Fico mal pravdu: Úrad špeciálnej prokuratúry poskytol doslovné vyjadrenia talianskej prokuratúry k údajnému telefonátu medzi Ficom a Vadalom

Fico mal pravdu: Úrad špeciálnej prokuratúry poskytol doslovné vyjadrenia talianskej prokuratúry k údajnému telefonátu medzi Ficom a Vadalom

Bratislava 21. marca 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Prinášame vám vyjadrenie Úradu špeciálnej prokuratúry k vyjadreniu Roberta Fica na stredajšej tlačovej konferencii

Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico

Ako bolo v minulosti už zdôraznené, jednou z vyšetrovacích verzií bola aj tá, že úkladná vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky súvisela s informáciami o drogovej trestnej činnosti, na ktorej sa mal podieľať Antonino V. Z uvedeného dôvodu spoločný vyšetrovací tím s Talianskou republikou mal k dispozícii všetky dôkazy súvisiace aj s touto drogovou trestnou činnosťou.

Reklama

Citácia, ktorá bola sprístupnená bývalému premiérovi Róbertovi Ficovi, je doslovným prekladom anglickej verzie, ktorá bola slovenským orgánom zaslaná príslušnými talianskymi orgánmi. Obe verzie hovoria o tom, že nedisponujú žiadnou telefonickou konverzáciou či konverzáciou iného druhu medzi Vadalom a Ficom z roku 2012. Na základe uzatvorenej Dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu, v ktorej bol ako komunikačný jazyk dohodnutý jazyk anglický, preto poslali talianske orgány anglickú aj taliansku verziu v nasledovnom znení:

Úrad špeciálnej prokuratúry poskytuje doslovné znenie oficiálneho stanoviska od príslušných talianskych orgánov, ktoré sa vecou zaoberali:

Reklama

Regarding the existence of direct phone calls between Vadala Antonino, suspect in the penal case n. 1899/18 RGNR Mod. 44 and the former Premier of the Slovak Republic Mr. Robert Fico, we can state that no conversation dated in 2012 involving Vadala Antonino is present in the file above mentioned. This information is provided to the Judicial Slovak Authorities on the grounds and in the framework of the JIT still on going.

“In relazione alla richiesta formulata circa l’esistenza di telefonate dirette tra Vadala Antonino, indagato nel procedimento penale n. 1899/18 RGNR Mod. 44 e l’ex Premier della Repubblica Slovacca, Sig. Robert Fico, possiamo, comunicare, senza alcun pregiudizio alle indagini in corso, a seguito degli accertamenti svolti dalla Polizia Giudiziaria delegata alle indagini, che nessuna conversazione telefonica, o di altro genere, del 2012 relativa all’indagato Vadala Antonino č agli atti del procedimento penale in questione.
Tale informazione viene fornita all’Autorita Giudiziaria Slovacca in ragione della JIT che con tale Autorita ha in corso questo Ufficio nell’ambito del procedimento n. 1899/18 RGNR Mod. 44DDA”.

TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

 

Fico: Talianske zložky neodpočúvali Vadalu,nemajú prepis údajného telefonátu

Reklama

Talianske bezpečnostné zložky v roku 2012 neodpočúvali Antonina Vadalu, a preto ani nedisponujú prepisom rozhovoru s Robertom Ficom. Informoval o tom predseda Smeru-SD a bývalý premiér Fico na tlačovej konferencii v Bratislave. Opätovne tvrdí, že Vadalu nepoznal, nevolal s ním a žiada médiá, aby zverejnili dôkaz o údajnom telefonáte, ak ho majú. Trvá na tom, že neexistuje. Voči médiám mieni podnikať kroky, kým sa neprestanú snažiť o pád tejto vlády.

“Taliansko v roku 2012, myslia sa tým všetky zložky, nevykonávalo žiadne odpočúvanie a záznam telekomunikačnej prevádzky účastníckej stanice pána Vadalu, a preto ani nedisponuje údajným rozhovorom medzi ním a mojou osobou. Ak nikoho neodpočúvali v roku 2012 na území Talianska, nemôže existovať prepis rozhovoru, lebo žiadny nebol. Všetky bezpečnostné zložky vylúčili, že by Vadalu v roku 2012 odpočúvali. Dámy a páni, ak niečo máte, tak to dajte,” vyhlásil Fico.

Zároveň zopakoval, že pri vyšetrovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa nepotvrdila talianska stopa. Fico opätovne kritizoval médiá, tvrdí, že klamú a neospravedlnia sa. Oznámil, že Smer-SD využije “všetky legálne aj legitímne prostriedky na boj s médiami, až médiá prestanú robiť politiku a prestanú sa snažiť o pád tejto vlády”.

 

Ak pôjde byt v Bašternákovom komplexe Bonaparte do dražby, Fico ho nekúpi

Reklama

Ak pôjde do dražby byt v komplexe Bonaparte, v ktorom býva Robert Fico, expremiér ho nekúpi. Povedal to na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Byt má Ficovi prenajímať podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorého minulý týždeň odsúdili v kauze neodvedenia dane a poistného na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Odpykať by si ho mal v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Verdikt je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať. Bašternákovi prepadá majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu.

Fico naďalej kritizuje médiá za to, že podľa neho šírili vo verejnosti názor, že za smrť novinára môže jeho vláda. Denník Sme kritizuje aj za titulnú stránku s fiktívnym hlasovacím lístkom v deň prvého kola prezidentských volieb, kde mal Maroš Šefčovič, podporovaný Smerom-SD, iné číslo ako na skutočnom volebnom lístku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali