USA našli medzeru pre obchádzanie protiruských sankcií: “Vesmír je dôležitejší než všetky obmedzenia”

USA našli medzeru pre obchádzanie protiruských sankcií: “Vesmír je dôležitejší než všetky obmedzenia”

Berlín 18. septembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Paul Sancya)

 

Nemecké noviny Handelsblatt obvinili USA z nedodržiavania sankcií. Ide o údajné nelegálne dodávky ruských motorov pre americké rakety a traumatické pištole Osa, ktorými sú vyzbrojovaní policajti štátu Arizona, píše vo svojom komentári Galija Ibragimova

Ilustračné foto

Vesmír je dôležitejší než všetky obmedzenia

Reklama

Závod NPO Elektromaš v Moskovskej oblasti dodáva raketové motory do USA už 25 rokov. Teraz Američania kupujú RD-180 a RD-181. Prvý motor je pre rakety Atlas V, ktoré sú využívané pre vojenské, vedecké a komerčné štarty. Tieto rakety vyrába spoločný podnik United Launch Alliance, patriaci spoločnostiam Boeing a Lockheed Martin.

Druhý motor je pre rakety Antares, vyrábaný aerokozmickou spoločnosťou Orbital ATK a používaný väčšinou ku štartom kozmickej lode Cygnus. Od roku 2008 dopravuje náklady na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Reklama

Odborníci, ktorých oslovil Sputnik, nevidia v dodávkach ruských raketových motorov žiadne porušenie a považujú podozrenie nemeckých novinárov za neopodstatnené. „V každom balíku protiruských sankcií je dôležitá poznámka: zákazy a obmedzenia sa netýkajú rusko-amerických kontaktov v oblasti vesmíru. Je tým myslená spolupráca ohľadom ISS, predovšetkým pilotované lety. USA považujú túto oblasť za strategickú, na ktorej priamo závisí život a zdravie kozmonautov. Preto je vesmír nedotknuteľný,” vysvetlil odborník na vesmírnu politiku Pavel Luzin.

Pred dvoma rokmi sa Orbital ATK zaradila medzi spoločnosti, ktoré vyhrali kontrakty NASA na dodávku nákladov na ISS. Do roku 2024 sa kozmické lode tejto spoločnosti musia minimálne šesťkrát nachádzať na obežnej dráhe. A preto rusko-americká spolupráca vo vesmíre bude najskôr pokračovať.

„Čo sa týka nákupov motorov RD-180 pre Atlas V, tak túto raketu Američania projektovali pre vojenské účely. Dnes je niekedy využívaná pre vojenské štarty čo znamená, že sa to týka bezpečnosti USA. Preto sa sankcie na motory nevzťahujú,” hovorí Luzin.

Rusko tiež má záujem na zachovaní spolupráce v oblasti vesmíru. Americké kontrakty zaisťujú hlavný príjem Energomaše. Rokovania s NPO už veľa rokov vedie Čína, ale zatiaľ nebola uzavretá žiadna zmluva.

Moskva je ochotná pokračovať v spolupráci s Američanmi i vo výrobe lietadiel. Tretina titanu vyvážaného do zahraničia pripadá na ich trh. Spoločnosť Boeing veľa rokov používa tento kov k pokovovaniu lietadiel. Na jeseň Boeing a ruský závod na výrobu titanu VSMPO-Avisma chcú v Rusku zahájiť prevádzku leteckého závodu na výrobu titanových matríc, nutných pri montáži lietadiel. Prvý spoločný závod pracuje v Sverdlovskej oblasti už takmer desať rokov.

Reklama

Môže sa stať, že prekážkou spolupráce v oblasti raketových motorov a výroby lietadiel nebudú sankcie, ale protisankcie Moskvy navrhnuté poslancami Štátnej dumy. Poslanci sa domnievajú, že Rusko by malo ako prvé odmietnuť dodávky raketových motorov a titanu do USA. Utrpia tým však predovšetkým domáci výrobcovia. „Spoločnosť VSMPO-Avisma v žiadnych sankčných zoznamoch nefiguruje. Kontrasankcie budú úderom najskôr pre ňu. Nájsť alternatívneho dodávateľa titanu je ľahšie, než nájsť nového kupujúceho,” predpokláda Luzin.

 

Ruská pištoľ u strážcov amerického poriadku

Pred tromi rokmi sa o pištole Osa začali zaujímať policajti štátu Arizona. Ruské traumatické zbrane ich zaujali tým, že sú vybavené elektronickým zariadením, ktoré testuje pripravenosť nábojov k streľbe. V minulom roku boli dodané po prvýkrát do Arizony. Po skúškach prejavili arizonskí policajti prianie rozšíriť dodávky.

Pištole Osa vyrába spoločnosť Nové zbrojné technológie, s.r.o. Tento závod sa nachádza v Moskovskej oblasti a nepatrí do štruktúry Techmaše, to znamená, že sa na ňu nevzťahujú sankcie. Ale spoločnosť riadi Gennadij Bedijev — projektant Osy. Traumatickú pištol vyvíjal v dobe svojej práce vo Vedecko-výskumnom ústave aplikovanej chémie a tento ústav je súčasťou Techmaše. No a Osu pod svojím menom z nejakého dôvodu predáva práve Techmaš,” popisuje situáciu Luzin.

Reklama

Programový riaditeľ Ruskej rady pre zahraničné záležitosti pre Sputnik vysvetlil, že v zákone O boji proti nepriateľom Ameriky prostredníctvom sankcií CAATSA je poznámka. „Formálne sú transakcie v obrane zakázané, ale v zákone sú uvedené výnimky. Každý konkrétny prípad sa rieši samostatne,” upresnil Timofejev.

Odborníci sa zhodli v tom, že USA neporušujú protiruské obmedzenia. „Sankcie sú tvrdé, ale je v nich vždy určité miesto pre možnosti. Text je vždy veľmi starostlivo pripravený. Čitateľ venuje pozornosť dvom alebo trom hlavným bodom dokumentu a všetko ostatné je popis toho, ako funguje,” uviedol Luzin.

 

Medzinárodné právo versus americké sankcie

V celom tomto prípade odborníci venujú pozornosť hlavnej námietke Nemecka. „Američania požadujú od Európy dodržiavanie sankcií. Ale pokiaľ je to pre nich výhodné, sami porušujú zákon,” uvádza nemecký novinár.

Hoci sa podozrenia Nemcov potvrdzujú, diskusia rozpútaná v Nemecku je zaujímavá sama o sebe. „Nemecké médiá prostredníctvom prípadu s raketovými motormi rozvírili tému zložitých vzťahov medzi Berlínom a Washingtonom. Američania vyvíjajú tvrdý nátlak na Európu kvôli Severnému prúdu 2 a vyvolávajú nespokojnosť nemeckého biznisu. Vyhlásiť sankcie proti plynovodu je jednoduchšie než zakázať rusko-americkú spoluprácu vo vesmíre,” je presvedčený Pavel Luzin.

Ivan Timofejev považuje námietky Nemecka voči USA za pochopiteľné: „Keď Nemci obviňujú USA z porušovania sankcií, dívajú sa na jednania Američanov z hľadiska medzinárodného práva, podľa ktorého sa nedá zavádzať sankcie kvôli záujmom konkurencie. Ale v prípade Severného prúdu 2 sú sankcie využívané práve k tomu, aby sa do Európy dostal americký plyn a vytlačil ruský.”

Okrem plynovodu sú USA nespokojné s vojensko-technickou spoluprácou spojencov s Ruskom. S cieľom donútiť ich odmietnuť ruské dodávky Washington podľa svojho zvyku zavádza sankcie. Mimochodom Američania nepopierajú, že tieto obmedzenia majú prvky konkurenčného boja. „Mnohé krajiny historicky nakupujú ruskú vojenskú techniku, ktorá je lacnejšia než naša. Ale my sa snažíme, aby ju odmietli a snažili sa získať techniku americkej výroby,” otvorene povedala zástupkyňa ministra zahraničných vecí USA Andrea Thompsonová.

Teraz Biely dom presvedčuje Indiu a Turecko, aby nekupovali od Ruska protivzdušný raketový komplex S-400. Zatiaľčo India patrí ku krajinám, ktoré Američania dočasne nebudú trestať za vojenskú spoluprácu s Moskvou, pre Turecko žiadne úľavy neexistujú. Situácia sa postupne dostáva do slepej uličky.

„Ankara sa nechystá odmietať S-400. Za to by mali Američania zaviesť sankcie. Ale Turecko je kľúčovým členom NATO, sankcie zhoršia ich i tak zložité vzťahy. Preto dokiaľ dodávky ruských komplexov neboli zahájené, USA sa zo všetkých síl snažia používať diplomatické prostriedky,” uvádza Luzin.

Reklama

Prižmúriť oči pred tým, čo sa deje, Američania tiež nemôžu, pretože je to priame porušenie sankcií CAATSA. „Úpravy zákona, ktoré pomôžu Ankare vyhnúť sa sankciám, môže prijať iba kongres. Či s tým bude súhlasiť, sa ukáže až po novembrových voľbách,” uzavrel odborník.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali