Ústavný súd: Prezident SR musí vymenovať sudcov Ústavného súdu z navrhnutých kandidátov

Ústavný súd: Prezident SR musí vymenovať sudcov Ústavného súdu z navrhnutých kandidátov

Košice 6. decembra 2017 AKTUALIZOVANÉ II (TASR/HSP/Foto:TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann )

 

Prezident SR Andrej Kiska bude musieť vymenovať na tri neobsadené miesta ústavných sudcov z kandidátov, ktorých v minulosti odmietol. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

 

Reklama

 

Prvý senát ÚS SR rozhodol, že základné práva skupiny kandidátov na ústavných sudcov na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok prezident rozhodnutím o ich nevymenovaní porušil. Senát prezidentovo rozhodnutie zrušil a zároveň mu prikázal, aby vo veci znova konal a rozhodol tak, že z dostatočného zvoleného počtu kandidátov navrhnutých NR SR vymenuje troch za sudcov ÚS SR.

Reklama

“Všetci kandidáti navrhnutí prezidentovi Národnou radou od roku 2014 zostávajú kandidátmi na sudcovskú funkciu. Ide o Jána Bernáta, Miroslava Duriša, Evu Fulcovú, Janu Laššákovú, Mojmíra Mamojku, Juraja Sopoligu a Imricha Volkaia,” uviedol predseda I. senátu Peter Brňák.

Postup týkajúci sa menovacích právomocí prezidenta vo vzťahu ku generálnemu prokurátorovi, na ktorý sa Kiska odvolával, nie je podľa ÚS uplatniteľný v prípade ústavných sudcov. “Limity výkonu menovacích právomocí prezidenta vo vzťahu ku kandidátom predloženým Národnou radou sú rovnako dané len možnosťou a zároveň povinnosťou výberu z dvojnásobného počtu kandidátov, z ktorých prezident musí vymenovať presnú polovicu za sudcov Ústavného súdu,” konštatoval Brňák.

Prezident Kiska podľa reakcie jeho kancelárie po naštudovaní rozhodnutia ÚS oznámi, ako bude ďalej postupovať. “Nastala trochu zaujímavá situácia, keď Ústavný súd konštatoval, že vracia vec ako keby do roku 2014, že máme siedmich kandidátov, ale máme tri miesta. Ústava hovorí, že na každé miesto majú byť dvaja kandidáti, takže budeme musieť aj toto s pánom prezidentom a jeho poradcami veľmi dôsledne prejsť, tak aby bola patová situácia odstránená,” povedal pre novinárov riaditeľ odboru legislatívy a milosti Kancelárie prezidenta SR Stanislav Gaňa.

Sťažujúci sa kandidáti na ÚS vyjadrili s verdiktom ÚS spokojnosť. “Ústavný súd zabránil vzniku protidemokratickej prezidentskej totality opätovným rozhodnutím o povinnosti vymenovať presne polovicu z kandidátov navrhnutých Národnou radou za sudcov Ústavného súdu a zákazom postupovať podľa rozhodnutia o vymenúvaní generálneho prokurátora, s čím súhlasila aj Benátska komisia,” uviedol Juraj Sopoliga.

Prezident z celkovo ôsmich navrhnutých kandidátov v rokoch 2014 a 2016 vymenoval do funkcie len Janu Baricovú. Ostatných odmietol s tým, že nespĺňali nároky spojené s daným postom. Argumentoval pritom predchádzajúcim rozhodnutím ÚS v kauze nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. V 13-člennom pléne ÚS sú tak tri miesta dlhodobo neobsadené.

Reklama

Stredajšie rozhodnutie ÚS vychádzalo z podaných sťažností na porušenie práv len od piatich zo siedmich odmietnutých kandidátov – Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu, Miroslava Duriša, Jany Laššákovej a Jána Bernáta.

 

Danko: Prezident nemôže ignorovať rozhodnutie ÚS v otázke vymenovania sudcov

Už neexistuje žiadna prekážka, aby Ústavný súd SR mal konečne doplnený počet chýbajúcich sudcov. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu.

Verí, že prezident čoskoro zaujme stanovisko k rozhodnutiu súdu. Podľa Danka by mal vymenovať chýbajúcich sudcov. “Verím, že prezident v najbližšom období zaujme stanovisko a rozhodne podľa svojho svedomia, vedomia a Ústavy SR,” povedal Danko s tým, že prezident nemôže ignorovať rozhodnutie Ústavného súdu. Zdôraznil, že v otázke voľby kandidátov na ústavných sudcov si Národná rada splnila všetky úlohy a nepochybila pri výbere kandidátov, ktorých ponúkla prezidentovi.

Reklama

Pripomenul, že už v minulosti sa snažil apelovať na prezidentskú kanceláriu, aby hlava štátu vymenovala kandidátov zvolených parlamentom. “Rozhodol som sa minulý rok akceptovať oddialenie rozhodnutia a čakali sme na rozhodnutie Benátskej komisie. Napriek jej rozhodnutiu k vymenovaniu ústavných sudcov nedošlo a dnes, po rozhodnutí Ústavného súdu, neexistuje žiadna prekážka toho, aby Ústavný súd mal konečne doplnený počet chýbajúcich sudcov,” uviedol Danko.

Podľa šéfa parlamentu ani v minulosti neexistoval dôvod na nevymenovanie kandidátov. Zdôraznil dôležitosť vyriešiť súčasnú situáciu. Oznámil, že o vymenovaní kandidátov chce hovoriť s prezidentom Kiskom a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) na predvianočnom stretnutí, ktoré inicioval. Otvoriť tam majú aj tému platov ústavných činiteľov. Konať by sa malo okolo 20. decembra. Danko má zatiaľ odpoveď od Fica. “Je veľmi dôležité, aby sme túto situáciu vyriešili,” povedal.

Treba sa podľa neho pripraviť aj na to, že bude treba doplniť väčší počet ústavných sudcov. Je pripravený hovoriť o rozšírení mechanizmu v parlamente pri voľbe sudcov Ústavného súdu. Mali by sa podľa Danka nájsť kritériá týkajúce sa požiadaviek na vzdelanie kandidátov aj otázky o politickom zafarbení kandidátov.

“Prezident po naštudovaní rozhodnutia Ústavného súdu oznámi, ako bude ďalej postupovať,” uviedol v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu SR prezidentov hovorca Roman Krpelan. Danko postoj hlavy štátu rešpektuje. Odmieta špekulovať o tom, čo bude, ak by prezident sudcov nemenoval. “Ústava pozná nejaké mechanizmy. Ale vylučujem hľadanie riešení, čo by bolo, keby si nesplnil, čo mu stanovuje Ústavný súd,” doplnil Danko s tým, že bude čakať na vyjadrenie prezidenta.

 

Madej: Prezident by mal napraviť svoju chybu a bezodkladne vymenovať sudcov ÚS

Prezident Kiska by mal napraviť svoju chybu a bezodkladne vymenovať chýbajúcich sudcov Ústavného súdu. Uviedol to predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD).

“Ústavný súd jasne povedal, kto je vinníkom tejto situácie, prezident SR si nesplnil svoju povinnosť. Treba pevne veriť a dúfať, že prezident SR uzná svoju chybu, vymenuje chýbajúcich sudcov a bude rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu a doterajšie stanoviská Benátskej komisie,” povedal Madej. Nechce uvažovať o tom, čo by mohlo nasledovať, ak by prezident nerešpektoval Ústavný súd a nevymenoval sudcov.

 

Pellegrini: Ústavný súd potvrdil správnosť môjho rozhodnutia na čele Národnej rady

Reklama

Najnovšie rozhodnutie Ústavného súdu podľa vicepremiéra pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) potvrdilo správnosť jeho rozhodnutia nevyhlasovať nové voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu v čase, keď predsedal Národnej rade SR.

“Dnes to svojím jednoznačným stanoviskom potvrdil Ústavný súd. Presne to isté som tvrdil už v roku 2015, keď som viackrát vyzval pána prezidenta, aby vymenoval zvyšných sudcov z už zvolených kandidátov,” uviedol v stanovisku Pellegrini.

“Národná rada tým, že navrhla prezidentovi dvojnásobný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých má prezident vymenovať, si splnila úlohy, ktoré jej vyplývajú z čl. 134 ods. 2 Ústavy. Iný postup Národnej rady by nebol v súlade s čl. 2 ods. 2 Ústavy,” konštatoval Pellegrini v reakcii.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali