Ukrajinský minister vnútra vyzval na tvrdé potrestanie porušení volebného zákona

Ukrajinský minister vnútra vyzval na tvrdé potrestanie porušení volebného zákona

Kyjev 27. októbra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Tvrdé potrestanie porušení volebnej legislatívy aj ako preventívne opatrenie pre budúcnosť, vyslovil sa Arsen Avakov

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov uviedol, že počas nedeľňajších parlamentných volieb v krajine došlo k “znesiteľnému počtu” pokusov narušiť alebo manipulovať volebný proces.

Reklama
Na snímke ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov

Politik, ktorého Ľudový front podľa odhadov skončil na druhom mieste s vyše 20 percentami hlasov, sa však súčasne vyslovil za tvrdé potrestanie porušení volebnej legislatívy aj ako preventívne opatrenie pre budúcnosť.

Podľa Avakova v noci na nedeľu a počas dňa volieb zastavili policajti v troch oblastiach a v Kyjeve autobusy s tzv. tituškami – nájomnými provokatérmi a bitkármi. V hlavnom meste k tomu malo dôjsť vo volebnom obvode, v ktorom v nedeľu eskalovalo napätie. Avakov zároveň oznámil zatknutie predsedu volebnej komisie v tomto obvode č. 217, ktorý sa údajne pokúsil zmanipulovať elektronický volebný systém.

Reklama

Avakov tiež informoval o útoku v Kirovohradskej oblasti. Novinári Serhij Leščenko a Mustafa Najem, ktorí sa pravdepodobne dostanú do parlamentu za zrejme víťazný Blok Petra Porošenka, boli svedkom nezrovnalostí v jednom z volebných obvodov a následne ich napadli v ich aute. “Jeden útočník bol zadržaný a vypovedá. Rátam s ďalšími zatknutiami,” povedal minister vnútra. Obaja novinári sú v poriadku, dodáva agentúra APA.

 

Na Ukrajine občianski pozorovatelia zaznamenali 805 prípadov porušenia zákona

Výbor voličov Ukrajiny (KIU) zaregistroval na nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách 805 prípadov porušenia zákona o voľbách. Informoval o tom dnes v Kyjeve predseda KIU Olexij Košeľ. Dodal však, že 85 percent z nich sú skôr chyby “technického charakteru”, ktoré nijako nemôžu ovplyvniť “demokratickosť a zákonnosť hlasovania”.

Košeľ spresnil, že šlo napríklad o neskoré otvorenie hlasovacích miestností, nepovolenú agitáciu či nesprávne umiestnenie propagačných materiálov o hlasovaní. Zaznamenali však aj pokusy o kupovanie voličských hlasov, prípady opakovaného hlasovania, snahu o zasahovanie do práce volebných komisií “občanmi vyšportovanej postavy” či bránenie pozorovateľom volieb v ich misii.

Reklama

Košeľ dodal, že nedeľňajšie voľby boli prvými v dejinách nezávislej Ukrajiny, keď sa nedostatky v hlasovacom procese odstraňovali priamo na mieste. Upozornil pri tom, že najviac prípadov porušenia zákona o voľbách – až 90 percent – súvisí s hlasovaním v jednomandátových obvodoch.

Predčasné parlamentné voľby, ktorú sa uplynulú nedeľu konali na Ukrajine, boli zorganizované v súlade s medzinárodnými záväzkami Ukrajiny, s demokratickými štandardmi a ukrajinskými zákonmi, konštatovala dnes na brífingu v Kyjeve misia pozorovateľov Organizácie za demokraciu a ekonomický rozvoj (GUAM).

Generálny tajomník GUAM Valerij Čečelašvili uviedol, že voľby boli “slobodné a spravodlivé”.

Predstaviteľ Azerbajdžanu v misii Elton Mamedov pritom ale upozornil, že pozorovatelia zaznamenali niekoľko nedostatkov v činnosti volebných komisií a priebehu hlasovania, ale zdôraznil, že “nejde o principiálne záležitosti, ktoré by mohli ovplyvniť výsledok hlasovania”.

Pozorovatelia Parlamentného zhromaždenia Čiernomorskej ekonomickej spolupráce tiež hodnotia priebeh parlamentných volieb na Ukrajine kladne.

Reklama

Šéf misie, vedúci gruzínskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení organizácie David Saganelidze, na dnešnej tlačovej konferencii v Kyjeve priznal, že účasť voličov bola nižšia, než sa možno očakávalo, a to najmä v porovnaní s májovými prezidentskými voľbami, na ktoré prišlo 80 percent voličov. Vysvetlil však, že vtedy boli nálady v spoločnosti iné ako teraz.

 

Porošenkov blok a Jaceňukov front začali koaličné rokovania

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyjadril nádej, že na Ukrajine vznikne po nedeľných parlamentných voľbách konštruktívna vláda, ktorá bude pracovať na znížení napätia v krajine i vo vzťahoch s Ruskom. Podľa agentúry TASS Lavrov vyjadril nádej, že “voľby…umožnia rýchle vytvorenie vlády, ktorá bude konštruktívna, nebude sa snažiť o eskaláciu konfrontačných tendencií v spoločnosti, vo vzťahoch s Ruskom”.

Dve ukrajinské prozápadné strany – Blok Petra Porošenka a Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka -, ktoré získali vo voľbách po asi 21 percent hlasov, začali už koaličné rokovania, informoval dnes podľa agentúry Interfax Ukrajina líder Porošenkovho bloku Jurij Lucenko.

Po sčítaní polovice odovzdaných hlasovacích lístkov podporilo Porošenkov blok 21,45 percenta voličov a Jaceňukov front 21,61 percenta voličov. Ako pripomenula agentúra Reuters, tieto údaje sa výrazne líšia od výsledkov prieskumov verejnej mienky pred voľbami, ktoré Porošenkovmu bloku pripisovali jasné víťazstvo vo voľbách so ziskom okolo 30 percent, zatiaľ čo Jaceňukovu stranu chcelo voliť asi desať percent opýtaných. Obe strany pritom vznikli len v lete tohto roku.

Podľa predbežných výsledkov na treťom mieste skončila proeurópska strana Svojpomoc s 11,1 percentami, nasledovaná proruským Opozičným blokom (9,82 percenta), populistickou Radikálnou stranou (7,38 percenta) a stranou Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej, ktorú podporilo 5,69 percenta voličov.

Päťpercentnú bariéru potrebnú na vstup do parlamentu sa však zrejme nepodarí prekonať strane Sloboda.

Lucenko dnes uviedol, že na koaličné rokovania boli pozvané všetky strany, ktoré sa počas uplynulého roku aktívne zapojili do udalostí na Majdane – teda aj strany Sloboda, Vlasť a Svojpomoc.

 

Reklama

Rusko uzná výsledky predčasných parlamentných volieb na Ukrajine, ubezpečil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

“Nechajme bokom mnohopočetné prípady porušenia zákona” pred voľbami, “voľby sa uskutočnili, aj keď nie na celom území Ukrajiny,” uviedol Lavrov. Dodal, že Rusko uzná výsledky volieb na Ukrajine, lebo “pre nás je veľmi dôležité, aby na Ukrajine konečne boli vládne orgány, ktoré nebudú proti sebe bojovať, ťahať Ukrajinu raz na Východ, raz na Západ, ale naozaj riešiť reálne problémy, ktorým krajina čelí”.

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Lavrov podľa agentúry TASS spresnil, že “Rusko bude mať s kým rokovať v (ukrajinskej) Najvyššej rade a vláde”, keďže Blok Petra Porošenka bude v oboch vedúcou silou. Pripomenul, že ukrajinský prezident Petro Porošenko je “naším partnerom” a partnerom ruského prezidenta Vladimira Putina pri zosúlaďovaní pozícií o urovnaní krízy na základe dohovoru z Minska uzavretého medzi vládou v Kyjeve a proruskými silami v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Lavrov upozornil, že Moskva počká na oficiálne výsledky volieb, ale súčasne vyjadril nádej, že na Ukrajine vznikne po nedeľných parlamentných voľbách konštruktívna vláda, ktorá bude pracovať na znížení napätia v krajine i vo vzťahoch s Ruskom.

Podľa agentúry TASS Lavrov vyjadril nádej, že “voľby…umožnia rýchle vytvorenie vlády, ktorá bude konštruktívna, nebude sa snažiť o eskaláciu konfrontačných tendencií v spoločnosti, vo vzťahoch s Ruskom”.

Reklama

 

Pozorovatelia označujú voľby na Ukrajine za slobodné, čestné a transparentné

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes označila nedeľňajšie predčasné parlamentné voľby na Ukrajine, ako aj sčítanie odovzdaných hlasov za transparentné.

Na snímke členovia volebnej komisie spočítavajú hlasy

Osobitný koordinátor OBSE pre krátkodobé misie Kent Harstedt na dnešnej tlačovej konferencii v Kyjeve vyzdvihol nestrannosť a efektivitu Ústrednej volebnej komisie, ako aj reálnu možnosť výberu pre voličov či všeobecný rešpekt k základným slobodám.

Podľa záverov misie OBSE hlasovanie a sčítanie hlasov bolo transparentné, aj keď došlo k prípadom zastrašovania a vyhrážok voči kandidátom a členom volebných komisií.

Reklama

Na margo práce médií Harstedt uviedol, že v niektorých prípadoch boli pozorovatelia nútení konštatovať “nedostatok nezávislosti od politických alebo korporátnych záujmov”.

Pozorovateľka z Parlamentného zhromaždenia OBSE Doris Barnettová dodala, že počas volieb boli zaznamenané nezrovnalosti, ale uviedla, že volebné komisie vo všeobecnosti pracovali dobre. Harstedt spresnil, že pozorovateľská misia OBSE mala celkovo viac ako 900 členov zo 43 krajín.

Pozorovatelia misie neziskovej organizácie Ukrajinský kongresový výbor Ameriky(UCCA), ktorá zastupuje Ukrajincov žijúcich v USA, označili nedeľňajšie predčasné voľby na Ukrajine za najčestnejšie za posledných 20 rokov. Priznali, že zaznamenali prípady porušenia zákona o voľbách, ale nedošlo podľa nich ku kupovaniu hlasov či podvodov v podobe opakovaného hlasovania.

Svetový kongres Ukrajincov, ktorý na voľby tiež vyslal svojich pozorovateľov, dnes konštatoval, že predčasné voľby sa uskutočnili na vysokej úrovni, v súlade s normami medzinárodného práva a za súčasného rešpektovania práv občanov.

 

Stoltenberg: Ukrajinskí voliči si vybrali “európsku cestu”

Nový generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil dnes “prevažne pokojný” priebeh nedeľňajších predčasných parlamentných volieb na Ukrajine. Podľa jeho slov sa ukrajinskí voliči jasne vyslovili pre “európsku cestu”

Reklama
Na snímke nový generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

“Veľká väčšina obyvateľov Ukrajiny sa jasne a demokraticky vyslovila v prospech ambicióznej reformnej agendy a pre európsku cestu,” uviedol vo vyhlásení šéf Severoatlantickej aliancie.

Stoltenberg zároveň vyzdvihol odhodlanie Ukrajincov rozvíjať politický proces založený na demokratických hodnotách, rešpekte k ľudským právam a vláde zákona. Podľa neho toto smerovanie prispeje k pokojnému riešeniu konfliktu na Ukrajine.

Šéf NATO v tejto súvislosti vyslovil poľutovanie nad tým, že k volebným urnám nemohli v nedeľu pristúpiť voliči na Kryme, ktorý v marci anektovalo Rusko, ani v oblastiach konfliktu na východe Ukrajiny. Podľa Stoltenberga sa vyskytli snahy o zastrašovanie niektorých voličov, čo je v rozpore s platnými dohodami o prímerí.

 

K výsledkom volieb okrem amerického prezidenta Obamu gratulovali aj lídri Európskej únie

Prezident USA Barack Obama blahoželal dnes Ukrajincom k úspešným parlamentným voľbám a privítal, že hlasovanie prebehlo pokojne napriek ťažkej situácii v niektorých regiónoch krajiny.

Na snímke americký prezident Barack Obama

Najvyšší americký predstaviteľ však poukázal na fakt, že ruské úrady na polostrove Krym a ruskou stranou podporovaní separatisti v niektorých oblastiach východnej Ukrajiny zabránili občanom využiť ich demokratické práva.

Reklama

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v spoločnom vyhlásení ocenili priebeh predčasných parlamentných volieb na Ukrajine.

Podľa ich slov boli voľby víťazstvom ukrajinského ľudu a demokracie. Lídri Európskej únie vyjadrili na základe výsledkov volieb presvedčenie, že sa treba usilovať o široký národný konsenzus, aby sa urýchlil proces nevyhnutných politických a hospodárskych reforiem v krajine.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zdôraznil vo svojom vyhlásení odvahu a túžbu po demokracii ukrajinského ľudu. Pripomenul, že začiatok obnovy demokratických inštitúcií v krajine sa spája s demokratickým odporom účastníkov demonštrácií na kyjevskom Majdane, že dôležitou etapou boli prezidentské voľby a že sa teraz tento proces zavŕšil parlamentnými voľbami.

ml

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali