, že na slovenskej umeleckej scéne očakávame to, čo tu ešte nebolo.

Súhrn:
·       Kniha obsahuje 400 strán pútavého čítania – príbehov plných živy, ducha a prírody.

·       Kniha je obohatená o hudobné CD – piesní s príbehom, ktoré vznikali v tej istej dobe, ako kniha.

·       Knihu dopĺňajú jedinečné maľby a kresby akademického maliara Igra Stromku.

·       Kniha, ktorú mnohí netrpezlivo očakávajú.

·       Cieľová čiastka je menej ako polovica celkových nákladov, v ktorých nie je zarátaná práca spisovateľa. Žiarislav na podporu svojej tvorbu nikdy nepoberal granty ani dotácie. Za najčistejší spôsob rozvoja kultúry považuje uvedomelú, dobrovoľnú podporu od jej vlastných priaznivcov a nadšencov.

 

Text na zadnej strane knihy:

Žiarislav – Na vrchárskom chodníku

400 strán pútavého čítania

Reklama

s maľbami a kresbami Igra Stromku.

Na vloženom 80-minútovom hudobnom nosiči

27 piesní pisateľa, ktoré vznikali počas opisovaných dejov na hranici prírody a civilizácie.

Na pomedzí románu a reportáže vykreslený príbeh človeka, ktorý na prelome tisícročí opustil mestský život, aby – strmhlav a bez istenia – podstúpil dobrodružné hľadanie toho, po čom mnohí túžia, ale málokto sa do toho pustí. Pisateľ si nemusel vymýšľať, pretože práve takto strávil na lesnej samote, z ktorej sa už nevrátil, roky samotárskeho pustovníčenia, ale aj strhujúcich udalostí.

Spolu s hlavným hrdinom prežívame dobrodružstvá so zvieratami s  dušou – čuvačkou Borkou, ktorú dostal od očovského baču v krabici od topánok, s túlavým čuvačom Belom, čo mu trhal zvieratá, s huculským žrebcom Gorinom, s ktorým podnikal jazdy a púte, s kozou Divkou… Na stránkach, ktoré sa pred očami čitateľa menia na živé obrazy, sa mihajú aj osudy ľudí, ako napríklad príbehy mladej veterinárky Živany-bačovky, čo sa na usadlosti vyliečila, či tajomnej postavy kňažnej – Svetlušky, vystupujúcej raz ako bežný mestský človek, inokedy ako celkom iná bytosť pohybujúca sa v prostredí lesných duchovných dejov, na hranici bdelého života. Tá preniká pustovníkovi do srdca  a do snov, veď je to muž, ktorý preciťuje aj lásku. Čitateľ tu tiež narazí na rázovitého starousadlíka Dráča či na potulného inžiniera Pustoňa, ktorý sa znenazdajky zjaví s karavánou ľudí a kôz a somárom Bonifácom.

Reklama

Na pozadí príbehov a dejov – tu v meravom tichu, inokedy v búrlivej víchrici duchovných zápasov – vynára sa útes postmodernej civilizácie, ktorý sa chvíľami javí ako vzdialený strašiak prírodnej rovnováhy, inokedy sa však mení na všadeprítomnú vyhňu konzumného myslenia, konania a plytvania. Pred týmto povrchným svetom sa ako na bájne lesné ostrovy slobody a čistoty utiekajú tí, čo sa s myšlienkou straty prírodného sveta nikdy nezmierili.

V knihe je CD Žiarislavových piesní

 

Údaje o knihe:
ISBN: 978-80-971550-4-9
400 strán, pevná väzba, plnofarebná

slovenský jazyk

Reklama

Rok vydania: 2018

Vydalo: Vydavateľstvo Diva – Kokava nad Rimavicou

Redakciu informoval Vidimír Pallo – vydavateľstvo Diva

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali