Úroveň poruchy čuchu po ochorení COVID-19 odhaľujú parfumované fixky

Úroveň poruchy čuchu po ochorení COVID-19 odhaľujú parfumované fixky

Košice 15. apríla 2021 (TASR/HSP/Foto:Facebook / Biomedical Research Center of the Slovak Academy of Sciences)

 

Úroveň poruchy čuchu po prekonaní ochorenia COVID-19 skúmajú v Neurobiologickom ústave Biomedicínskeho centra (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach pomocou parfumovaných fixiek

vedci, výskumníci
Ilustračné foto

Úlohou zapojených dobrovoľníkov je identifikovať ich vône a výsledky zistení, ako i ďalšie informácie súvisiace so samohodnotením čuchu a chuti sprostredkovať výskumníkom prostredníctvom vyplnenia online dotazníka. Najväčšou ambíciou projektu, ktorý vedci z BMC SAV realizujú od polovice marca, je iniciovanie zavedenia klinickej diagnostiky porúch čuchu a chuti na Slovensku.

Reklama

“Na Slovensku doposiaľ nie je testovanie čuchu zavedené v klinickej praxi, čiže lekári sa spoliehajú na subjektívne hodnotenie čuchu pacientom,” ozrejmili pre TASR výskumníci.

K začatiu výskumu ich podnietilo množstvo pacientov, ktorí po prekonaní ochorenia COVID-19 trpia poruchou čuchu aj niekoľko mesiacov a so svojím problémom bojujú sami, bez pomoci odborníkov. Zapojeným dobrovoľníkom preto po vyhodnotení výsledkov testu s parfumovanými fixkami odporúčajú kontaktovať ORL lekárov, s ktorými BMC spolupracuje.

Reklama

Z predbežných výsledkov prvej fázy projektu, do ktorého BMC zapojil 500 záujemcov, vyplýva, že subjektívne samohodnotenie čuchu pacientom nie je spoľahlivé.

“Výsledky testov často poukážu na to, že problém s čuchom je horší, prípadne menej zlý ako ho testovaný popisuje v samohodnotení,” priblížili vedci, pričom podotkli, že prevažná časť dobrovoľníkov boli ženy.

Podľa ich slov sa preto dá predpokladať, že poruchy čuchu po prekonaní COVID-19 sa prejavujú u žien častejšie ako u mužov.

“Informácie poskytnuté pacientmi svedčia o tom, že okrem zhoršenej schopnosti identifikovať vône sa u pacientov po prekonaní infekcie novým koronavírusom vyskytujú aj iné poruchy čuchu, ako je fantosmia a parosmia,” doplnili svoje doterajšie zistenia.

Ďalšie podrobnosti budú vedieť po štatistickom vyhodnotení výsledkov dotazníkov, dodali.

Reklama

 

Veľký záujem o testovanie čuchu

“Po otvorení stránky (www.cuch.sk, pozn. TASR) sa v priebehu necelých dvoch dní prihlásilo 565 záujemcov,” konkretizovali vedci s tým, že do prvej fázy projektu ich mohli vzhľadom na limitovaný počet testov zapojiť 500.

Ako doplnili, kontaktujú ich aj ľudia, ktorí majú problém s čuchom z iných dôvodov ako COVID-19.

“Naším veľkým prianím je, aby tento projekt bol aj stimulom na zavedenie klinickej diagnostiky porúch čuchu a chuti. Takéto ambulancie sú vo svete štandardom a majú význam nielen pre diagnostiku porúch samotného čuchu a chuti, ale aj pri diagnostike závažnejších ochorení, ako sú neurodegeneratívne a psychiatrické ochorenia, ktoré sú často signalizované a sprevádzané anomáliami vo vnímaní čuchu a chuti,” podotkli.

Vedci dodali, že ak by sa založilo laboratórium špecializované na testovanie čuchu, vyšetrovaniu jeho porúch by sa bolo možné venovať detailnejšie.

Reklama

Vedci aktuálne realizujú výskum vďaka financiám zo súkromných zdrojov, prísľub mimorozpočtových prostriedkov majú aj z BMC SAV.

“V prípade, že projekt preukáže svoju užitočnosť, sme pripravení osloviť s jeho výsledkami sponzorov, prípadne spraviť verejnú zbierku. V každom prípade je našou snahou udržať projekt dovtedy, kým bude potrebný a užitočný,” uzavreli.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali