Ukrajina sa pripravuje na vojnu a Porošenko odstránil sám seba z velenia

Ukrajina sa pripravuje na vojnu a Porošenko odstránil sám seba z velenia

Kyjev 13. októbra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Andrej Stenin)

 

Porošenko uviedol do platnosti výnosom č. 313/2017 rozhodnutie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) z 13. septembra tohto roka “O hlavnom stane vrchného veliteľa.” Ide o tajné rozhodnutie, avšak hlavné tajomstvo je známe.

Ilustračné foto

Po prvé, hlavný stan sa zriaďuje v prípade faktického vstupu Ukrajiny do vojny (bez ohľadu na jej formálne vyhlásenie). Po druhé, “organizovať” činnosť hlavného stanu, teda fakticky riadiť ho, má tajomník SNBO Oleksandr Turčynov.

Reklama

O Leonidovi Kučmovi kedysi hovorili, že pracuje ako prezident v administratíve Tabačnika. Naznačovali tým, že vtedajšia hlava jeho administratívy Dmytro Tabačnik kontroluje prezidentov aparát a fakticky predurčuje rozhodnutia hlavy štátu. V skutočnosti reálne monopolizoval vplyv na Kučmu a nastolil úplnú kontrolu nad informáciami, ktoré ten dostával, a dokonca nad kontaktmi Leonida Daniloviča (Kučmu) s ministrami a osobnými poradcami, iba Volodymyr Litvin, ktorý bol súčasne prvým pomocníkom prezidenta a hlavou jeho administratívy.

Situácia s Litvinom dosť pripomína terajší stav, ale s jedným veľkým rozdielom. Litvin zmonopolizoval kontakty hlavy štátu, čím si zabezpečil rozhodujúci vplyv na prezidentové rozhodnutia, Turčynov sa pokúša zmonopolizovať samotnú moc tým, že berie Porošenkovi reálne mocenské páky.

Reklama

Už v roku 2014, keď bol Oleksandr Valentinovič Turčinov menovaný tajomníkom SNBO, hlasovala Rada za zmeny v zákone o Bezpečnostnej rade. V súlade s týmito zmenami sa tajomník SNBO zmenil z veľmi vplyvnej, ale iba technické postavičky, na postavu politickú. V jeho rukách bolo sústredené nielen operatívne riadenie aparátu Bezpečnostnej rady, pokiaľ ide o prípravu podkladov pre zasadnutia a návrhov výnosov podľa záverov týchto zasadnutí, ale tajomník SNBO získal aj možnosť kontroly nad činnosťou vlády. Formálne len nad činnosťami, ktoré sa týkali rozhodnutia Bezpečnostnej rady, ktoré nadobudli platnosť, ale keďže rozhodnutia SNBO regulujú prakticky všetky strategické smery rozvoja krajiny, získal tajomník SNBO možnosť zásahu do akejkoľvek otázky prerokovávanej vládou .

Týkalo sa to ale sféry civilných záležitosťou a len sprostredkovane mu poskytovalo právomoci na riadenie vojenskej činnosti. V skutočnosti velil Porošenkovej armáde cez Generálny štáb, Bezpečnostnú radu riadil priamo cez jej predsedu Vasiľa Hricaka, a ministerstvo vnútra a Národnu gardu riadil Avakov, nie Porošenko.
Teraz má byť v prípade vojnových akcií zriadený hlavný stan vrchného veliteľa, ktorý má spojiť velenie všetkých silových štruktúr. Riadiť tento hlavný stan a tiež vymenovať jeho členov bude Turčynov. Porošenko sa ocitne v úlohe nominálnej hlavy štátu, ktorej je dovolené sedieť v čele stola a formálne posvätiť rozhodnutia prijaté vopred.

Viac než to, ak stačia Turčynovovi jeho byrokratické zručnosti (ktoré mu zďaleka nechýbaju), môže získať dodatočné páky vplyvu na činnosť silových štruktúr tiež v akoby mierovej dobe. Ide o to, že daný výnos poskytuje Turčynovovi právo nielen na organizáciu práce hlavného stanu po jeho založení, ale aj na vykonanie opatrení potrebných na zabezpečenie samotného zriadenia stanu v potrebnom okamihu.

Turčynov má teda pripraviť už dnes štruktúry a mechanizmy, ktoré v hodine H zabezpečia okamžité začatie práce hlavného stanu ako jednotného celku.

Zdravý zmysel a byrokratická tradícia napovedajú, že sa táto úloha dá najľahšie vyriešiť založením v silových štruktúrach a ďalších úradoch, podriadených hlavnému stanu, príslušných jednotiek napojených na aparát SNBO, ktoré budú v mierovej dobe monitorovať situáciu v tejto organizácii (formálne kvôli zabezpečeniu mobilizačnej pripravenosti), a vo vojnovej dobe doplní aparát Bezpečnostnej rady ako profesionálne jadro hlavného stanu.

Reklama

Vojaci budú samozrejme odporovať príchodu “cudzincov,” avšak Turčynov zjedol Šalamúna v otázkach byrokratickej konfrontácie. Sotva sa im podarí odraziť tento útok, tým skôr, že Turčynovova pozícia je zabezpečená rozhodnutím SNBO a príslušným výnosom prezidenta, ktorý tajne, ale dôkladne vymenováva úlohy, spôsoby a mechanizmy práce na založenie hlavného stanu, a tiež Turčynov má už od roku 2014, ako sme vyššie uviedli, právo na stálu kontrolu nad činnosťou všetkých úradov v sfére, ktorú regulujú platné rozhodnutia SNBO. Kruh sa uzavrel.

Nie sú to mimochodom všetky vymoženosti Turčynova v sfére koncentrácie reálnych riadiacich pák v jeho rukách. 3. októbra uviedol Porošenko svojim výnosom do platnosti ešte jedno rozhodnutie SNBO z 13. septembra 2017 “O vojensko-technickej spolupráci Ukrajiny s jednotlivými štátmi.” Tiež tajné. 7. októbra uviedol Porošenko do účinnosti ďalšie rozhodnutia SNBO, tiež z 13. septembra 2017 , “O Koncepcii zabezpečenia režimu kontrarozviedky na Ukrajine.” Ako vidíme, prijala SNBO tieto rozhodnutia v jeden deň s rozhodnutím o hlavnom stane vrchného veliteľa. Dá sa odôvodnene predpokladať, že všetky sú navzájom spojené.

Nebudeme sa hlboko ponárať do “tajomstiev” ukrajinskej kontrarozviedky. Len budeme venovať pozornosť tomu, že tajná Koncepcia sa hlavne sústredí na ochranu informácií, vrátane línií spojenia, počítačové siete a ďalších vecí. Aj vojenskej a technickej spolupráce, čo je jeden z mála zdrojov, cez ktorý na Ukrajinu prichádza tvrdá mena. Kontrolovať (a v skutočnosti organizovať) plnenie daných príkazov, prirodzene, bude tiež Turčynov.

Vďaka tomu mu bola odovzdaná:

1. Kontrola nad vojenskou a technickoú spoluprácou – zdrojom peňazí, ktoré často smerujú na financovanie armády.
2. Kontrola nad informáciami a spojením.
3. Riadenie armády v mimoriadnej dobe i kontrola nad ňou v čase mieru.

Reklama

Turčynov sa teda stáva najvplyvnejším človekom na Ukrajine, kontrolu nad vládou už má. Slabí, lenivý a nie vždy adekvátny prezident nemôže nič postaviť proti Turčynovovi – kovanému byrokratovi, ktorý v intrigovaní žije ako ryba vo vode, ktorý sa ešte k tomu opiera na Radu národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, čo je aparát preverený tromi a pol rokmi reálnych činností, ktorý on sám vytvoril.

Prirodzene vzniká otázka: vidí Porošenko hrozbu pre svoju moc, ktorú on sám vytvoril? Pravdepodobne vidí. Tiež mu mohli tieto udalosti prezentovať ako zosilnenie jeho vlastných právomocí, Porošenko ale nie je naivný chlapec, aby bolo možné si ho jednoducho omotať okolo prsta. Pokiaľ ale on sám všetko chápe, tak prečo s tým súhlasiť?

Po prvé, čo mu zostáva? Podporu a autoritu už dávno nemá, moc mu uniká medzi prstami, v najbližšom okolí hniezdia zradcovia. A nevyhnutnosť v robení rozhodnutí mu vyplýva zo zákona, ktorý on sám navrhol, “O zvláštnostiach štátnej politiky pre zabezpečenie štátnej suverenity Ukrajiny voči dočasne okupovaným územiam Doneckej a Luhanskej oblasti”, ktorý bol prijatý Najvyššou radou v prvom čítaní. Tento zákon fakticky zavádza stav nevyhlásenej vojny Ukrajiny s Ruskom, ktoré označuje za agresora a okupanta. Vojna vyžaduje osobitné mechanizmy, ktoré sa zavádzajú rozhodnutím Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

Po druhé, zosilnenie silových možností Turčynova objektívne povedie ku konfliktu záujmov s ministrom vnútra Avakovom. To znamená, že pre Porošenka sa objavuje možnosť manévrovať medzi dvoma centrami sily. My nevieme, či sa Turčynov nestretne s Avakova a či sa na úkor Porošenko nedohodnú. Petro Porošenko je ale v situácii, keď nemá na výber – topiaci sa slamky chytá.

Znamená to, že Ukrajina bude bojovať? Áno, určite – vojna je to jediné, čo ešte nejakú dobu môže udržiavať celistvosť krajiny. Znamená to, že Ukrajina bude bojovať s Ruskom? Nie. V súčasnej medzinárodnej situácii sa kyjevskí politici nemôžu po okamžitom zničení ich vojsk spoliehať ani na prácu “vlády v exile”, pretože vojna s Ruskom pre nich bude znamenať smrť. Znamená to, že Ukrajina bude bojovať na Donbase? Musí urobiť pokus o aktivizáciu bojových činností. Pritom sa Kyjev bude pokúšať zachovať ovládateľnosť procesov, aby bolo možné sa v akýkoľvek moment navrátiť k prímeriu.

Dokonca aj napriek tomu, že Minsk 3 nebude kvôli únave západných krajín z Kyjeva, Ukrajina má na vojne príliš veľký záujem, než aby si mohla dovoliť nebojovať aspoň proti Donbasu.

Bez pochýb ale Ukrajina bude bojovať sama so sebou. Úroveň nespokojnosti s vládou je príliš vysoká, rôznosť v názoroch vo vnútri vlády je príliš silná, než aby ďalšia vlna násilia mohla byť lokalizovaná iba na východe. Vojna sa musí rozšíriť na celé územie krajiny.

Rostislav Iščenko

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali