Udalosti v Sýrii sa môžu skončiť vojenským prevratom v USA

Udalosti v Sýrii sa môžu skončiť vojenským prevratom v USA

Aleppe/Washington (HSP/globalresearch.ca/Foto:Facebook)

 

Na serveri globalresearch.ca vyšiel článok analytičky Adeyinka Makinde, ktorá žije a pôsobí v Londýne. Článok Adeyinky Makinde obsahuje niekoľko zaujímavých postrehov a informácii

Podľa novinárky a analytičky nedávna tlačová konferencia generála Marka Milleyho, terajšej hlavy štábu armády USA jej pripomenula scénu s filmu s Burtom Lancasterom z roku 1964 s názov “Sedem dní v máji”. Vo filme James Scott bol predsedom zväzu náčelníkov štábov. Neželal si slúžiť prezidentovi, ktorého považoval za slabocha a kvôli tomu sa rozhodol spojiť s predstaviteľmi ZSSR a zorganizoval puč s centrom zvrhnutia občianskej vlády v USA.

Reklama

 

Na snímke Mark Milley
Na snímke Mark Milley

 

Reklama

Film bol koncipovaný na základe knihy, ktorá sa opierala o reálne politické a vojenské udalosti z obdobia studenej vojny na začiatku 1960 roku. V tom čase v Pentagone dominovali krajne pravicoví generáli, ako napríklad generál Lyman Lemnitzer, Curtiss Lemay a Tommy Powers.

V tom čase v americkej spoločnosti kraľovala atmosféra tvrdého antikomunizmu a uvedení generáli sa stavali veľmi negatívne k Johnnovi Kennedymu a začali organizovať akcie s cieľom prezidenta Johna Kennedyho odstaviť. Organizovali sa širokokoncipované propagandistické akcie voči Kennedymu, do ktorých sa zapojilo viacero amerických lídrov a novinárov. O možnosti prevratu v USA bol dokonca presvedčený aj Kremeľ a Nikita Chruščov sa rozhodol ukončiť jadrovú krízu na Kube, pretože sa obával, že by sa po odstránení Kennedyho mohla k moci v USA dostať klika amerických jastrabov. Práve niektorí z jastrabov boli presvedčení, že USA môžu vyhrať jadrovú vojnu, ak udrú ako prvé.

 

Na archívnej snímke vľavo Nikita Chruščov a Johnn Kennedy
Na archívnej snímke vľavo Nikita Chruščov a Johnn Kennedy

Túto tézu pertraktoval najmä stratég German LaMey, ktorý v roku 1949 rozpracoval plány na zničenie 77 ruských miest za jeden deň pomocou bombardovania a otvorene vyzýval k vojne so ZSSR. German Lemay sa netajil tým, že Tommy Powers, ktorého sám charakterizoval ako “psychicky nestabilného sadistu” predstavuje ešte tvrdšie krídlo medzi protiruskými jastrabmi.

Títo generáli považovali Kennedyho za slabocha, pretože nepripustil vylodenie sa Američanov na Kube a ubezpečil ZSSR že USA sa nevtrhnú na Kubu, ak Sovieti nebudú na Kube inštalovať svoje rakety.

Reklama

Arthur Schlesinger, jeden z členov štábu Johna Kennedyho potom neskôr otvorene priznal: “nekontrolovali sme Výbor náčelníkov vojenských štábov.”

Dnes je v USA podľa Adeyinky Makinde situácia obdobná. Proti Barakovi Obamovi a Johnnovi Kerrymu vedú politický nátlak generáli Milly i Dunford, ako aj minister obrany Ashton Carter.

Existuje množstvo svedectiev, ktoré hovoria o tom, že bombardovanie sýrskych jednotiek silami NATO a USA, v Deir ez Zor, pri ktorom padlo približne 60 sýrskych vojakov a viac ako 100 ich bolo zranených nebolo žiadnou chybou, ale išlo o naplánovanú akciu s cieľom zničiť prímerie, dosiahnuté Lavrovom a Kerrym. USA chceli umožniť silám džihádistov prejsť do útoku voči Sýrskej arabskej armáde.

Využívanie džihádistických skupín v roli “zástupnej armády” sa javí základnou politickou líniou USA v Sýrii. Zástupné armády využívali USA s úspechom aj v Afganistane a takisto pri zvrhnutí plukovníka Kaddáfiho v Lýbii. Rovnakú šablónu využívajú USA aj v Sýrii, bez ohľadu na svoju demonštrovanú “protiteroristickú pozíciu”. Ruské zamiešanie sa do konfliktu v Sýrii strhlo masku pokrytectva a ukázalo klamstvo a lož takejto politiky. USA si neželajú, aby Aleppo Sýrska vládna armáda oslobodila.

Je veľmi málo pravdepodobné, že by generáli USA nevedeli o cynickej geostrategickej politike USA, ktorou americkí politici podporujú ISIL, Dzebchat an Nusru a prakticky všetky sunnitské protiasadovské skupiny. Nedôveryhodné tvrdenia o existencii “akýchsi umiernených skupín” boli už počas sýrskej kampane niekoľko krát vyvrátené a USA značne zdiskreditovali.

Reklama

Keďže Rusko pomohlo Sýrii a legitímnemu prezidentovi Bašárovi Asadovi najmä svojim letectvom, tak začali mnohí americkí politici, ako napríklad Hillary Clinton, Ashton Carter, Tim Caine, Mike Pens, John McCain chrániť ISIL a sýrskych teroristov otvorene, takže žiadajú vytvorenie bezpilotnej zóny v Sýrii len preto, aby Rusi celé džihádistické podzemie v Sýrii nezničili. Títo politici sú ochotní ísť až do konfrontácie s Ruskom, len aby zachránili svoju zástupnú armádu. Generál Dunford dokonca odmietal výmenu informácii s Ruskom, napriek skutočnosti, že ministri zahraničných vecí Lavrov a Kerry takúto výmenu informácii potvrdili.

Uvedení politici čoraz otvorenejšie protirečia oficiálnej politickej pozícii Washingtonu. Generál Milly zašiel až tak ďaleko, že sa na tlačovej konferencii začal vyhrážať na adresu Ruska. Ak takí generáli ako Dunford a Milly neposlúchajú rozkazy prezidenta a Bieleho domu, stáva sa reálnou aj možnosť že sa budú snažiť uzurpovať moc do svojích rúk pomocou vojenského prevratu. Najmä teraz, keď sa Barack Obama ocitol v pozícii “chromej kačice”.

Americká politická línia, načrtnutá prezidentom Obamom ostáva pritom stále rovnaká – využívať islamistických džihádistov na zvrhnutie tých arabských režimov, ktoré nepracujú tak ako si USA prajú. Je však ťažké uveriť, že by Obama chcel vstúpiť do histórie aj ako prezident, ktorý začal III. svetovú vojnu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali