US Open: Del Potro vyradil Federera, v semifinále proti Nadalovi

US Open: Del Potro vyradil Federera, v semifinále proti Nadalovi

New York 7. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Kathy Willens)

 

Del Potro zahatal Federerovi cestu za jubilejným 20. titulom z podujatí veľkej štvorky

Argentínsky tenista Juan Martin del Potro sa stal posledným semifinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Newyorský šampión z roku 2009 vo štvrťfinále po výbornom výkone vyradil tretieho nasadeného Švajčiara Rogera Federera 7:5, 3:6, 7:6 (8), 6:4. V dueli o postup do finále nastúpi v noci na sobotu SELČ proti najvyššie nasadenému Španielovi Rafaelovi Nadalovi.

Reklama
Na snímke Argentínčan Juan Martin del Potro oslavuje víťazstvo nad Švajčiarom Rogeromi Federerom vo štvrťfinále dvojhry mužov grandslamového turnaja US Open v New Yorku

Del Potro zahatal Federerovi cestu za jubilejným 20. titulom z podujatí veľkej štvorky a pripravil mu jedinú tohtoročnú grandslamovú prehru. Švajčiar vyhral Australian Open i Wimbledon, na antukovom Roland Garros neštartoval. Kľúčový bol záver tretieho setu, v ktorom Federer vyrovnal z 1:4 na 4:4, v tajbrejku však nepremenil tri setbaly. Vo štvrtom dejstve del Potro za stavu 2:2 po skvelom obhodení prelomil súperov servis a v desiatom geme premenil po víťaznom forhende hneď prvý mečbal.

Del Potro tak nadviazal na triumf nad Federerom z finále US Open 2009. “Nemôžem uveriť tomu, že po štyroch rokoch, zdravotných problémoch a viacerých operáciách zápästia som opäť v grandslamovom semifinále. US Open je môj najodľúbenejší grandslam a New York moja ‘srdcovka’. Center Arthura Ashea je ako môj domáci kurt. Dnes sa všetko zišlo, počas celého zápasu mi vychádzalo podanie i forhend. V tajbrejku tretieho setu sa ku mne priklonilo šťastie. Za stavu 6:6 som spravil dvojchybu, no potom som dal do kurtu pár slajzovaných returnov. Chcem sa opäť poďakovať divákom za podporu, boli fantastickí. Uvidíme, komu budú fandiť v semifinále. Rafa bude tvrdý oriešok, no pokúsim sa ho zdolať,” povedal Argentínčan v prvom pozápasovom rozhovore.

Reklama

Federer dokázal na tohtoročnom US Open vyhrať “päťseťáky” s Američanom Francesom Tiafoem i Rusom Michailom Južnym, proti del Potrovi však doplatil na nevyužité šance v tajbrejku tretieho dejstva. “Nemyslím si, že som podal zlý výkon, v tajbrejku som však mohol zahrať lepšie. Tam sa lámal chlieb. Vo štvrtom sete ma Juan Martin pri svojom podaní nepustil takmer k ničomu. Je obdivuhodné, ako sa po vleklých zdravotných problémoch dokázal vrátiť medzi elitu,” uviedol Švajčiar pre akreditované médiá.

Federerova prehra znamená, že Nadal si po US Open s určitosťou udrží post svetovej jednotky. Proti Rubľovovi predviedol najlepší výkon na turnaji. Výborne podával a ničil Rusa razantnými údermi od základnej čiary. “Lepšie to dnes ani nemohlo byť, vychádzalo mi všetko, na čom som siahol. Rubľov je veľmi talentovaný hráč, no dokázal som eliminovať jeho zbrane,” tešil sa Nadal. Mladý Rus bol hlavne v úvode zápasu nervózny. Celkovo spravil 43 nevynútených chýb vrátane siedmich dvojchýb. “Mrzí ma, že som nenadviazal na výkony z predchádzajúcich zápasov. Rafa mi dal lekciu a potvrdil, prečo je svetová jednotka.”

 

Muži – dvojhra – štvrťfinále:

Juan Martin del Potro (24-Arg.) – Roger Federer (3-Švajč.) 7:5, 3:6, 7:6 (8), 6:4, Rafael Nadal (1-Šp.) – Andrej Rubľov (Rus.) 6:1, 6:2, 6:2

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali