USA lákajú ekologické technológie z Európy na Bidenove zelené dotácie

USA lákajú ekologické technológie z Európy na Bidenove zelené dotácie

Washington 25. januára 2023 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Ekonomickí predstavitelia niekoľkých štátov USA zintenzívnili úsilie prilákať európske podniky vyrábajúce čistú energiu za Atlantik a napriek odporu vedúcich predstaviteľov EÚ vyzdvihujú hlboké daňové úľavy, ktoré sú k dispozícii zahraničným vývojárom, informuje Financial Times

solárne panely
Ilustračné foto

Delegácie z Michiganu, Georgie, Ohia a ďalších štátov cestovali po Európe vyzbrojené podrobnými informáciami o dotáciách, ktoré ponúka zákon o znižovaní inflácie, prelomový klimatický zákon prijatý v auguste administratívou Joea Bidena.

Reklama

“Nemyslím si, že sme doteraz aktívne získavali spoločnosti tak intenzívne ako teraz,” povedal Justin Kocher, riaditeľ medzinárodného obchodu JobsOhio. Predstavitelia Ohia sa v uplynulých štyroch mesiacoch stretli so spoločnosťami z oblasti čistých technológií v Nemecku, Taliansku a Belgicku.

IRA poskytne približne 370 miliárd dolárov dotácií na čistú energiu, čo predstavuje najambicióznejšie americké úsilie v boji proti klimatickým zmenám, ale vyvolalo zúrivú kritiku v Bruseli a obvinenia, že USA diskriminujú spoločnosti z EÚ.

Reklama

Valdis Dombrovskis, európsky komisár pre obchod, minulý týždeň uviedol, že boj proti zmene klímy by sa mal uskutočniť “budovaním transatlantických hodnotových reťazcov, nie ich rozbíjaním”.

Kampaň amerických štátov a miestnych samospráv sa však zintenzívnila, pričom minulý týždeň navštívili Svetové ekonomické fórum v Davose guvernéri štátov Michigan, Georgia a Illinois, ako aj senátor za Západnú Virgíniu Joe Manchin, demokrat, ktorý bol jedným z architektov IRA. Republikánsky guvernér Georgie Brian Kemp na obede organizovanom fórom prezentoval svoj štát ako destináciu pre investície do čistých technológií.

“Bol som prekvapený mnohými aktivitami vlád štátov, agentúr pre rozvoj podnikania, štátnych agentúr pre rozvoj podnikania, ktoré sa nás usilovne snažia nalákať,” povedal Gunter Erfurt, výkonný riaditeľ spoločnosti Meyer Burger, švajčiarskeho výrobcu solárnych modulov.

“Ak EÚ nepríde s niečím podobným (IRA), potom môžeme pokračovať v raste mimo, najmä v USA, namiesto toho, aby sme pokračovali v investovaní v Európe,” dodal Erfurt. Spoločnosť má jeden závod v USA v Arizone.

Na európskych politikov však urobila menší dojem. Nemecko a Francúzsko vyjadrili nespokojnosť s IRA. Belgický premiér Alexander De Croo sa sťažoval na “veľmi agresívny spôsob”, akým ho USA predstavili podnikom EÚ.

Reklama

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala delegátom v Davose, že “potreba byť konkurencieschopný voči ponukám a stimulom, ktoré sú v súčasnosti dostupné mimo Európskej únie”, by mohla viesť EÚ k uvoľneniu vlastných obmedzení dotácií.

Podľa americkej asociácie pre čistú energiu bolo od prijatia IRA v USA oznámených najmenej 20 nových alebo rozšírených výrobných závodov na čistú energiu. Viac ako polovica z nich je od zahraničných spoločností.

V októbri spoločnosť BMW oznámila, že vynaloží 1,7 miliardy USD na nové výrobné kapacity na výrobu elektrických vozidiel a batérií v Južnej Karolíne. Juhokórejská spoločnosť Hanwha Q-Cells tento mesiac oznámila rozšírenie závodu na výrobu solárnej energie v Georgii v hodnote 2,5 miliardy dolárov.

Predajná kampaň v USA sa len ťažko končí.

Chris Camacho, výkonný riaditeľ Hospodárskej rady Veľkého Phoenixu v Arizone, povedal, že “každý štát v Únii” teraz súťaží o získanie európskych podnikov.

Reklama

“Spolupracujeme s viacerými európskymi spoločnosťami pôsobiacimi v oblasti čistých technológií, ktoré do svojho modelu zapracovávajú očakávanie, že budú mať prístup k týmto fondom (IRA),” povedal.

Gretchen Whitmerová, guvernérka Michiganu, vznikajúceho centra investícií do čistej energie, viedla tento mesiac delegáciu tohto štátu na svojej prvej ekonomickej investičnej misii do Európy, vrátane zastávok vo Švajčiarsku a Nórsku.

Whitmerová vyzvala investorov, aby “prišli do Michiganu”, a dodala, že spolu s nedávno prijatým zákonom o čipoch a vede – určeným na podporu výroby polovodičov v USA – bude IRA znamenať, že “budeme svedkami onshoringu výroby z celého hodnotového reťazca”.

Tom Jensen, výkonný riaditeľ nórskej spoločnosti Freyr, ktorá v novembri oznámila plánovanú továreň na výrobu batérií v Georgii v hodnote 2,6 miliardy dolárov, uviedol, že Európa by mala zaviesť vlastný balík dotácií, ak si chce udržať konkurencieschopnosť.

“Európa kritizuje USA za príliš pomalý postup” v oblasti politiky klímy a čistej energie, uviedol Jensen. “Keď konečne predložia na stôl najlepšiu politiku na zmiernenie klimatických zmien, sú za to kritizované.”

IRA prešla po straníckej línii, bez hlasov republikánov v Kongrese. Nové investície do čistej energie oznámené od prijatia zákona boli v štátoch, ktoré viedli demokratickí aj republikánski guvernéri.

Tlačový tajomník guvernéra Georgie Kempa o jeho ceste do Európy povedal: “Ak by sa spomínal zákon o znížení inflácie, tak by to bolo v súvislosti so znepokojujúcimi ustanoveniami, v ktorých sa guvernér naďalej zasadzuje za zmeny.” Dodal, že Kemp cestoval do Davosu a Nemecka na misiu hospodárskeho rozvoja, aby predstavil Gruzínsko európskym spoločnostiam.

V Georgii “čistá energia nikdy nebola… v popredí platformy guvernéra Kempa”, povedal Jason Shepherd, profesor politológie na Kennesaw State University a bývalý predseda republikánov v okrese Cobb. “Ale republikánski guvernéri, ktorí sa snažia zvýšiť investície vo svojich štátoch, vidia, kam smeruje budúcnosť, vidia, kam smeruje biznis.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali