Uhrík: Maďarsko zasadilo tvrdý úder genderovým šialencom. Pridá sa aj Slovensko?

Uhrík: Maďarsko zasadilo tvrdý úder genderovým šialencom. Pridá sa aj Slovensko?

Bratislava/Brusel 21. mája 2020 (HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Maďarský parlament v utorok prijal zákon, podľa ktorého môže mať človek v úradných dokumentoch zaznačené iba svoje biologické, a nie psychiatrické či iné subjektívne určené pohlavie. K zákonu sa vyjadril aj slovenský europoslanec Milan Uhrík

Na snímke europoslanec Milan Uhrík (ĽSNS)

Zákon, ktorý stanovuje, že v matrike a v dokladoch totožnosti má byť uvedené jedine „biologické pohlavie založené na jeho primárnej charakteristike a genóme“, schválil maďarský parlament 134 hlasmi (56 poslancov bolo proti, štyria sa zdržali). Predkladatelia v zdôvodnení svojho návrhu píšu, že „vzhľadom na to, že úplná zmena biologického pohlavia nie je možná, v zákone je potrebné uviesť, že nie je možné vykonať takúto zmenu ani v matrike.“ K tomuto maďarskému zákonu sa vyjadril aj europoslanec Milan Uhrík (ĽSNS).

Reklama

 

Hlavné správy: Na vašom facebooku píšete, že Maďarsko urobilo prelomový krok proti genderovej ideológii, keď v utorok prešiel v maďarskom parlamente zákon, ktorý zakazuje zmenu pohlavia v úradných dokumentoch. Každý bude mať v občianskom preukaze napísané len také pohlavie, aké mu stanovili lekári pri pôrode. Naznačujete tam aj to, že slniečkari všetkých krajín sa hneď spojili v besnom reve, že treba proti Maďarsku a premiérovi Orbánovi tvrdo zakročiť. Čo myslíte, že bude nasledovať? Prepečie sa Maďarsku takáto „neposlušnosť“?

Reklama

Uhrík: Ja k tomu v najbližšom čase napíšem blog, pretože aj s kolegami si všímame dianie okolo tohto zákona už dlhší čas, odkedy mi na europarlamentný mail prišla výzva nejakej LGBT organizácie, aby som ako europoslanec bojoval za to, aby tento návrh zákona Maďari stiahli. To vo mne prirodzene vzbudilo záujem a začali sme sledovať ako návrh išiel do parlamentu, a ako sa schvaľoval.

Podľa mňa je to vynikajúca správa, trochu sa tým kleplo po prstoch fanatickým šíriteľom bláznivej gender ideológie. Samozrejme, ten zákon nerieši úplne všetko, ale tu je dôležité, že štát k človeku bude stále pristupovať ako k niekomu s jeho skutočným biologickým pohlavím, s akým sa narodil. Postupne, ako návrh toho zákona prechádzal v Maďarsku legislatívnym procesom, chodili správy z tých rôznych LGBT organizácii, Amnesty International, Nadácie otvorenej spoločnosti a ďalších, kde nám vypisovali, ako to treba zastaviť, ako Maďari idú naspäť do doby kamennej a podobne.

Aj dnes k tomu vyšla na Amnesty International nejaká tlačová správa. Pre konzervatívneho človeka je to svojím spôsobom príjemné čítanie: nariekajú tam nad tým, ako v Maďarsku ide nastať temná doba, oni sa zjavne vôbec nedokážu zmieriť s tým, že niekto môže mať na vec iný názor ako oni.

 

Hlavné správy: Ako je možné, že si Maďari v EÚ vôbec môžu niečo také dovoliť, v čom podľa vás spočíva dôvod, že si na takéto niečo trúfli a neboja sa následkov?

Reklama

Uhrík: Myslím si, že to vychádza z ich mentality. Podľa mňa, oni sami vidia aj na základe skúseností so Sorosom, kam tá liberálna agenda smeruje, keď sa dotiahne do absurdna. Orbán je povestný tým, že sa dokáže proti takýmto tlakom postaviť, za to mu dávam veľké plus. To si totiž vyžaduje kus odvahy.

Treba to vidieť aj v kontexte toho, že Maďarsko je teraz v hľadáčiku európskych inštitúcií aj za iné veci. V Bruseli sa ozývajú hlasy, aby sa uplatnil článok sedem (týka sa možnosti uplatnenia sankcií voči členskej krajine, kde dochádza k porušovaniu zásad právneho štátu, pozn. red.) za to, že Orbán zaviedol neobmedzenú vládu dekrétmi v súvislosti s koronakrízou. Chcú ho potrestať za to, že údajne umlčiava svojich oponentov, keď tam mali byť prenasledovaní nejakí novinári. Liberáli nariekajú nad tým, že Orbán vôbec niečo robí proti koronakríze a využívajú každú možnosť kopnúť si. Za týchto okolností je len prirodzené, že Maďari sa bránia a riešia si svoju agendu.

Ja to vnímam veľmi pozitívne a držím im palce. Je to dané aj historicky: Maďari neboli – žiaľ, na rozdiel od Slovákov – národom, ktorý by si nechal skákať po hlave. Keď treba, dokážu sa vzoprieť. Z toho by sme si mohli vziať príklad.

 

Hlavné správy: Ako vidíte v tejto situácii pozíciu Slovenska, teraz po voľbách? Doposiaľ bola skupina V4 ako-tak jednotná, ale teraz sa zdá, ako keby sa Slovensko mohlo stať klinom do tejto jednoty…

Reklama

Uhrík: Poliaci sú v podobnej situácii ako Maďari, tých zase Európska komisia prenasleduje kvôli zákonu o sudcoch a takisto sa rozpráva o tom, že by mali stratiť hlasovacie práva, a že by dokonca na budúci rok nemali mať nárok na eurofondy, ak nesplnia kritériá stanovené EÚ. A podobné nezmysly, ktoré „bruselčania“ vymýšľajú.

Pokiaľ ide o pozíciu Slovenska, myslím si, že tento maďarský príklad ohľadne spomínaného zákona môže byť krásnou motiváciou a inšpiráciou aj pre našich poslancov. Ja odporučím mojim kolegom, aby presne toto isté predložili do Národnej rady, nech sa „zabetónuje“ do Ústavy, aby v občianskych preukazoch, matrikách a všade inde bolo zadefinované pohlavie pri narodení a nie nejaké „rodové konštrukcie“. A aby sa to nedalo meniť a vymýšľať okolo toho nejaké nezmysly.

Pokiaľ ide o situáciu v skupine V4, to samozrejme záleží od jednotlivých vlád. Myslím si, že Poliaci a Maďari sú silne konzervatívni a uvidíme ako sa vyfarbí táto slovenská vláda. Zatiaľ je taká „obojživelná“, snaží sa vykrúcať na všetky strany, sú tam zastúpení najrôznejší ľudia, keď napríklad taký Šeliga hovorí niečo úplne iné ako povedzme Kollár. Uvidíme, ako sa to vyvinie.

 

Hlavné správy: Spomínali ste, že by bolo dobre, keby podobný zákon mohol prejsť aj u nás. Nedávno, keď sa hovorilo o správe ombudsmanky, v Národnej rade vznikla pri hlasovaní zaujímavá, veľmi krehká neformálna „hodnotová“ koalícia naprieč politickým spektrom, ktorá dala nádej, že by slovenský parlament mohol podobne hlasovať aj pri iných „hodnotových“ otázkach. Myslíte si, že je šanca, že by sa to mohlo týkať aj návrhu zákona proti genderovému šialenstvu?

Uhrík: Nie je to vylúčené a treba to skúšať. Treba to poslancom predkladať a ja našich poslancov určite budem povzbudzovať, aby presne s týmto návrhom zákona, aký prešiel v Maďarsku, prišli aj oni do Národnej rady. Aby postavili aj tých kvázi konzervatívnych poslancov z Matovičovho OĽaNO pred hlasovanie o hodnotovej veci, aby sa ukázali.

Tá správa ombudsmanky, ktorú ste spomínali, naozaj naznačuje, že teraz by mohli byť relatívne priaznivé okolnosti na predkladanie podobných konzervatívnych tém, čo by bolo treba maximálne využiť na presadenie tých správnych vecí. Veď ktovie, aká bude situácia v budúcnosti.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali