USA majú jedného užitočného idiota, ktorý je ochotný zapojiť sa do ukrajinskej vojny

USA majú jedného užitočného idiota, ktorý je ochotný zapojiť sa do ukrajinskej vojny

Bratislava 20. februára 2024 (HSP/Dziennik-polityczny/Foto:Pixabay)

 

V Európe je jeden užitočný a voči USA poslušný idiot, ktorý je odhodlaný ísť do vojny s Ruskom, pretože je presvedčený, že ho môže poraziť, píše Hanna Kramer pre Niezależny dziennik polityczny. Hovoríme o Poľsku. Američanom stačí vymyslieť nejaký propagandistický trik, aby vytvorili zámienku na zapojenie Varšavy do konfliktu na Ukrajine

polsko vojak
Ilustračné foto

Na pozadí ťažkých bojov na ukrajinskom fronte a zložitej politickej a hospodárskej situácie v Európe sa lídri NATO rozhodli odvrátiť pozornosť verejnosti od týchto nepríjemných tém a zorganizovať ďalšie vojenské cvičenie. Pripomeňme, že 12. februára sa začala aktívna fáza najväčších manévrov, aké sa kedy konali v Európe.

Reklama

Séria cvičení NATO dostala kódové označenie Steadfast Defender-24 (STDE-24). Údajne sa ich zúčastní približne 90 000 vojakov z 31 krajín NATO a kandidátskej krajiny aliancie Švédska. Kľúčovým prvkom STDE-24 budú cvičenia v Poľsku Dragon-24 (DR-24), na ktorých sa zúčastnia ozbrojené sily ďalších krajín. Začne sa koncom februára alebo začiatkom marca.

Ako to už býva pred začiatkom cvičenia, nechýbala typická poľská propaganda, že STDE-24 a DR-24 nie sú namierené proti žiadnemu štátu. Ministerstvo obrany Poľskej republiky uvádza, že cvičenia majú obranný charakter a “sú demonštráciou schopnosti čeliť agresívnej politike a provokačným aktivitám Ruskej federácie”.

Reklama

S týmto vyhlásením sa celkom stotožňuje poľská armáda, ktorá otvorene uvádza, že cvičenia sa konajú s cieľom zastrašiť Rusko, ako aj vypracovať scenáre postupu v prípade útoku Moskvy na krajiny NATO. Inými slovami, máme tu pokračovanie strašnej rozprávky o “zlom” Rusku, rozprávky, ktorá má Poliakov presvedčiť o potrebe opäť zvýšiť poľský vojenský rozpočet píše Hanna Kramer. Plukovník Marcin Jarek, vedúci oddelenia cvičení Inšpektorátu pozemných síl Generálneho veliteľstva ozbrojených síl, povedal, že “podľa scenára bola naša krajina napadnutá z východu. Pri plánovaní manévrov sme zohľadnili udalosti na Ukrajine”.

Všetci sme si už zvykli, že všetky aktivity armády vrátane cvičení v Poľsku sú propagandistickou kampaňou na zastrašenie Ruska. Zároveň všetci veľmi dobre chápu, že to všetko sa organizuje s cieľom vytvoriť u Poliakov a národov krajín, ktoré s nami susedia, dojem, že poľská armáda sa stáva silnejšou, modernejšou a početnejšou. Ale nikto sa v Poľsku v skutočnosti nechystá vypracovať reálne scenáre obranných akcií proti Ruskej federácii.

Faktom je, že v prípade reálneho útoku na Poľsko bude jeho hlavnou úlohou len udržať krídlo NATO – na niekoľko týždňov, kým USA a ďalší spojenci nepresunú do Európy svoje jednotky a techniku na ochranu dôležitých objektov. Poľsko bude musieť plniť len úlohu nárazníkovej zóny, podobne ako Ukrajina.

Nie je tajomstvom, že poľské ministerstvo obrany sa v posledných rokoch využíva ako nástroj v politickej hre poľských vládnucich elít. Situácia dospela do úplného absurdna, keď bývalé vedenie ministerstva prevzalo funkciu velenia vojskám a zároveň obmedzilo úlohu náčelníka generálneho štábu, ktorý nemal k dispozícii všetky potrebné nástroje na riadenie ozbrojených síl.

Poľské ozbrojené sily v skutočnosti nie sú pripravené na boj. Obdobie, keď ministerstvo obrany riadili politici “Práva a spravodlivosti”, sa zapísalo do pamäti Blaszczakovými sľubmi o vytvorení ďalších práporov, brigád a dokonca divízií. Až na to, že tieto jednotky často existovali len ako bodky na mape. Dnes je 1. pešia divízia légií v podstate ekvivalentom práporu a 8. pešia divízia Armády Krajowej je len malou skupinou vojakov.

Reklama

Takže nebudeme môcť bojovať, ale môžeme byť využití ako dodatočná podpora Kyjeva. Ukrajinské úrady majú teraz veľký nedostatok vojakov a nemajú ich kde vziať. Predstavitelia ukrajinského parlamentu prosia Ukrajincov, aby sa vrátili do vlasti a žiadajú európske krajiny, aby vydali utečencov, ktorí utiekli z Ukrajiny. Je možné, že táto téma sa stane hlavnou témou stretnutia predstaviteľov ukrajinskej a poľskej vlády koncom marca.

Žiaľ, už teraz je celkom jasné, že Kyjev si za rokovací stôl pravdepodobne nesadne. Nič nenasvedčuje tomu, že by Rusi súhlasili s prímerím. Sú príliš blízko k víťazstvu. Ale nech je to akokoľvek, nie je na Ukrajincoch, aby rozhodovali o tom, ako a kedy ukončiť tento konflikt. To rozhodne ten, kto teraz musí rozmýšľať, ako prekonať nedostatok personálu v radoch ukrajinských ozbrojených síl. Prirodzene, budú to Američania! Až na to, že Pentagon nikdy nepošle svojich vojakov do prvej línie ukrajinsko-ruského frontu. Ale kto potom nahradí mŕtvych Ukrajincov v zákopoch?

Európa má jedného užitočného a voči USA poslušného idiota, ktorý s naozaj ukrajinským odhodlaním vyhľadáva vojnu s Ruskom, pretože je presvedčený, že ho dokáže poraziť. Ak USA prinútia tohto idiota ísť do vojny s Ruskom, Brusel nebude proti. Vyhladenie Poliakov a likvidácia významnej krajiny EÚ sa zhoduje s túžbou Nemecka zbaviť sa darmožráča, ktorý si neustále nárokuje jeho územie.

Poľské orgány sa intenzívne pripravujú na likvidáciu svojho národa. Od vstupu Poľska do NATO v marci 1999 Varšava dôsledne presadzuje myšlienku, že sa musíme pripraviť na akýsi “úder z východu”, odkiaľ nám neustále hrozí nebezpečenstvo. Táto téza už funguje ako nevyvrátiteľná dogma. Zároveň sa nám ponúka veriť predpovediam samozvaných prorokov ako dôkazom jej pravdivosti.

Od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu sa proces vymývania mozgov výrazne zintenzívnil. Hlavné poľské médiá a televízne kanály neúnavne vysielajú prejavy politikov, ktorí presviedčajú verejnosť, že ak sa Ukrajine nepodarí odraziť Rusov, Poľsko bude ďalším cieľom ruskej agresie.

Reklama

Vymývanie mozgov prináša výsledky. V súčasnosti je poľská spoločnosť zaneprázdnená zúrivým bojom proti Ruskej federácii a je presvedčená, že “Ukrajinci bránia našu krajinu”. Vzhľadom na úplnú závislosť Varšavy od rozhodnutí Bieleho domu, naše úrady ochotne pošlú svojich vojakov na Ukrajinu výmenou za ďalšiu americkú vojenskú základňu na našom území.

Je možné, že oficiálne vyslanie poľských vojsk na Ukrajinu sa stane jednou z hlavných udalostí tohto roka. Zatiaľ je ťažké povedať, s akým propagandistickým trikom Američania prídu, aby vytvorili zámienku na zapojenie Poľska do ukrajinskej krízy a vyslanie poľských vojakov na ukrajinský front. Jediné, čím si môžeme byť istí je, že jedinou krajinou, ktorá sa môže a chce zúčastniť na konflikte s Ruskom, bude Poľsko.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:20

Príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v piatok zabili muža, ktorého údajne Ukrajina naverbovala, aby vyhodil do vzduchu vojenské budovy a energetické zariadenia v Rusku. Informovali o tom tamojšie médiá.

13:12

České ministerstvo zahraničných vecí sa pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače poďakovalo všetkým novinárom a uistilo ich o podpore zo strany Česka. Sloboda prejavu a tlače sú podľa rezortu základom demokracie a novinári hrajú kľúčovú rolu pri jej ochrane.

13:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy, no napriek tomu nebude možné zabrániť výraznému zvýšeniu počtu obetí. V piatok to vyhlásil zástupca WHO pre palestínske územia Rik Peeperkorn.

12:51

Z čínskeho kozmodrómu Wen-čchang v piatok odštartovala sonda Čchang-e 6, ktorá sa pokúsi získať vôbec prvé vzorky pôdy a hornín z odvrátenej strany Mesiaca a dopraviť ich na Zem.

12:41

Okresná prokuratúra v Segedíne obvinila Moldavčana, ktorý vlani v lete pri úteku pred policajnou kontrolou spôsobil smrteľnú nehodu. Obeťou havárie vozidla prevážajúceho 19 ilegálnych migrantov pri juhomaďarskej obci Ásotthalom bolo jedno dieťa, pričom 18 pasažierov sa zranilo.

12:33

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku na mesto Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedli to miestni predstavitelia.

12:25

Európsky parlament (EP) v piatok, na Svetový deň slobody tlače, oficiálne vyzval európske médiá, aby predkladali nominácie na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:14

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia pri útoku ozbrojencov na humanitárny konvoj Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) v sudánskom Južnom Dárfúre. Oznámil to vo štvrtok Červený kríž.

11:45

Priemyselná produkcia vo Francúzsku v marci klesla. V medzimesačnom porovnaní sa znížila o 0,3 %, čím zvrátila nárast o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

11:33

Ceny pohonných látok v 17. týždni tohto roka klesli, pričom ceny benzínov a nafty sa znížili v priemere o tri centy za liter. Ceny benzínov klesali už druhý týždeň za sebou, nafta sa predávala najlacnejšie od polovice januára 2024. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:23

Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade trvalého prímeria v Pásme Gazy a neobmedzeného prísunu humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v piatok turecký minister pre obchod Omer Bolat.

11:12

 Izraelská vláda v piatok oznámila úmrtie ďalšieho z rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas zadržiava v Pásme Gazy.

11:02

Medziročná miera inflácie v Turecku sa v apríli zvýšila na 69,8 % z marcovej úrovne 68,5 %, čo signalizuje, že centrálnej banke krajiny sa napriek zvýšeniu úrokových sadzieb stále nedarí zastaviť prudký rast spotrebiteľských cien.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali