Ukrajinskej Rade bol predložený zákon “zasvätený” Ivanovi Miklošovi

Ukrajinskej Rade bol predložený zákon “zasvätený” Ivanovi Miklošovi

Kyjev 1. apríla 2016 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Michal Svítok)

 

Na Ukrajine prerokúvajú zloženie novej vlády, kandidátom na post ministra financií je “otec slovenských ekonomických reforiem”, poradca súčasnej šéfky tohto rezortu Natálie Jareskovej, bývalý podpredseda slovenskej vlády Ivan Mikloš. Rade bol dokonca predložený špeciálny návrh zákona dovoľujúci menovať členom vlády ľudí, ktorí nie sú občanmi Ukrajiny. Aké nádeje vkladá ukrajinské expertné spoločenstvo do slovenského reformátora? Túto otázku položil Sputnik vedúcemu Kyjevského centra politických výskumov a konfliktologie Michailovi Pogrebinskému.

Na archívnej snímke exminister financií SR Ivan Mikloš
Na archívnej snímke exminister financií SR Ivan Mikloš

Máme formálnu informáciu, vieme len toľko, že bol úspešným reformátorom na Slovensku, keď sa chystalo vstúpiť do EÚ. Ukrajina je vraj v podobnej situácii, čo znamená, že Mikloš je ten človek, ktorého teraz potrebujeme. Dokonca dostal ocenenie “najlepší svetový minister financií”. My už ale vieme, ako rozdávajú také ocenenia na príklade nášho bývalého prezidenta Juščenka, ktorý sa zrazu stal “najlepším bankárom na svete”, ktorým nikdy nebol. Keď chce Západ povzbudiť politika, tak sa nájdu nejaké noviny alebo organizácie, ktoré rozdávajú takéto tituly. Podľa toho, čo môžem posúdiť zo slovenskej tlače, bol Mikloš presným vykonávateľom plánov MMF, neprekypoval žiadnymi vlastnými nápadmi, zato na neho ale padol tieň spojený so škandálom majúcim vzťah ku korporácii Penta, ktorej sa údajne dostávalo protekcie.

Reklama

Mikloš nie je jediný Slovák, ktorý pomáha Ukrajine. Ako poradca prezidenta Porošenka pracuje aj expremiér Mikuláš Dzurinda. A bok po boku s ním sám veľký poľský reformátor Leszek Balcerowicz, ktorý bude dohliadať na reformy nového kabinetu. Dokážu zahraniční legionári (slovenskí, poľskí, litovskí, gruzínski, americkí) zachrániť ukrajinskú ekonomiku?

Nezhodujú sa práve často so Saakašvilim, má ale pravdu, keď hovorí, že pozvanie Mikloša je jednoducho iba gestom na adresu Západu. Občianka USA Jaresková odchádza z postu ministerky financií, ale namiesto seba zanecháva svojho poradcu – Slováka. Jemu je vraj tiež možné dávať peniaze, neukradne ich … On mimochodom hovoril, že tu u nás “radil” na spoločenských začiatkoch. Žurnalisti ale odhalili, že fakticky loboval u šéfa Národnej banky Ukrajiny. Pán Mikloš už ohlásil svoj program. Jeho základom je: “Všetko sprivatizovať.” To je ten recept, ktorý obyčajne predpisujú “chlapci z Chicaga” bez akéhokoľvek spojenia s reálnou štruktúrou ekonomiky krajiny, v našom prípade Ukrajinou. Môj záver je, že Ivana Mikloša Kyjev potrebuje len pre imidž. Tak ako aj iných cudzincov v štruktúrach našich úradov. Budú lojálni ukrajinskému štátu až do konca? O tom nie som presvedčený. A vôbec, ako vôbec môže taká veľká krajina hľadať pomoc u cudzincov? U nás máme veľa talentovaných 30-ročných ukrajinských špecialistov, ktorým sa dostalo najlepšieho vzdelania ako vo vlasti, tak aj za hranicami, vrátane USA. Tí ale nedostanú šancu. To je hanebné a ponižujúce. Je ponižujúce, že kvôli jednému cudzincovi, napríklad aj skvelému finančníkovi Miklošovi, rada urýchlene prijíma zákon, ktorý ruší povinné ukrajinské občianstvo pre členov vlády. Ja ale hlavne neverím, že sa “legionárom”podarí na Ukrajine niečo zmeniť.

Reklama

A čo by podľa vás mohlo zabezpečiť úspech ukrajinských reforiem?

Hlavnou podmienkou je korekcia vnútropolitického a zahraničnopolitického kurzu, zastavenie vojny s Ruskom, ktorá je iniciovaná Kyjevom. Je nevyhnutné vrátiť sa k politike zdravého rozumu, začať pracovať s najväčším obchodným partnerom – Ruskom, bez ktorého nepôjde obnoviť ukrajinský priemyselný potenciál.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali