USA zablokovali tretí návrh vyhlásenia BR OSN ku kríze na Blízkom východe

USA zablokovali tretí návrh vyhlásenia BR OSN ku kríze na Blízkom východe

New York/Ramalláh 17. mája 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Heidi Levine)

 

Spojené štáty v pondelok – už tretíkrát v priebehu týždňa – zablokovali prijatie spoločného vyhlásenia Bezpečnostnej rady (BR) OSN požadujúceho zastavenie izraelsko-palestínskych násilností a ochranu civilistov. Podľa agentúry AFP o tom informovali diplomatické zdroje

Izrael Palestína Nepokoje Násilie
Izraelčania ležia na zemi po zvukoch sirén, ktoré ich varujú pred raketovým útokom z pásma Gazy v meste Aškelon na juhu Izraela v nedeľu 16. mája 2021

Text, ktorý vypracovali Čína, Tunisko a Nórsko, bol  predložený na schválenie 15 členom BR OSN. Stalo sa tak v situácii, keď pokračujú vzájomné útoky medzi Izraelom a palestínskym pásmom Gazy a počet ich obetí už presiahol hranicu 200.

Reklama

USA podľa zdroja AFP naznačili, že v súčasnosti “nemôžu podporiť vyhlásenie” BR OSN.

Text, ktorý má k dispozícii AFP, vyzýva na “deeskaláciu situácie, zastavenie násilia a dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva vrátane ochrany civilistov, najmä detí”.

Reklama

V texte sa spomína aj možné vysťahovanie palestínskych rodín z ich domovov vo východnom Jeruzaleme a v súvislosti s ním aj varovanie pred jednostrannými krokmi, ktoré môžu konflikt ďalej stupňovať.

V návrhu sa oceňuje medzinárodné úsilie o deeskaláciu situácie – pričom chýba zmienka o USA – a opätovne sa zdôrazňuje podpora návrhu na koexistenciu dvoch štátov, čo Izraelčanom a Palestínčanom umožní “žiť vedľa seba v mieri v rámci bezpečných a uznaných hraníc”.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok, počas návštevy v Kodani, uviedol, že Spojené štáty budú “pokračovať v intenzívnej diplomacii, aby sme ukončili súčasný cyklus násilia”. V mene USA tiež vyjadril pripravenosť “poskytnúť našu podporu, ak chcú strany dosiahnuť prímerie”. Ubezpečil, že zintenzívnil svoje kontakty v rámci zákulisnej diplomacie.

V rámci týchto snáh USA sa v pondelok americký vyslanec Hady Amr v Ramalláhu stretol s prezidentom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom a ďalšími predstaviteľmi palestínskych hnutí.

Cieľom Amrovej misie je nájsť podporu pre uzavretie prímeria medzi Izraelom a hnutím Hamas ovládajúcim pásmo Gazy, informoval spravodajský portál The Times of Israel.

Reklama

Podľa tohto zdroja bude kríze na Blízkom východe venované aj zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, ktoré v pondelok zvolal jeho súčasný predsedajúci, turecký diplomat Volkan Bozkir. Zasadnutie sa uskutoční vo štvrtok.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali