Ukrajina je na pokraji ekonomického kolapsu

Ukrajina je na pokraji ekonomického kolapsu

Ukrajina 20. augusta 2014 (HSP/RT/Foto:TASR)

 

Rast cien za služby, chlieb a benzín. Uzavretie najväčších priemyselných podnikov. Prudké oslabenie hrivny. Nezamestnanosť a vojnové výdavky. Energetická kríza, ktorá sa začala ešte pred nástupom chladného počasia. Kombinácia týchto faktorov naznačuje, že na Ukrajine sa začal globálny kolaps ekonomiky

Všetko zdraželo

Reklama

Od včerajška v Kyjeve zdraželi pekárenské výrobky. Ako uviedla spoločnosť “Kyjevchlieb”, predajné ceny zvýšili o 30 až 90 kopejok. Závod tvrdí, že vytvára stratu a to v dôsledku zdraženia múky, plynu, elektrickej energie a dopravy. Ceny svojich výrobkov naposledy zvýšili v apríli.

V minulom týždni zdraželi ceny pohonných hmôt dvakrát. Prvýkrát zdraželi o 10 ukrajinských kopejok za liter benzínu, a potom o ďalších 25 kopejok.

Reklama
Ukrajinská dôchodkyňa plačúca pre zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu v krajine

Okrem toho sa na Ukrajine od 1. júla zvýšili ceny komunálnych služieb. V celej krajine vzrástli v priemere o polovicu. Viacmenej nešťastní obyvatelia Kyjeva budú musieť platiť za “komunálné služby” o 70 percent viac ako za Janukovyča. Súčasne sa o 25 percent zvýšila spotrebná daň z tabakových výrobkov.

Pred mesiacom Ukrajina zvýšila ceny elektriny pre domácnosti. Ako uviedli úrady, elektrina sa zvýši od 10 do 40 percent v závislosti od dopytu: kto míňa viac, zaplatí viac. Je potrebné poznamenať, že od 4. augusta je v Kyjeve vypnutá teplá voda pre obyvateľstvo a bude tomu tak minimálne do konca septembra. V tejto súvislosti sa v meste vykúpili všetky ohrievače a je jednoducho nemožné, aby obyvatelia spotrebovali elektrickú energiu v minimálnej miere. Ohrievať vodu na plyne je teraz príliš drahé. Plyn zdražel o viac než 150% od 1.mája.

Rastú dane, mzdy sa znižujú

Rast cien prichádza na pozadí skrátenia sociálnych dávok a zavedenia nových daní. 1. júla, ukrajinská vláda zaviedla daň z úrokov z bankových vkladov. 

Okrem toho Ukrajina začala zdaňovať dôchodky, ktoré sa za predchádzajúcej vlády nezdaňovali. Teraz bude dôchodok nad 10.000. Hrivien (asi 579 eur) zdanený 15 percentami.

Reklama

Od augusta všetci pracujúci občania Ukrajiny budú platiť ešte vojenskú daň, a to 1,5 percenta z každej výplaty. Zavedenie tejto dane už spôsobilo problém z príjmov záloh za prácu. Napríklad v Nikolajeve ľudia nemohli uskutočniť výber finančných prostriedkov cez karty. Ako sa ukázalo, Štátna pokladnica neposkytla úradom údaje o výške nového zdanenia. V dôsledku toho podniky vyplatili peniaze svojim zamestnancom, ale banky zadržali výplaty.

 

Kúpanie sa v rieke, zohrievanie sa pri piecke

Vzhľadom k nedostatku teplej vody pre obyvateľov ukrajinského hlavného mesta sa musia umývať už druhý mesiac v rieke. Podľa ukrajinských novín “Vesti” sa teraz môžete na pláži každý deň stretnúť s ľuďmi s mydlom a uterákom v ruke. Umyť vlasy si môžte v kaderníctve. Táto služba bude stáť 20 hrivien (1,5 eura) alebo podľa dopytu. Osprchovať sa môžete vo fitness, kde začali chodiť ľudia, ktorí ani nešportujú.

Stojí za zmienku, že úrady v Kyjeve oklamali svojich občanov. Teplú vodu odstavili na začiatku júla, občanom oznámili, že sa jedná o naplánovanú preventívnu údržbu vykurovacích systémov. Avšak ani po dvoch týždňoch sa v kohútikoch teplá voda neobjavila. Obyvatelia mesta začali žiadať o vysvetlenie “Kyjevenergo”. Na konci júla im musel nepríjemnú situáciu vysvetľovať primátor Kyjeva Vitalij Kličko.

Reklama

Ukázalo sa, že “rutinná oprava systému” je vlastne šetrenie plynu, ktorého má Ukrajina nedostatok a teplá voda v meste nepotečie až do začiatku vykurovacej sezóny. To znamená, že až do konca septembra alebo možno polovice októbra.

Obyvatelia ukrajinského hlavného mesta v obavách očakávajú zimné obdobie. Nevedia, či budú mať teplo, elektrinu, plyn, a ako budú prať, vykurovať, variť svojím deťom. Tým, ktorí bývajú v domoch a majú takú možnosť, starosta Kyjeva navrhuje zvážiť prechod na vykurovanie tuhým palivom. To znamená, palivovým drevom. Je potrebné poznamenať, že prechod na vykurovanie drevom možno budú musieť aj obyvatelia bytových domov. V súčasnej dobe Kyjev má len polovicu objemu plynu, ktorý je potrebný pre vykurovaciu sezónu. Ukrajinské internetové obchody už pripravili ponuky piecok a kachlí od najjednoduchších až po luxusné.

 

Pád ukrajinskej hrivny, kolaps priemyslu

Ukrajina nemá plyn kvôli tomu, že súčasná vláda nedokáže a nemôže splácať dlhy ruskému “Gazpromomu”. Alternatívnym riešením je uhlie. Východná Ukrajina je regiónom s “čiernym zlatom” – uhlím, ktoré v niektorých prípadoch môže nahradiť plyn. Avšak podľa ukrajinských úradov s tým počítať nemôžu. Podľa ministerstva energetiky Ukrajiny  sa v júli tohto roka produkcia uhlia v krajine znížila o 21,6 percenta v porovnaní s júlom minulého roka. Výsledkom toho je, že obyvateľom Ukrajiny odporúčajú pripraviť sa na to, že na zohriatie budú mať tak akurát ho…. Túto radu dala hlava Nezávislého odborového zväzu baníkov Ukrajiny, Mykhailo Volynets. “Existuje všeobecná hrozba rozpadu celého energetického systému na Ukrajine, ktorý bude schopný bežať len osem mesiacov a i to iba z územia Ruska,” povedal.

Situácia sa zhoršuje. Až do tohto roku Ukrajina vyvážala svoje uhlie do viac ako 50 krajín, s odstupom času sa môže karta obrátiť a z exportu sa môže stať import. Tento názor bol vyjadrený generálnym riaditeľom spoločnosti “energetických zdrojov na Ukrajine” Andrejom Táborom. V súčasnej dobe sa uhlie dováža z Poľska, Ruska, Južnej Afriky a ďalších krajín.

Problémy v energetickom sektore spôsobili reťazovú reakciu v ekonomike. Začali zatvárať najväčšie ukrajinské priemyselné podniky.

Dôvodom je, že nové ukrajinské orgány počas niekoľkých mesiacov ukrajinský automobilový priemysel zadusili novými daňami. Došlo k zvýšeniu spotrebných daní ukrajinských áut a klesol poplatok na import automobilov na Ukrajinu. Podľa odborníkov nová vláda urobila všetko pre to, aby sa výroba na Ukrajine stala nerentabilná. Podľa nich sa Kyjev snaží očistiť trh od konkurencie pre zahraničné automobilky.

Je potrebné poznamenať, že minulý týždeň Národná banka Ukrajiny znížila kurz hrivny voči doláru na historické minimum. Šéfka Národnej banky Ukrajiny Valerija Gontarevová uviedla, že “tlak na kurz hrivny je dôsledkom reakcií ekonomických subjektov na vojenský konflikt na východe Ukrajiny.” Odborníci sa však domnievajú, že toto vysvetlenie je neseriózne. Podľa ich mienky skutočným dôvodom pádu hrivny sú očakávania nového kola politickej a ekonomickej krízy na Ukrajine. Je potrebné poznamenať, že za Viktora Janukovyča sa hrivna držala na úrovni 7 hrivien za jeden dolár. V blízkej budúcnosti, odborníci menového fondu predpokladajú ďalší pokles a to do 20 hrivien za jeden dolár.

To znamená, že podnikateľ Petro Porošenko ukrajinskú ekonomiku ničí deväťkrát rýchlejšie ako predchádzajúca hlava štátu.

Reklama

jf

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali